Έντυπη Έκδοση

Αμέλεια και αναστολή για τη ρώσικη ρουλέτα

Σήκωσε το υπηρεσιακό του περίστροφο και σημάδεψε ευθεία μπροστά τον 25χρονο επαγγελματία οπλίτη Αντ. Σύρο τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Ηταν ένα «αστείο», ένα θανάσιμο, ριψοκίνδυνο «παιχνίδι» για δύο, στο οποίο το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας «είδε»... ανθρωποκτονία από αμέλεια, δίνοντας μάλιστα και αναστολή στην έφεση.

Ο λόγος για τον τότε δόκιμο και νυν αστυφύλακα Χρ. Χλωρό, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

Ηταν 23 Αυγούστου 2004, στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, στην κατασκήνωση της Τραπέζης της Ελλάδος. Δύο 20χρονοι δόκιμοι αστυφύλακες και ο επαγγελματίας οπλίτης εκτελούσαν βραδινή διατεταγμένη υπηρεσία σε φυλάκιο. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο οπλίτης και ανιψιός του διευθυντή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, υποστράτηγου Στ. Σύρου, ζήτησε από τον Κ. Τόμπρα το υπηρεσιακό του περίστροφο και «αφού αφαίρεσε τα φυσίγγια, έστρεψε το περίστροφο προς τον Χρ. Χλωρό και αστειευόμενος πάτησε δύο φορές τη σκανδάλη». Ο Χρ. Χλωρός έκανε το ίδιο, «αφήνοντας όμως ένα φυσίγγιο στην 5η κατά σειρά θαλάμη και αφού το έκλεισε, έστρεψε το περίστροφο προς τον Αντ. Σύρο και πάτησε τέσσερις φορές τη σκανδάλη, ενώ γνώριζε ότι ήταν ενδεχόμενο να εκπυρσοκροτήσει. Οταν έκλεισε το βικίο, το φυσίγγιο είχε έλθει στην 4η θέση, με αποτέλεσμα στην τέταρτη πίεση της σκανδάλης να εκπυρσοκροτήσει».

Το «λάθος», για το οποίο ο Χρ. Χλωρός είπε απολογούμενος ότι είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο επικινδυνότητας, ήταν μοιραίο, με αποτέλεσμα την παραπομπή του στο δικαστήριο για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και οπλοχρησία. Ο Κ. Τόμπρας παραπέμφθηκε για παράβαση του νόμου περί όπλων και απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία, πράξη για την οποία απαλλάχθηκε από Συμβούλιο Εφετών.

Η εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή των κατηγορουμένων που μέχρι σήμερα εξακολουθούν να υπηρετούν σε Αστυνομικά Τμήματα. Σχετικά με την ανθρωποκτονία, υποστήριξε ότι «είναι σαφές ότι το όπλο βρέθηκε στην κατοχή του Χλωρού, όπως ακριβώς όταν έκανε χρήση». Και αυτό ενώ είχε προηγηθεί η θέση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Β. Καπερνάρου ότι έβγαλε μόνο μία σφαίρα, «όχι για να παίξει "ρώσικη ρουλέτα", αλλά για μαγκιά, λόγω της υψηλής επικινδυνότητας».

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Χρ. Χλωρό για ανθρωποκτονία από αμέλεια, μετατρέποντας την κατηγορία κατά πλειοψηφία (5-2),αλλά και για παράβαση του νόμου περί όπλων, με συνολική ποινή φυλάκισης 6,5 χρόνια. Επίσης αποφάσισε κατά πλειοψηφία (4-3) η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Ο Κων. Τόμπρας έλαβε ποινή φυλάκισης 14 μήνες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αστυνομικό ρεπορτάζ