Έντυπη Έκδοση

Τρεις νεκροί σ' ένα χρόνο

Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε χρονικό διάστημα ενός έτους, από τρομοκρατικές ενέργειες. Ο Γιώργος Βασιλάκης είναι ο δεύτερος νεκρός αστυνομικός και ο πρώτος που χάνει τη ζωή του με τη σπάνια αυτή μέθοδο της αποστολής δέματος-βόμβας...

Μόλις λίγες μέρες μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από την εν ψυχρώ εκτέλεση του υπαρχιφύλακα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Νεκτάριου Σάββα.

Ο 41χρονος δολοφονήθηκε στις 17 Ιουνίου του 2009. Εκτελέστηκε με 24 σφαίρες, τη στιγμή που βρισκόταν στο αυτοκίνητο της Αντιτρομοκρατικής, στη συμβολή των οδών Πορφύρα και Δημητρακοπούλου στα Ανω Πατήσια, στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας μαρτύρων και συγκεκριμένα της Σοφίας Κυριακίδου - βασικής μάρτυρα κατηγορίας για την υπόθεση του ΕΛΑ από το 2002.

Την ευθύνη για τη στυγνή δολοφονία του ανέλαβε η οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών», η οποία είχε προειδοποιήσει για ανάλογες ενέργειες με την προκήρυξη που ανέλαβε το «γάζωμα» του Αστυνομικού Τμήματος Κορυδαλλού (3 Φεβρουαρίου 2009).

«Η εν λόγω υπηρεσία αυτοπαρουσιαζόταν ως υπερελίτ του αστυνομικού σώματος παρ' όλο που έχει μηδαμινές επιτυχίες στο ενεργητικό της. Ολη την ώρα μάς "ακουμπάνε", μας "γνωρίζουν", μας "παρακολουθούν" και όταν παρουσιαζόμαστε οικειοθελώς σ' ένα από τα στελέχη τους, όπως αυτό στα Πατήσια, "γκρινιάζουν" ότι τους χτυπάμε πισώπλατα και άνανδρα. Δηλαδή τι θέλουν; Να τους παίρνουμε τηλέφωνο να τους ενημερώσουμε για την "επίσκεψή" μας;», είχαν γράψει μεταξύ άλλων στην προκήρυξη με την οποία αναλάμβαναν το τρομοκρατικό χτύπημα τα μέλη της οργάνωσης.

Ο Νεκτάριος Σάββας ήταν ο πρώτος νεκρός αστυνομικός από τρομοκρατική ενέργεια ύστερα από διάστημα 15 χρόνων και ο μόνος που υπηρετούσε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Στις 28 Μαρτίου καταγράφηκε μία ακόμη θλιβερή πρωτιά. Η τραγική έκρηξη που έγινε στην οδό Ιακωβάτων 61, στα Κάτω Πατήσια, διαμέλισε έναν 15χρονο Αφγανό πρόσφυγα, τραυμάτισε σοβαρά στα μάτια τη 10χρονη αδελφή του και ελαφρότερα τη μητέρα του.

Ο 15χρονος -σύμφωνα με όσα είπε η μητέρα του- άνοιξε ένα σάκο που βρισκόταν κοντά στα σκουπίδια, μετακίνησε πιθανότατα τον δείκτη του ρολογιού ή πραγματοποίησε άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού με κάποια τυχαία επαφή καλωδίου.

Η βομβιστική επίθεση παραμένει ορφανή. Ενώ το σενάριο της «Συνωμοσίας Πυρήνων της φωτιάς» που πήγε να οικοδομήσει η Αντιτρομοκρατική δεν μπόρεσε να σταθεί. Η οργάνωση με προκήρυξή της στο Διαδίκτυο αρνήθηκε κάθε ανάμειξη με την υπόθεση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Για το ίδιο θέμα
Ο φάκελος-βόμβα θύμισε Siemens