Έντυπη Έκδοση

Αυτοί που μένουν κι αυτοί που φεύγουν...

Την προσωπική του σφραγίδα στη «νέα Νέα Δημοκρατία» θέλησε να βάλει με την εναρκτήρια ομιλία του στο 8ο Συνέδριο ο Αντ. Σαμαράς. Εχοντας λυμένα τα χέρια του στο πεδίο των εσωκομματικών ισορροπιών, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσδιόρισε σαφέστατα τη στροφή του κόμματος από τον μεσαίο χώρο που επικαλούνταν ο Κ. Καραμανλής, τραβώντας προς τα δεξιά.

«Να δεις που μπορεί να τον ξαναεκλέξουν αρχηγό», σχολίασαν κάποιοι για την εμφάνιση του Κ. Καραμανλή στο συνέδριο, η οποία έγινε αποδεκτή σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ο ίδιος, πάντως, έφυγε νωρίς απ' την πίσω πόρτα, ακολουθούμενος από 100 άτομα. «Να δεις που μπορεί να τον ξαναεκλέξουν αρχηγό», σχολίασαν κάποιοι για την εμφάνιση του Κ. Καραμανλή στο συνέδριο, η οποία έγινε αποδεκτή σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ο ίδιος, πάντως, έφυγε νωρίς απ' την πίσω πόρτα, ακολουθούμενος από 100 άτομα. Η αντιπολιτευτική γραμμή Σαμαρά, όπως διαφάνηκε, θα κινηθεί στο επίπεδο των προσωπικών επιθέσεων κατά του πρωθυπουργού, τον οποίο χαρακτήρισε «περιπλανώμενο ταξιδιώτη», για να προσθέσει ότι «η χώρα χρειάζεται πρωθυπουργό καπετάνιο και όχι αυτόν που μεγαλοπιάνεται στο εξωτερικό με την πράσινη ανάπτυξη και τη Σοσιαλιστική Διεθνή».

Η ομιλία Σαμαρά φάνηκε κατ' αρχάς να τονώνει το ηθικό των συνέδρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής Γ. Ιωαννίδης, που δεν ανήκει στο κλίμα Σαμαρά, έλεγε αμέσως μετά ότι «ο πρόεδρος έδωσε επιτέλους όραμα και κάλυψε το παρελθόν της παράταξης». Αυτή ήταν και η αίσθηση που αποκόμισαν οι σύνεδροι, αφού ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε κατ' επανάληψη στην προσφορά του κόμματος και μόνο μία φορά στα πρόσωπα που πλήγωσαν ή με τη συμπεριφορά ή με τις πράξεις τους την παράταξη.

Πάντως, ο Αντ. Σαμαράς θέλησε να κάνει σαφές ότι ο ίδιος εφεξής είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Και ναι μεν μίλησε για την πόρτα της εξόδου από τη Ν.Δ. όλων αυτών, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι είναι ο ίδιος που σε ανύποπτο χρόνο θα αποφασίσει πότε και πώς θα το πράξει.

Σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι εντός ενδεχομένως και της εβδομάδας θα αποφασιστεί ποιοι θα είναι οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, αν και δεν αποσαφήνισε αν ευθύς εξαρχής θα τοποθετηθούν και οι δύο μαζί. Είναι όμως καθαρό ότι πλέον το κόμμα θα κινείται βάσει των δικών του αποφάσεων και επιλογών.

Και για τη θέση του γραμματέα φαίνεται πως έχει καταλήξει στο πρόσωπο, αλλά δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του. Ισως και για λόγους... τακτ, ενόψει της εκλογής σήμερα της νέας Πολιτικής Επιτροπής. Διευκρίνισε ότι στον νου του έχει ήδη κάποια πρόσωπα και σε ό,τι αφορά υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες.

Το μοναδικό όνομα που αποκάλυψε είναι του Κ. Γκιουλέκα για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Δεν αποκλείεται πάντως να αρχίσει να ανακοινώνει τα πρόσωπα κατά τη διάρκεια της περιοδείας που προανήγγειλε ανά την Ελλάδα τις επόμενες μέρες.

Ως πρώτο πιάτο ανακοινώσεων είναι το πακέτο των προτάσεων για την οικονομία που θα παρουσιάσει την Τρίτη 7 Ιουλίου. Το σημείο της ομιλίας του Αντ. Σαμαρά που χειροκροτήθηκε περισσότερο αφορούσε τα «δεκανίκια και τα εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ που υπερψήφισαν το μνημόνιο μόνο και μόνο για να χτυπήσουν τη Ν.Δ.». Ο υπαινιγμός για την Ντόρα Μπακογιάννη και το ΛΑΟΣ ήταν σαφής.

Ωστόσο, ο Αντ. Σαμαράς, στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, δεν απέκλεισε ευρύτερες συνεργασίες στο επίπεδο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Σε αυτή την αρχική πορεία φαίνεται πως ο Κ. Καραμανλής, αν δεν τον στηρίξει, τουλάχιστον θα κρατήσει διακριτικές αποστάσεις. Η υποδοχή του τέως πρωθυπουργού στο συνέδριο ήταν σαν να μην πέρασε μια μέρα, τόσο που κάποιοι σχολίασαν χαμογελώντας: «Να δεις που μπορεί να τον επανεκλέξουν αρχηγό κάποτε». Ο εναγκαλισμός και ασπασμός του με τον Αντώνη Σαμαρά, που μεταδιδόταν από τις μεγάλες οθόνες περιμετρικά της εξέδρας, προκάλεσαν ενθουσιασμό στο νεοδημοκρατικό κοινό.

Ο έπαινος στον πρώην

Και στην ομιλία του όμως ο Αντ. Σαμαράς είχε μια πολύ θερμή αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Ο τέως πρωθυπουργός αποχώρησε από την πίσω πόρτα ακολουθούμενος από περίπου 100 άτομα. Τελευταίος στη σειρά ήταν ο θείος του, Αχιλλέας.

Απουσία που έγινε αισθητή ήταν αυτή του Β. Μεϊμαράκη. Η επίσημη πληροφόρηση λέει ότι ο πρώην γραμματέας του κόμματος απουσίαζε αιτιολογημένα στο εξωτερικό. Απούσα και η Ελσα Παπαδημητρίου, που όμως θα προσέλθει σήμερα, καθώς χθες βρισκόταν στη Φραγκφούρτη.

Από τους στοχοποιημένους προς έξοδο ήταν εκεί ο Β. Μαγγίνας, ενώ απουσίαζαν κατά την έναρξη ο Β. Μπασιάκος και ο Π. Δούκας. Οι του κλίματος Μπακογιάννη ήταν όλοι εκεί, αν και, όπως φάνηκε από τις κινήσεις τους, αισθάνονταν άβολα.

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου κύλησε ακριβώς όπως επιθυμούσε η ηγεσία της Ν.Δ. Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς δεν έκρυψε την ικανοποίησή του αποχωρώντας από το στάδιο του Τάε Κβον Ντο, κάνοντας μάλιστα την πρόβλεψη ότι σε ανάλογο κλίμα θα κυλήσει το τριήμερο. Αισιοδοξία που απορρέει προφανώς και από το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο δεν υπάρχει εκλογικό διακύβευμα, ούτε πλέον εσωκομματικό αντίπαλον δέος, μετά την αποχώρηση της Ντόρας Μπακογιάννη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Για το ίδιο θέμα
Πρώτα η άλωση και μετά η έξοδος