Έντυπη Έκδοση

Κάθε παράσταση και high light

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία. Από τις 15 έως τις 22 Ιουλίου η μεσσηνιακή πόλη θα υποδεχτεί ό,τι πιο πρωτοποριακό έχει να επιδείξει η σύγχρονη σκηνή χορού. Μαζί με βετεράνους, όπως τα «ballets C de la Β» του Αλέν Πλατέλ, το Φεστιβάλ συστήνει μεγάλα ονόματα διεθνούς εμβέλειας, που έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

«Duo d' Eden» της Μαγκί Μαρέν από τα Μπαλέτα της Λορένης «Duo d' Eden» της Μαγκί Μαρέν από τα Μπαλέτα της Λορένης * Η Ιταλίδα περφόρμερ Κλάουντια Τριότσι αναβιώνει ένα παλαιότερο έργο της, την εγκατάσταση-περφόρμανς «Park» (1998), στην οποία επιτρέπει στο κοινό να εισχωρήσει στο σπίτι μιας νοικοκυράς-μηχανής. Θυμίζοντας μεγάλες ηθοποιούς του νεορεαλιστικού ιταλικού κινηματογράφου, η Τριότσι αποτυπώνει ωμά την οικιακή ρουτίνα (17 & 18/7).

* Ντεμπούτο στην Καλαμάτα κάνει και ο χορογράφος Σεμπαστιάν Λεφρανσουά. Φέρνει το «Romeos et Juliettes», μια παραγωγή του «Theatre de Suresnes Jean Vilar». Στη δική του εκδοχή ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα χορεύουν χιπ χοπ στα προάστια των μεγαλουπόλεων, όπου οι νέοι ζουν τις δικές τους σύγχρονες ιστορίες αθωότητας και αντιπαλότητας (21 & 22/7).

* Το φημισμένο Μπαλέτο της Λορένης, που έχει καλλιτεχνικό διευθυντή τον Ντιντιέ Ντεσάν, θα παρουσιάσει τρεις χορογραφίες της πρώιμης περιόδου του ανατρεπτικού Ουίλιαμ Φορσάιθ: το «Steptext» (1985), μια κριτική των μηχανισμών του θεάματος, το «The Vile Parody of Address» (1988), μια ιδιοφυή μετάφραση μιας φούγκας σε σύγχρονο χορό, και το «The Vertiginous Thrill of exactitude» (1996), όπου ο κλασικός χορός, ιδιαίτερα των Πετιπά και Μπαλανσίν, γίνεται αντικείμενο αναστοχασμού. Περιλαμβάνεται και μια παλαιότερη χορογραφία της Μαγκί Μαρέν, το «Duo d' Eden» (1986), για την αρχέγονη ένωση του θηλυκού με το αρσενικό (15 & 16/7).

* Φέτος το Φεστιβάλ αποτίει φόρο τιμής σε δύο σημαντικές προσωπικότητες του χορού, που έφυγαν από τη ζωή, στον Μερς Κάνιγχαμ και στην Πίνα Μπάους. Θα προβληθούν κινηματογραφημένες παραστάσεις τους, ντοκιμαντέρ αλλά και έργα που κινηματογράφησαν οι ίδιοι, όπως το «Παράπονο της αυτοκράτειρας» της Πίνα Μπάους (15 έως 22/7).

* Στην Πίνα Μπάους είναι αφιερωμένη και η καινούργια χορογραφία του Βέλγου Αλέν Πλατέλ. Η φημισμένη ομάδα του, «Les ballets C de la Β», που έχει γράψει ιστορία στην Καλαμάτα, θα εκτελέσει το «Out of context» (18/7).

* Σ' ένα ενιαίο πρόγραμμα παρουσιάζονται χορογραφίες νέων δημιουργών: Της Κύπριας Λίας Χαράκη (η «Καμηλοπάρδαλη» είναι εμπνευσμένη μέχρι και από stand-up comedy), της Ελληνίδας Ζωής Δημητρίου, που ζει στη Βρετανία («In the process of...») και της ισπανικής ομάδας «La Macana» («Ven») (16 & 17/7).

* Δεν εξαντλείται στα παραπάνω η ελλληνική παρουσία. Στο «Crosstalk» διασταυρώνονται τέσσερις χορογράφοι, Γιάννης Μανταφούνης, Κατερίνα Σκιαδά, Νίκος Δραγώνας, Ολια Λυδάκη, που αποτελούν την ομάδα «Lemurius» (19/7).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Χορός