Έντυπη Έκδοση

Επιβεβαιώνεται η ασφάλεια αντιυπερτασικής ουσίας με ανάλυση 50.000 ασθενών

Το telmisartan, ένας αποκλειστής των υποδοχέων αγγειοτενσίνης, είναι ένα από τα καλύτερα ερευνημένα σκευάσματα παγκοσμίως. Εχει μελετηθεί σε κλινικές δοκιμές σε περισσότερους από 50.000 ασθενείς. Το θετικό προφίλ ασφαλείας του έχει επίσης επιβεβαιωθεί κατά την έκθεση στην αγορά 34,5 εκατομμυρίων ανθρωποετών.

Πειστικά δεδομένα ασφαλείας για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων συλλέχθηκαν κατά τις τρεις δοκιμές μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων της ONTARGET, PRoFESS και TRANSCEND, οι οποίες παρακολουθούσαν ορισμένους ασθενείς για έως και πέντε χρόνια. Επειτα από ενδελεχή αξιολόγηση των δεδομένων των μελετών αυτών, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στα στελέχη του telmisartan.

Οι Sipahi et al δημοσίευσαν μια μετα-ανάλυση στο τεύχος του Ιουνίου του περιοδικού Lancet Oncology, ισχυριζόμενοι ότι οι αποκλειστές των υποδοχέων αγγειοτενσίνης (ARB) που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της υπέρτασης συνδέονται με έναν μέτρια αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης καινούργιου καρκίνου. Το εύρημα βασίζεται κυρίως στο στέλεχος συνδυασμού του telmisartan και του ramipril, ενός αναστολέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ), στη δοκιμή ONTARGET και όχι στη δοκιμή των στελεχών του κάθε συστατικού ξεχωριστά.

Το telmisartan είναι ένα από τα πλέον μελετημένα αντιυπερτασικά σε κλινικές δοκιμές, τα οποία στο σύνολό τους έχουν γίνει δημοσίως διαθέσιμα. Χρησιμοποιείται ευρέως ως θεραπεία για τη μείωση της πίεσης του αίματος και για την προστασία των ασθενών έναντι σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία