Έντυπη Έκδοση

Αφησαν και φέτος ασύδοτους τους φαλαινοθήρες

Με πλήρη αποτυχία έκλεισε τις εργασίες της το Σάββατο η 62η ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας και τώρα ακόμα 1.500 φάλαινες κινδυνεύουν να σκοτωθούν από τα ιαπωνικά, ισλανδικά και νορβηγικά καμάκια.

Χαριτωμένοι, ταχείς και επιδέξιοι κολυμβητές τα δελφίνια, πολλές φορές πέφτουν θύματα των αφρόδιχτων, που ακόμα παρανόμως χρησιμοποιούν οι Ιταλοί και στις θάλασσές μας Χαριτωμένοι, ταχείς και επιδέξιοι κολυμβητές τα δελφίνια, πολλές φορές πέφτουν θύματα των αφρόδιχτων, που ακόμα παρανόμως χρησιμοποιούν οι Ιταλοί και στις θάλασσές μας Η Greenpeace μας θυμίζει:

«Το 1986 η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (ΔΕΦ-IWC) θέσπισε το διεθνές μορατόριουμ της εμπορικής φαλαινοθηρίας ενώ το 1994 ανακήρυξε τον Νότιο Ωκεανό ως Καταφύγιο Φαλαινών. Προς απάντηση της διεθνούς απαγόρευσης, η Ιαπωνία μείωσε το ετήσιο κυνήγι φαλαινών στον Νότιο Ωκεανό σε μόλις πάνω από 300 ρυγχοφάλαινες, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί επιστημονικούς σκοπούς, υιοθετώντας έτσι τυπικά την απαγόρευση, παραβιάζοντας όμως προκλητικά το πνεύμα της. Από τότε ο ιαπωνικός στόλος συνεχίζει να επιστρέφει στον Νότιο Ωκεανό με στόχο να σκοτώνει κάθε χρόνο περίπου 1.000 φάλαινες».

Οι φάλαινες μπορούν να μελετηθούν χωρίς να θανατωθούν: η κάλυψη της «επιστήμης» απλώς επιτρέπει σε μερικούς Ιάπωνες γραφειοκράτες να διατηρούν μια μη κερδοφόρα βιομηχανία κρέατος φάλαινας σε βάρος των Ιαπώνων φορολογούμενων. Παρ' όλα αυτά αυτό το σκάνδαλο συνεχίζεται γιατί δεν υπάρχει επαρκής εγχώρια πίεση στην Ιαπωνία για να τερματιστεί.

Δύο στελέχη της Greenpeace, οι Γιουνίτσι Σάτο και Τόρου Σουζούκι αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης επειδή αποκάλυψαν ένα σκάνδαλο λαθρεμπορίας στην καρδιά του ιαπωνικού φαλαινοθηρικού προγράμματος που λειτουργεί υπό «επιστημονικό μανδύα».

Μαζί με την WWF και την «Pew», η Greenpeace είχε συνυπογράψει μια ανακοίνωση με προτάσεις που θα οδηγούσαν σε ένα μορατόριουμ για τη διατήρηση και προστασία των φαλαινών. Ανάμεσα στα άλλα αναφερόταν:

«να εφαρμοστεί η σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων Ειδών Χλωρίδας και Πανίδας και να απαγορευθεί η εμπορία των προϊόντων που θα προκύψουν. Με αυτόν τον τρόπο, γνωρίζουμε ότι η φαλαινοθηρία και των βόρειων χωρών (Ισλανδία, Νορβηγία) δεν θα είναι βιώσιμη και άρα θα σταματήσει».

Την Ισλανδία, πάντως, δεν την έσωσε ούτε ο μπακαλιάρος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Αλιεία