Έντυπη Έκδοση

Ιταλία: ο υπουργός αρνήθηκε την ασυλία για το σκαμνί της Δικαιοσύνης!

Με τη δήλωση «είμαι ήρεμος και ψύχραιμος και θα προχωρήσω», ο πρόσφατα διορισθείς υπουργός Αποκέντρωσης της Ιταλίας, Αλντο Μπράνκερ, πέταξε από πάνω του την... προστασία που του παρέχει η ασυλία και ανακοίνωσε ότι θα εμφανιστεί ενώπιον της δικαιοσύνης κατηγορούμενος για κατάχρηση.

Στις δηλώσεις του επισήμανε, πάντως, ότι δεν περίμενε «τέτοια κακία σε όλα τα επίπεδα» και εξηγώντας ότι στη ζωή του «έχει περάσει απ' όλες τις αποχρώσεις», τόνισε πως πόλεμο σε τέτοιο σημείο δεν αντιμετώπισε ποτέ.

Ο Αλντο Μπράνκερ, πρώην στέλεχος της εταιρείας Fininvest του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ορίστηκε αιφνιδιαστικά την προηγούμενη εβδομάδα υπουργός αρμόδιος για τη μεταρρύθμιση του ομοσπονδιακού συστήματος. Εν μέσω όμως έντονης πολεμικής από την αντιπολίτευση, παραιτήθηκε χθες από το δικαίωμά του να κάνει χρήση της θέσης του για να αποφύγει μια δίκη για διαφθορά.

«Προφανώς, αυτή ήταν περισσότερο μια πολιτική απόφαση», δήλωσε στην εφημερίδα «La Stampa» ο δικηγόρος του, Φίλιπο Ντινάτσι.

Η αντιπολίτευση, όμως, ενέμεινε στην αρνητική της στάση, με τα κόμματα το ένα μετά το άλλο να σχολιάζουν ότι και μόνο η τοποθέτηση Μπράνκερ στη συγκεκριμένη θέση αποτελεί σκάνδαλο και η ουσία του προβλήματος δεν αλλάζει με την κίνησή του αυτή. Μάλιστα, το Δημοκρατικό Κόμμα επισήμανε ότι στον βαθμό που δεν είναι καν ξεκαθαρισμένες οι αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου που ανατέθηκε στον κύριο Μπράνκερ, καλό θα ήταν να καταργηθεί αμέσως η θέση αυτή και στη συνέχεια να μιλάμε για περαιτέρω διαδικασίες.

Πάντως, ο Αλντο Μπράνκερ σκοπεύει να παραστεί στη δίκη της 5ης Ιουλίου ενώπιον δικαστηρίου του Μιλάνου, κατηγορούμενος για κατάχρηση στην εξαγορά μιας τράπεζας.

Την Πέμπτη, πέντε μέρες αφότου ορίστηκε υπουργός, ο Μπράνκερ δήλωσε στο δικαστήριο ότι επικαλείται τον νόμο που ψήφισε τον Μάρτιο η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, επειδή ήθελε να οργανώσει το υπουργείο του και επειδή δεν είχε χρόνο να παραστεί στη δίκη.

Την επομένη κιόλας μέρα, το γραφείο του Ιταλού προέδρου, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφερόταν ότι «δεν υπάρχει καινούργιο υπουργείο το οποίο πρέπει να οργανωθεί, επειδή ο κ. Μπράνκερ ορίστηκε υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία