Έντυπη Έκδοση

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Στα «δωμάτια» που δίνεται η μάχη...

«Πες στον εαυτό σου: Μόνο για σήμερα οι σκέψεις μου θα είναι στην ανάρρωσή μου, θα ζω και θα χαίρομαι τη ζωή χωρίς τη χρήση ναρκωτικών...

Μόνο για σήμερα θα έχω ένα πρόγραμμα και θα προσπαθήσω να το ακολουθήσω όσο καλύτερα μπορώ... Μόνο για σήμερα με τη βοήθεια του Ν.Α. θα προσπαθήσω να δω τη ζωή μου θετικά...» γράφουν πινακίδες στους τοίχους του μικρού χώρου στα Πετράλωνα όπου συνωστίζονται περισσότεροι από 40, άντρες και αρκετές γυναίκες, άλλοι στην πρώτη τους επαφή με τους Ναρκομανείς Ανώνυμους, άλλοι χρόνια παρόντες στις ομάδες αλληλοβοήθειας. Και μια αναπάντεχη ησυχία, σοβαρότητα, ίσως και δέος επικρατούν. Ολοι έχουν κοινό παρονομαστή τον πόλεμο στον εθισμό.

Βρισκόμαστε σε μία από τις ανοικτές συγκεντρώσεις των Ν.Α. και ο μόνος λόγος που ήλθε τόσος κόσμος εδώ είναι η επιθυμία του να σταματήσει τη χρήση, ενώ η ανωνυμία είναι απαράβατος κανόνας. Είναι ένα από τα «δωμάτια» όπως τα αποκαλούν όπου το πρώτο στοίχημα είναι να μπορέσεις να παραμείνεις εκεί. Να ακούσεις, να δώσεις ευκαιρία στον εαυτό σου να αφυπνιστεί.

Ενας από τους «καινούργιους» διαβάζει τα 12 βήματα των Ν.Α. Ευγενικά του υποδεικνύουν όταν σταματά ότι το κείμενο δεν έχει τελειώσει και συνεχίζει χωρίς να δυσανασχετεί. Στη χωρίς ιεραρχία διαδικασία υπάρχουν όμως κανόνες, που απλώς αυτοί που τους γνωρίζουν, επισημαίνουν. Ζητείται απ' όσους έχουν ουσίες μαζί τους να βγουν να τις αφήσουν για να περιφρουρηθεί η συγκέντρωση.

Ανάμεσα στις προσωπικές ιστορίες, τους απολογισμούς και την αυτοκριτική, πέφτει σιωπή έως ότου άλλος ένας αποφασίζει να μιλήσει και να μοιραστεί. Σχεδόν ευλαβικός είναι ο τρόπος που τον ακούν οι άλλοι. Οι άνθρωποι αυτοί ξέρουν από πόνο. Κανένα σχόλιο δεν γίνεται... Δεν λείπουν οι εξιστορήσεις με ένταση, ίσως απόγνωση. Μόλις σταματήσει να μιλά κάποιος, όλοι του λένε «ευχαριστώ», για την κατάθεση ψυχής που έκανε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ναρκωτικά εξαρτησιογόνες ουσίες και απεξάρτηση