Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΦΠΑ * 434.694 ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΤΑΚ ΜΕΧΡΙ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ

Επιδρομή στις τσέπες μας

Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται η κυβέρνηση για να μαζέψει τα έσοδα από τον αυξημένο ΦΠΑ, την έκτακτη εισφορά, το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων και τα ληξιπρόθεσμα. Το οικονομικό επιτελείο έχει δώσει σαφείς εντολές προς όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις Εφορίες να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί όποιον χρωστάει έστω και ένα ευρώ στο Δημόσιο, αλλά κυρίως να μην τους ξεφύγουν όσοι φοροκλέπτουν τους φόρους.

 

Η επιβολή από σήμερα της δεύτερης δόσης της αύξησης του ΦΠΑ μέσα σε τέσσερις μήνες δεν θα μπορούσε παρά να προκαλεί ανησυχίες στους επιτελείς της οδού Νίκης, καθώς ο υψηλός ΦΠΑ οδηγεί σε αυξημένη φοροκλοπή. Οι «4» τομείς-στόχοι του υπουργείου Οικονομικών είναι:

1Το σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών δεδομένου ότι τα υπολογισθέντα βάσει Μνημονίου έσοδα ανέρχονται στα 2,78 δισ. ευρώ στη διάρκεια του έτους και από τις δύο δόσεις αύξησής του (σ.σ. η πρώτη έγινε τον περασμένο Μάρτιο).

Ο βασικός συντελεστής 21% αυξάνει από σήμερα στο 23% (οχήματα, ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά, τσιγάρα, ποτά, κομμωτήρια κ.λπ.), ο χαμηλός στο 11% από 10% (τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικές υπηρεσίες, ρεύμα, ύδρευση κ.λπ.) και ο μειωμένος στο 5,5% από 5% (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, εισιτήρια θεάτρων). Οι μειωμένοι συντελεστές για νησιά αυξάνουν σε 16% από 15% και 8% από 7%, ενώ διατηρείται ο 4%.

Νεόδμητα ακίνητα, τρόφιμα, καύσιμα, φως, νερό, τηλέφωνο, εισιτήρια, διόδια, ιατρικές υπηρεσίες από διαγνωστικά κέντρα, θεραπευτήρια θα μας στοιχίζουν ακριβότερα. Μόνο η αύξηση στα καύσιμα θα παρασύρει πλήθος προϊόντων, καθώς δεν υπάρχει γενικευμένη πρόθεση απορρόφησης του φόρου.

Η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε από τα μεσάνυχτα κατά περίπου 2-2,5 λεπτά, ενώ τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) και κινητής τηλεφωνίας που εκδίδονται από σήμερα θα χρεώνουν τον αυξημένο ΦΠΑ, παρ' ότι αφορούν κατανάλωση σε χρόνο προγενέστερο, με μειωμένο φόρο. Πάνω 11% και το κόμιστρο των ταξί, τα διόδια 10-40 λεπτά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες, δικαστικοί επιμελητές, καλλιτέχνες, συγγραφείς και επαγγελματίες διακίνησης εφημερίδων εντάσσονται στο καθεστώς ΦΠΑ.

Από σήμερα παύει και η τμηματική απόδοση του φόρου σε τρεις δόσεις και πλέον θα καταβάλλεται άπαξ στο Δημόσιο, δεδομένου του προβλήματος υστέρησης των εσόδων που είχε παρουσιαστεί κατά τους προηγούμενους μήνες. Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται στην υποβολή περιοδικών δηλώσεων και ετήσιας δήλωσης απόδοσης του ΦΠΑ είτε είναι μηδενικές είτε χρεωστικές και πιστωτικές.

2Στο στόχαστρο και οι οφειλέτες του Δημοσίου που δεν ρύθμισαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς μέχρι χθες δεν υπήρχε πρόθεση νέας παράτασης από το υπουργείο. Σε βάρος τους ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα, που φτάνουν μέχρι κατάσχεση και πλειστηριασμό.

3Ταχυδρομούνται 909.245 εκκαθαριστικά σημειώματα Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2009, εκ των οποίων 434.694 καλούνται να πληρώσουν το τέλος μέχρι 30 Ιουλίου.

4Στους 29.115 ανέρχονται οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν το εκκαθαριστικό για την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς, εκ της οποίας θα αντλήσουν περίπου 180 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι επιβάλλεται σε πάνω από 60.000 μεγαλοϊδιοκτήτες (1,7% συνολικών δικαιούχων ΕΤΑΚ).

Επιβάλλεται σε περιουσίες φυσικών προσώπων άνω των 400.000 ευρώ με συντελεστή από 0,01% έως 0,09%. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Αυξήσεις και αποδείξεις
Επιστροφή ΦΠΑ στους επαγγελματίες για ποσά έως 30 χιλιάδες ευρώ