Έντυπη Έκδοση

«ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΧΘΕΣ» ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Απαλλαγή από το Μνημόνιο επαγγέλλεται ο Σαμαράς

«Στρατηγική απαλλαγής από το Μνημόνιο», το οποίο κατηγόρησε ότι «δεν σώζει την Ελλάδα αλλά τη βυθίζει σε φαύλο κύκλο ύφεσης», προανήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του 8ου τακτικού συνεδρίου της Ν.Δ. που ξεκίνησε χθες το βράδυ στο Τάε Κβον Ντο.

«Το Μνημόνιο δεν σώζει την Ελλάδα αλλά τη βυθίζει σε φαύλο κύκλο ύφεσης» τόνισε ο Αντ. Σαμαράς κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο της Ν.Δ. «Το Μνημόνιο δεν σώζει την Ελλάδα αλλά τη βυθίζει σε φαύλο κύκλο ύφεσης» τόνισε ο Αντ. Σαμαράς κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο της Ν.Δ. Η θέση του αυτή αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός των τειχών, καθώς αποτελεί δέσμευση της χώρας η υπογραφή της κυβέρνησης, την οποία έχει πει στο παρελθόν ότι θα σεβαστεί και η Ν.Δ. αν γίνει κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι ο Α. Σαμαράς, αυτή την κρίσιμη στιγμή που δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή από την προώθηση του Ασφαλιστικού και του Εργασιακού κατ' επιταγήν του Μνημονίου, επενδύει στη λαϊκή δυσαρέσκεια.

«Νέα αρχή»

«Κλείνουμε τους λογαριασμούς με το χθες, κάνουμε μια νέα αρχή» ήταν το μήνυμα που έστειλε σε ένα σώμα 4.400 συνέδρων που εξελέγη στις προσυνεδριακές εσωκομματικές εκλογές (στις οποίες συμμετείχαν 400.000 νεοδημοκράτες), ανανεώθηκε σε ποσοστό 60% συγκριτικά με το συνέδριο του 2007 και τον αποθέωνε. Ο στόχος του είναι να βάλει τίτλους τέλους στη μέχρι τώρα Ν.Δ. και να κτίσει μία νέα που θα φέρει την προσωπική πολιτική του σφραγίδα, αναλάμβοντας αποκλειστικά ο ίδιος και το ρίσκο της επόμενης ημέρας. «Τέρμα τα φέουδα, τα βιλαέτια, οι προσωπικοί μηχανισμοί και τα παλαιοκομματικά παιχνίδια» είπε. «Τέρμα η εσωστρέφεια. Καθήκον του κόμματος και όλων των στελεχών του είναι να βρίσκονται δίπλα στον πολίτη και να προτείνουν λύσεις στη δύσκολη καθημερινότητά του».

Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «δεν μπορεί, γιατί είναι ταυτισμένο με το σύστημα» και την Αριστερά ότι «είναι μέρος του προβλήματος». Επανέλαβε και τα περί εξαπτέρυγων του ΠΑΣΟΚ, φωτογραφίζοντας την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γ. Καρατζαφέρη.

Αλλάζει η λειτουργία και η ονοματολογία του κόμματος που θα προκύψει από το συνέδριο. Η Κεντρική Επιτροπή κατεβάζει τις προτάσεις που στη συντριπτική πλειονότητά τους έχει εισηγηθεί ο ίδιος ο Α. Σαμαράς. Το ανώτερο κομματικό όργανο, που είναι το Πολιτικό Συμβούλιο -το οποίο ο Καραμανλής είχε βάλει σε αδράνεια γιατί συμμετείχε ο Βουλγαράκης- μετονομάζεται σε Εκτελεστική Επιτροπή. Θα υπάρχει ασυμβίβαστο στη θέση του γραμματέα του κόμματος, ο οποίος θα εκλεγεί μετά το συνέδριο από τη νέα Κεντρική Επιτροπή όπως και τα 7 από τα 14 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ο διάδοχος του Λ. Ζαγορίτη θα μπορεί να είναι μόνο βουλευτής με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και όχι να επιδίδεται στο κυνήγι του σταυρού. Δεν θα υπάρχει θητεία για τον πρόεδρο του κόμματος -κάτι που είχε προκαλέσει εσωκομματικές αντιδράσεις- αλλά θα προβλέπεται διαδικασία λογοδοσίας. Το συνέδριο θα γίνεται κάθε δύο χρόνια.

Ο Καραμανλής

Ο Κώστας Καραμανλής, μετά την υποχώρηση Σαμαρά από τη σκληρή γραμμή που κρατούσε καταγγέλλοντας τα «βαρίδια» και τις αναφορές του στο «θετικό έργο» της διακυβέρνησης της Ν.Δ., τον χειροκροτούσε - ενίοτε και όρθιος. Του ανταπέδωσε το «δώρο» της υποστήριξης τουλάχιστον στην παρούσα φάση (το κλίμα μπορεί να αλλάξει όταν προκύψουν οι εξεταστικές για την οικονομία και τα ομόλογα) επιλέγοντας τη σιωπή. Δεν θα παρέμβει από το βήμα του συνεδρίου για να του κλέψει το επικοινωνιακό παιχνίδι.

Ο Κώστας Μητσοτάκης προσκλήθηκε αλλά δεν έδωσε «παρών». Δεν είχε δώσει ούτε στα δύο συνέδρια του Κώστα Καραμανλή. Στο βίντεο με την ιστορία της 31χρονης Ν.Δ. που προβλήθηκε, υπήρξε όμως ειδική αναφορά και στην κυβέρνηση του '90-'93. Οχι σε ό,τι αφορά στο χειρισμό του Σκοπιανού (που οδήγησε στη ρήξη Μητσοτάκη - Σαμαρά) αλλά στο φρένο που επιχείρησε να βάλει «στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό», που είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. για να κάνει επίθεση φιλίας στους «ντορικούς» που συνεχίζουν να είναι μέσα στους κόλπους της Ν.Δ.

Ο Α. Σαμαράς προανήγγειλε ότι η Ν.Δ. «αλλάζει σπίτι». Τον Σεπτέμβριο μετακομίζει από τη Ρηγίλλης σε κτήριο της Συγγρού.

Λιστομαχίες

Η δέσμευση Σαμαρά ότι θα βάλει τέλος στις λίστες, δηλαδή στη μάχη του παρασκηνίου που δινόταν από τους υποψήφιους στα προηγούμενα συνέδρια για τις 200 θέσεις της νέας Κεντρικής Επιτροπής, δεν έγινε πράξη. Δεν υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ των τάσεων αφού οι «ντορικοί» δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τη διαγραφή της πρώην υπουργού και ο Καραμανλής δεν νοιάζεται να προωθήσει δικούς «του», εκτυλίχτηκαν όμως μάχες μεταξύ των «σαμαρικών», για το ποιος θα υπερκεράσει τον άλλο στην κούρσα της συγκέντρωσης ψήφων των συνέδρων.

Το συνέδριο θα συνεχιστεί σήμερα με τοποθετήσεις στελεχών. Αύριο θα στηθούν 50 κάλπες για την εκλογή της νέας Κ.Ε. Η εκλογική διαδικασία θα διακοπεί το μεσημέρι για την ομιλία Σαμαρά και το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία