Έντυπη Έκδοση

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Καταρράκτης... λοιμώξεων

Στο μικροσκόπιο της έρευνας βρίσκεται το περιστατικό με τη λοίμωξη που υπέστησαν στα μάτια 13 ασθενείς, ύστερα από εγχείρηση καταρράκτη, σε ιδιωτική κλινική στις Σέρρες.

Παράλληλα με την έρευνα του υπουργείου Υγείας διενεργείται και προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε προς την αστυνομία η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σερρών Ιωάννα Κατσή. Η εισαγγελέας ζητεί να διαπιστωθεί αν οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια η γενικευμένη ενδοφθαλμίτιδα που εμφάνισαν οι παθόντες.

Οι 6 απ' αυτούς υποβλήθηκαν σε δεύτερη οφθαλμολογική εγχείρηση το Σαββατοκύριακο στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», ΑΧΕΠΑ και «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης όπου μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς, μετά τις πρώτες επεμβάσεις που έγιναν την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, εμφάνισαν πρήξιμο και πόνο στα χειρουργημένα μάτια και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στις οφθαλμολογικές κλινικές των παραπάνω νοσοκομείων.

Απαντήσεις αναμένεται να δώσουν οι καλλιέργειες που θα γίνουν στα νοσοκομειακά εργαστήρια με στόχο τον εντοπισμό του μικροβίου που προκάλεσε τη λοίμωξη στα μάτια των ασθενών και επιδείνωσε τη μετεγχειρητική τους πορεία. Η ενδοφθαλμίτιδα είναι μια επικίνδυνη λοίμωξη του εσωτερικού του οφθαλμικού βολβού, που ενδέχεται να επιφέρει ακόμη και τύφλωση αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, επισημαίνουν οι γιατροί.

Οι παθόντες ανέφεραν ότι επέλεξαν τη συγκεκριμένη κλινική για να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης σε σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία και σημείωσαν ότι δεν περίμεναν τέτοια εξέλιξη σε μια χειρουργική επέμβαση ρουτίνας.

Κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας αναμένεται να μεταβεί σήμερα στις Σέρρες για να εξετάσει αν μεταδόθηκε το μικρόβιο από κάποιο ιατρικό εργαλείο της κλινικής από τον ορό που χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο των ιατρικών ενεργειών ή από άλλη αιτία.

Μια πρώτη αυτοψία στην κλινική διενήργησε ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αριστείδης Μπουσουλέγκας, ο οποίος παρακολουθεί στενά την πορεία των ασθενών, με εντολή του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας επέβαλε την παύση των χειρουργικών επεμβάσεων στη συγκεκριμένη κλινική, ενώ η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ζήτησε από τον γενικό επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), Μ. Σαμπατακάκη, να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Για το ίδιο θέμα
Κινδυνεύουν να χάσουν την όρασή τους