Έντυπη Έκδοση

Χρυσόστομος Κονιδάρης - Εκδόσεις Κονιδάρη

Ο εκδοτικός οίκος είναι σαν τον φούρνο

Πριν από τρία χρόνια, η είδηση του θανάτου τού Ιωάννη Κονιδάρη, ιδρυτή και διευθυντή για 30 χρόνια των ομώνυμων εκδόσεων, έκανε αίσθηση στον κόσμο του βιβλίου. Ο γιος του, Χρυσόστομος, ανέλαβε το δύσκολο έργο της συνέχισης της πορείας τού εκδοτικού οίκου και αν κρίνουμε από τα νέα του εκδοτικά σχέδια και εγχειρήματα, αυτή κρίνεται ήδη πολύ επιτυχημένη.

ΑΡΧΕΙΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» ΑΡΧΕΙΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΑΒΑΝΗΣ: Πόσο εύκολη ήταν η διαχείριση ενός εκδοτικού οίκου άρρηκτα συνδεδεμένου με τον ιδρυτή του;

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ: Σίγουρα ήταν δύσκολο το ότι ανέλαβα τις εκδόσεις Κονιδάρη ξαφνικά. Είχα βέβαια ήδη 17 χρόνια ουσιαστικής παρουσίας στον εκδοτικό κι έτσι η μετάβαση έγινε πιο ομαλά. Παρ' όλα αυτά, η πραγματική δυσκολία δεν εντοπίζεται στο ότι ανέλαβα τη διεύθυνση, αλλά στο ότι κλήθηκα να δώσω το προσωπικό μου στίγμα, και μαζί μ' αυτό νέα ενδιαφέροντα, νέες ιδέες και ανησυχίες, σεβόμενος ταυτόχρονα την τριαντάχρονη πορεία του εκδοτικού οίκου. Νομίζω ότι μέχρι τώρα τα έχουμε πάει αρκετά καλά και καθημερινά προσπαθούμε κι ευελπιστούμε να τα πάμε ακόμα καλύτερα.

Σ. Α.: Σε ποιους βασικότερους εκδοτικούς άξονες κινείστε σήμερα και με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή;

Χ. Κ.: Οι τομείς που ασχολούμαστε είναι η φιλοσοφία, η ιστορία, η αυτοβοήθεια και η ξένη λογοτεχνία. Δεν έχουμε μεγάλη βιβλιοπαραγωγή, γεγονός που μας επιτρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στις επιλογές μας. Τα βασικότερα κριτήριά μας είναι ο συγγραφέας, το θέμα και ο τρόπος γραφής. Θέλουμε τα βιβλία μας να έχουν λόγο ύπαρξης στην αγορά και αυτό το έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό. Χαίρομαι που στον κατάλογό μας περιλαμβάνονται συγγραφείς όπως η Μαρία Αντζελς Ανγλάδα, ο Ντράγκαν Βέλικιτς, ο Φίσερ Φαμπιάν, ο Φίλιπ Βάντενμπεργκ κ.ά.

Σ. Α.: Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα από τις νεότευκτες -παράπλευρες- εκδόσεις σας Αερόστατο;

Χ. Κ.: Οι εκδόσεις Αερόστατο ήταν μια επιθυμία μου από παλιά. Φέτος, κλείσαμε δύο χρόνια παρουσίας στο παιδικό βιβλίο κι έχουμε καταφέρει πολλά. Εχουμε εκδώσει ήδη 29 τίτλους, εκ των οποίων οι δύο παιδαγωγικού περιεχομένου. Αρκετοί σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και αγαπήθηκαν από κοινό και κριτικούς, όπως Το μαγικό άλογο του Χαν Γκαν, Ο μικρός δράκος Καρύδας, Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο, Λαβύρινθοι, Συγκέντρωση και Το μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας. Εχουμε δημιουργήσει το δικό μας κοινό και προσπαθούμε να μην το απογοητεύσουμε.

Σ. Α.: Και από το «Σπίτι της χαράς», το παιδικό σας βιβλιοπωλείο;

Χ. Κ.: Εκανε τα πρώτα του γενέθλια τον Απρίλιο, και εύχομαι να τα εκατοστίσει. Ηθελα πολύ να κάνουμε ένα παιδικό βιβλιοπωλείο-παιχνιδοπωλείο, αισθητικά προσβάσιμο στα παιδιά.

Στο «Σπίτι της χαράς» έχουμε παιδικά και παιδαγωγικά βιβλία όλων των εκδοτικών οίκων, παραδοσιακά ξύλινα παιχνίδια και όλη τη συλλογή των ξύλινων οικολογικών παιχνιδιών της Plan Toys. Επίσης, κάθε Σάββατο, καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, οργανώνουμε εκδηλώσεις με θεατρικό παιχνίδι, κατασκευές και παρουσιάσεις βιβλίων, ενώ σκεφτόμαστε από τον Οκτώβριο να κάνουμε και δημιουργικά εργαστήρια τις καθημερινές.

Σ. Α.: Πώς μπορεί να «οπλιστεί» ένας μικρότερης εμβέλειας εκδοτικός οίκος μπροστά στις νέες οικονομικές εξελίξεις;

Χ. Κ.: Δυστυχώς, η έκταση που έχει πάρει η οικονομική κρίση στη χώρα μας είναι μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε. Στην πραγματικότητα, δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές μαγικές συνταγές για κανέναν. Ούτως ή άλλως το εμπόριο λειτουργεί πάνω σε εντελώς λανθασμένη βάση. Αυτό βέβαια δεν θα πρέπει να μας απογοητεύει, αντιθέτως θα πρέπει να το λάβουμε σαν μάθημα για το μέλλον. Η πολύ προσεγμένη επιλογή-παραγωγή βιβλίων είναι εκείνο που θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Σ. Α.: Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Χ. Κ.: Τον Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Αερόστατο το τρίτο βιβλίο της παιδαγωγικής μας σειράς με τίτλο «Παρακίνηση», το Σχολικό λεύκωμα του μικρού δράκου Καρύδα και Ο μικρός δράκος Καρύδας πάει σχολείο, ενώ το φθινόπωρο είναι μπροστά μας για καινούρια, καλά βιβλία. Από τις εκδόσεις Κονιδάρη θα κυκλοφορήσει ένα εξαιρετικό βιβλίο για το Τείχος του Βερολίνου, με τίτλο Δραπετεύοντας στην ελευθερία και έπεται συνέχεια. Το νέο όμως απόκτημα έρχεται από το «Σπίτι της χαράς» και είναι η καινούρια μας ιστοσελίδα www.tospititis xaras.gr, όπου ο χρήστης θα μπορεί να ενημερώνεται για οτιδήποτε αφορά το παιδί, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ανά την Ελλάδα: εκδηλώσεις, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσεία, κατασκηνώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, παιδιατρικά νοσοκομεία κ.ά. Παράλληλα, η ιστοσελίδα θα λειτουργεί ως ηλεκτρονικό κατάστημα με παιδικά, παιδαγωγικά, σχολικά βιβλία και ξύλινα παιχνίδια, με δυνατότητα επιλογής βιβλίων βάσει εικονογράφου, συγγραφέα, εκδότη, ακόμα και μεταφραστή.

Σ. Α.: Κρατάτε στη μνήμη σας κάποια συμβουλή του πατέρα σας ως πυξίδα εκδοτικής πλοήγησης;

Χ. Κ.: Με τον πατέρα μου δουλεύαμε πολύ στενά μαζί επί 17 χρόνια. Τον θυμάμαι να λέει ότι «ο εκδοτικός οίκος είναι σαν τον φούρνο: πρέπει να έχει συνέχεια φωτιά και να δίνει φρέσκο ψωμί».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία