Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Καταγγέλλουν τους μοναχούς με το πριόνι

Επιστολή σαράντα πολιτών προς την Προεδρία της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς κομμάτων προκάλεσε δημοσίευμα της «Ε» που αναφερόταν σε παράνομες δραστηριότητες των μοναχών του μοναστηριού της Καλαμιώτισσας στην Ανάφη.

Με την επιστολή τους κάτοικοι και παραθεριστές της Ανάφης, ανάμεσά τους αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και αρχαιολόγοι, καταγγέλλουν επώνυμα τους μοναχούς της Καλαμιώτισσας για σειρά ατασθαλιών.

Συγκεκριμένα αναφερόμενοι στην παράνομη δεντροκοπή από τον ηγούμενο της μονής δασυλλίου στην παραλία «Πρασιές» του νησιού, επισημαίνουν: «Η περιοχή της Καλαμιώτισσας, λόγω της εξαιρετικής πολιτιστικής κληρονομιάς και μοναδικότητας του φυσικού κάλλους της, είναι χαρακτηρισμένη αρχαιολογική και προστατεύεται από την κοινοτική οδηγία NATURA. Στην τελευταία παραλία -κάτω από το ιερό του Απόλλωνα- υπήρχαν αλμυρίκια πάνω στο γιαλό, περιουσία κανενός. Ο ηγούμενος της Σαντορίνης Δαμασκηνός Γαβαλάς για ακατανόητους λόγους θέρισε σύρριζα σχεδόν όλα τα δέντρα -το γλυπτό δάσος της φύσης- με αστείες και άθλιες δικαιολογίες (είναι άρρωστα, σκουπίδια από το καλοκαίρι, ναρκωτικά)».

Στην επιστολή τους οι πολίτες κάνουν λόγο για «έγκλημα που διαπράχθηκε από έναν αχόρταγο ρασοφόρο και για αρρωστημένη νοοτροπία δικαιώματος ζωής και θανάτου πάνω στη φύση».

Καταγγελία γίνεται στην επιστολή και για την επένδυση και την πλακόστρωση από τους μοναχούς του αρχαιολογικού χώρου στο προαύλιο του μοναστηριού και την πρόθεση του ηγούμενου να δημιουργήσει τουριστικό χωριό «υψηλών προδιαγραφών» στην Καλαμιώτισσα. Υπόνοιες, επίσης, αφήνονται από τους κατοίκους και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του μοναστηριού.

Για την υπόθεση της Ανάφης στοιχεία έχει ζητήσει και αναμένει από την αρμόδια περιφέρεια ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραΐτης, όπως προκύπτει από την απάντησή του σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, Τάσου Κουράκη και Γρηγόρη Ψαριανού στις 28/4/2010.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα