Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΘΗΚΕ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 3 ΕΥΡΩ

Βόμβα με εκρηκτικό για βαρελότα

Εκρηκτικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή βαρελότων και φέρει την εμπορική ονομασία «εκρηκτική σύνθεση» χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του μηχανισμού που ταχυδρομήθηκε στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη και σκότωσε τον υπασπιστή του, Γ. Βασιλάκη!

Σ'αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εργαστήρια και εξετάζεται ακόμη η πρόσμιξη του προαναφερόμενου υλικού με μαύρη μπαρούτη.

Το συμβάν που συντάραξε την εγχώρια και διεθνή επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες έχει επανακαθορίσει την προτεραιότητα των ερευνών. Αυτές στρέφονται στο γεγονός αυτό καθ' εαυτό χωρίς να επιχειρούνται τουλάχιστον στη φάση αυτή διωκτικοί συμψηφισμοί και κινήσεις αναδρομικού χαρακτήρα για άλλες υποθέσεις.

Δηλαδή, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, θα ξεκινήσουν από στοιχεία (που δεν είναι ακόμη διαθέσιμα) προκειμένου να κατευθυνθούν σε υπόπτους και όχι αντιστρόφως.

Ανάληψη ευθύνης

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το εάν αναληφθεί ευθύνη, αυτό θεωρείται πιθανό, δεδομένου ότι πρόκειται για μείζον πλήγμα άνευ προηγουμένου. Πάντως, δεν θεωρείται εξίσου πιθανό να υπογραφεί από υφιστάμενους τίτλους οργανώσεων και όχι κατ' ανάγκη για λόγους τακτικής, αλλά για λόγους ουσίας.

Δηλαδή να πρόκειται για νέα πρόσωπα και νέα ομάδα, καθώς όπως λέγεται από αρμόδιους αξιωματικούς καμία από τις υφιστάμενες οργανώσεις δεν έχει αναλάβει τέτοιο ρίσκο. Να ρίξει στην κυκλοφορία περίπου ένα κιλό εκρηκτικό για περίπου μια εβδομάδα στη μικρή μεν, αλλά υπαρκτή πιθανότητα να εκραγεί και να πλήξει ασχέτους. Πώς μπορούσε να συμβεί αυτό; Από βαριά κακομεταχείριση του φακέλου-βόμβα σε συνδυασμό με απρόσεκτη διάταξη των καλωδίων. Επίσης το άνοιγμά του για οποιονδήποτε λόγο από οποιονδήποτε πλην του παραλήπτη και του στενού περιβάλλοντός του.

Στον μηχανισμό εκτιμάται ότι χρησιμοποιήθηκε υλικό για πάνω από 10 ισχυρά βαρελότα. Σχετικά με την ταχυδρόμηση της βόμβας λίγες παράμετροι έχουν ξεκαθαρίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι αξιωματικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μάλλον έγινε εξωτερική ταχυδρόμηση με γραμματόσημο αξίας περίπου 3 ευρώ που υπερκάλυπτε το ταχυδρομικό κόστος.

Στο επίμαχο διάστημα, τα ΕΛ.ΤΑ., σύμφωνα με την έρευνα, φέρονται να παρέλαβαν δύο συστημένα για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Και πιο πιθανό θεωρείται η βόμβα να μην ήταν κανένα από τα δύο. Εκτός και αν τα εργαστήρια καταφέρουν να ανακαλύψουν ίχνη από τα σχετικά σήμαντρα.

Περί Ιταλίας

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια των διεθνών διασυνδέσεων αυτά «οικοδομούνται» από παρόμοιες αποστολές δεμάτων βομβών στο εξωτερικό και κυρίως από ήπια δραστηριότητα τέτοιας μορφής στην Ιταλία, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με τη διακρατική επικοινωνία των αστυνομικών αρχών, έχουν καταγραφεί 8 περιστατικά από το 2005. Η μεγαλύτερη ποσότητα εκρηκτικού που χρησιμοποιήθηκε ήταν μόλις 60 γραμμάρια, που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες, αλλά όχι θανάτους. Σε έξι περιπτώσεις οι ταχυδρομικές βόμβες σε αστυνομικές, στρατιωτικές υπηρεσίες και ένα δημαρχείο «μπλοκαρίστηκαν». Σε μια περίπτωση όταν άνοιξε ο φάκελος, δεν ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός, και σε μία προκλήθηκαν εγκαύματα και ελαφρά τραύματα. *

Βουβός θρήνος

Σε ατμόσφαιρα σιωπηλής οδύνης, πάνω από χίλια άτομα, ανάμεσά τους σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ανώτατα μέλη της ηγεσίας της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, καθώς και βουλευτές όλων των κομμάτων αποχαιρέτησαν το μεσημέρι του Σαββάτου τον 50χρονο αστυνομικό διευθυντή Γιώργο Βασιλάκη, που βρήκε τον θάνατο από την έκρηξη παγιδευμένης επιστολής στον 7ο όροφο του υπουργείου στην Κατεχάκη.

Από την κηδεία του άτυχου αστυνομικού διευθυντή Γιώργου Βασιλάκη Από την κηδεία του άτυχου αστυνομικού διευθυντή Γιώργου Βασιλάκη Στο πλευρό των θρηνούντων γονιών, της συντετριμμένης συζύγου Χρύσας και των δύο γιων Κωστή και Λευτέρη του υπασπιστή του και στενού του συνεργάτη παρέμεινε καθ' όλη τη διάρκεια της κηδείας ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του για «το θάνατο του έντιμου αξιωματικού που συγκλονίζει όλη την Ελλάδα», το οποίο μετέφερε ο μητροπολίτης Κηφισιάς Κύριλλος, που τέλεσε την εξόδιο ακολουθία, ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε «ο Κύριος της ζωής Ιησούς Χριστός να παύσει το άδικο που επικρατεί στον κόσμο».

«Η φωνή μας, όσο δυνατή και να ήθελε να είναι, μετουσιώνεται σε σιωπή. Ενα "γιατί" πλανάται μόνο, αυτό το "γιατί" που ψιθυρίζει όλη η Ελλάδα» η αποστροφή από τον επικήδειο που εκφώνησε ο διευθυντής της Αμεσης Δράσης και κουμπάρος του θύματος Κωνσταντίνος Βαλλιάνος, ο οποίος χαρακτήρισε τον θανόντα «ενσάρκωση της υπηρεσιακής προθυμίας» αλλά και «απόδειξη του ανθρώπινου προσώπου του οράματος της ελληνικής αστυνομίας».

Ανάμεσα στους δεκάδες αστυνομικούς που τίμησαν με την παρουσία τους τον Γ. Βασιλάκη, έντονη η παρουσία των ανθρώπων της Κρήτης, απλών πολιτών και αστυνομικών που είχαν έρθει από την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ο ήχος των όπλων του τιμητικού αγήματος ακούστηκε εκκωφαντικός πάνω από τον τάφο του αξιωματικού και τα χειροκροτήματα του κόσμου ακολούθησαν παρατεταμένα. Κοινή απαίτηση των παρευρισκομένων να συλληφθούν οι δράστες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ