Έντυπη Έκδοση

ΑΥΞΗΣΕΙΣ-ΦΩΤΙΑ, ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ 2,78 ΔΙΣ.

Από Πέμπτη η δεύτερη ΦαΠΑ 23%

Τρόφιμα, καύσιμα, φως, νερό, τηλέφωνο, εισιτήρια, διόδια, ιατρικές υπηρεσίες από διαγνωστικά κέντρα, θεραπευτήρια και πλήθος άλλων υπηρεσιών παίρνουν φωτιά από την ερχόμενη Πέμπτη, λόγω αύξησης του ΦΠΑ.

Η δεύτερη (σ.σ. η πρώτη τον Μάρτιο) κατά σειρά αύξηση του ΦΠΑ, που στοχεύει σε έσοδα 2,78 δισ. ευρώ μέσα σε τέσσερις μήνες, και η επιβολή του πλέον σε υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης προκαλούν νέο κύμα ανατιμήσεων, το οποίο πιθανότατα θα επωμιστούν οι καταναλωτές, καθώς είναι άγνωστο αν οι επιτηδευματίες θα απορροφήσουν τον αυξημένο φόρο.

Ο φορολογικός νόμος, που ενσωματώθηκε στο Μνημόνιο, προβλέπει την αύξηση από 1ης Ιουλίου του βασικού συντελεστή ΦΠΑ 21% στο 23% (οχήματα, ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά, τσιγάρα, ποτά, κομμωτήρια, συνεργεία αυτοκινήτων κ.λπ.) και του χαμηλού 10% στο 11% (τρόφιμα, φάρμακα, ρεύμα, φυσικό αέριο, ύδρευση, καταλύματα, θεάματα, μεταφορικά μέσα, επισκευές), ενώ αυξάνει στο 5,5% ο μειωμένος συντελεστής (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, εισιτήρια θεάτρων). Οι επιταγές της τρόικας φέρνουν νέα δεδομένα στην αγορά:

Νέοι φόροι σε επιτηδευματίες

1Νέους φόρους σε υπηρεσίες που παρέχουν περίπου 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, όπως αμοιβές δικηγόρων και συμβολαιογράφων που πλέον επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%, αλλά και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και θεραπευτήρια όπου θα πληρώνουμε ΦΠΑ 10%. Ειδικά από τα ιατρικά θα επιβαρυνθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία από το κόστος νοσηλείας και εξετάσεων.

2Υποχρέωση υποβολής περιοδικών και ετήσιων δηλώσεων ΦΠΑ (μηδενικές, χρεωστικές και πιστωτικές) για όσους εντάσσονται στο νέο καθεστώς. Σε χρεωστική περιοδική δήλωση υπάρχει πλέον υποχρέωση άμεσης καταβολής του φόρου, καθώς από 1ης Ιουλίου καταργείται και η τμηματική εξόφλησή του σε τρεις δόσεις.

2 λεπτά ακριβότερη η βενζίνη

3Η λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης επιβαρύνεται περίπου 2 λεπτά ανά λίτρο από τη νύχτα της Τετάρτης.

4Τιμολόγια ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) αυξάνουν, αλλά και η κινητή τηλεφωνία, τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (ακτοπλοΐα), το κόμιστρο των ταξί περίπου 11%, τα διόδια 10-40 λεπτά.

5Η επιβολή ΦΠΑ 23% σε αμοιβές δικηγόρων και συμβολαιογράφων επιβαρύνει όχι μόνο το δικαστικό κόστος, αλλά και τα έξοδα σύνταξης μεταβιβαστικών συμβολαίων. Ειδικά στα νεόδμητα θα υπάρξει διπλή επιβάρυνση, καθώς αυξάνει στο 23% ο ΦΠΑ μεταβίβασης.

6Αυξάνουν και οι μειωμένοι συντελεστές για τα νησιά σε 16% από 15% και 8% από 7%, ενώ διατηρείται ο 4%.

7Οι επιτηδευματίες για τα φορολογικά στοιχεία (και πιστωτικά τιμολόγια) που εκδίδουν από την 1η Ιουλίου θα υπολογίζουν ΦΠΑ με αυξημένους συντελεστές, ακόμα κι αν η συναλλαγή έγινε μέχρι 30 Ιουνίου.

4,80 - 5 ? τα τσιγάρα

Από τον Ιούλιο θα περάσει στην αγορά και η τρίτη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα, που θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής πώλησης στα 4,80-5 ευρώ για το πακέτο των 3,80 ευρώ σήμερα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική