Έντυπη Έκδοση

ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 15% ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Αντισυνταγματικές περικοπές!

Αντισυνταγματικά κρίθηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας ορισμένα από τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας και περικοπών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με το ΔΝΤ, για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

«Οι διατάξεις του άρθρου 9 που κάνουν λόγο για μείωση των συντάξεων κατά 15%, στο πλαίσιο του νόμου για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, είναι αντισυνταγματικές», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο, το οποίο ενέκρινε ωστόσο το υπόλοιπο πρόγραμμα λιτότητας. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Εμίλ Μποκ ανήγγειλε στις αρχές Μαΐου περικοπές των μισθών στον δημόσιο τομέα κατά 25% και μείωση των συντάξεων και άλλων κοινωνικών παροχών κατά 15%. Τα μέτρα λιτότητας στοχεύουν, βάσει της απαίτησης του ΔΝΤ, στον περιορισμό του ελλείμματος στο 6,8% του ΑΕΠ μέσα στο 2010 κι ενώ η Ρουμανία παραμένει βυθισμένη στην ύφεση.

Η δόση στο ΔΝΤ...

Η απόφαση του δικαστηρίου θα μπορούσε να καθυστερήσει την καταβολή μιας σημαντικής δόσης του δανείου που έλαβε το Βουκουρέστι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου ν' αντιμετωπίσει τη σοβαρή οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα. Το Ταμείο έχει θέσει μάλιστα ως προϋπόθεση για την καταβολή μιας δόσης 900 εκατομμυρίων ευρώ την αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, η ισοτιμία του ρουμανικού νομίσματος έπεσε όπως άλλωστε και ο κύριος δείκτης του ρουμανικού χρηματιστηρίου. Ο πρωθυπουργός έσπευσε ν' ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει εναλλακτικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Ρουμανία