Έντυπη Έκδοση

Αυξήσεις και αποδείξεις

Ακριβότερες κατά 11% γίνονται από σήμερα οι διαδρομές με ταξί, στα οποία κάνει πρεμιέρα ο ΦΠΑ.

Ηδη από τα μεσάνυχτα οι επιβάτες λαμβάνουν (ή θα πρέπει να λαμβάνουν) απόδειξη στην οποία αναφέρεται η αξία της διαδρομής συμπεριλαμβανομένου του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Ετσι, τίθεται σε ουσιαστική εφαρμογή ένα μέτρο που η πρώτη απόπειρα καθιέρωσής του πριν από 7 χρόνια είχε προκαλέσει τότε την οργισμένη αντίδραση των αυτοκινητιστών.

Οταν εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων η τότε κυβέρνηση είχε νομοθετήσει μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του κλάδου, οι ιδιοκτήτες ταξί προχώρησαν σε μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων με αίτημα να μην υπαχθούν στο λογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος και να μην υποχρεωθούν στην εγκατάσταση ειδικών μηχανών έκδοσης αποδείξεων. Το αίτημα έγινε τελικά δεκτό κατά το ήμισυ, καθώς οι ταμειακές μηχανές τοποθετήθηκαν, αλλά είχαν ως επί το πλείστον διακοσμητικό χαρακτήρα, καθώς η πλειονότητα των αυτοκινητιστών παρέμεινε στον τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού του εισοδήματός τους.

Από σήμερα, πλέον, όλα αυτά αποτελούν παρελθόν, αφού το σύνολο των απασχολουμένων στα 35.000 ταξί της χώρας είναι υποχρεωμένο να τηρεί βιβλία εσόδων-εξόδων και να αποδίδει ΦΠΑ. Συνδικαλιστικά στελέχη των αυτοκινητιστών εκτιμούν, πάντως, πως τελικά το Δημόσιο θα χάσει χρήματα και πως ο λογιστικός προσδιορισμός θα αναδείξει τα οικονομικά προβλήματα του κλάδου. Ειδικότερα, οι αυτοκινητιστές εκτιμούν πως με το παλαιό σύστημα και για κάθε ταξί το Δημόσιο εισέπραττε ώς και 3.000 ευρώ που αντιστοιχούσε σε ΦΠΑ καυσίμων, ανταλλακτικών και εργασιών συντήρησης και επισκευής. Πλέον οι επαγγελματίες θα μπορούν, όπως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, να συμψηφίζουν τον ΦΠΑ εσόδων με εκείνον των δαπανών και οι ίδιοι εκτιμούν πως τελικά χαμένο θα βγει το δημόσιο ταμείο. Σε κάθε περίπτωση, απεργίες δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα, καθώς οι αυτοκινητιστές πλήττονται σημαντικά και από τη μείωση της επιβατικής κίνησης. Σύμφωνα με μελέτες παλαιότερων ετών, το 10% των μετακινήσεων στην Αθήνα πραγματοποιούνταν με ταξί, ωστόσο το ποσοστό αυτό πλέον βρίσκεται σε μονοψήφια επίπεδα. Σημειώνεται πως ο ΦΠΑ επιβάλλεται επί του συνόλου του κομίστρου, με εξαίρεση βέβαια τα διόδια που μπορεί να καταβληθούν στη διάρκεια μιας διαδρομής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Συγκοινωνίες-Μεταφορές
Για το ίδιο θέμα
Επιδρομή στις τσέπες μας