Έντυπη Έκδοση

Πονάς; Ρωτάς!

Τι είναι ο νευροπαθητικός πόνος; Πόσα είδη πόνου υπάρχουν; Πού μπορώ να απευθυνθώ; Πότε θα πρέπει να δραστηριοποιηθώ; Πώς να περιγράψω τον πόνο στον γιατρό μου για να καταλάβει τι νιώθω;

Σε αυτά και άλλα ερωτήματα σχετικά με τον νευροπαθητικό πόνο και τα συμπτώματά του δίνει απαντήσεις ένα ελληνικό εξειδικευμένο site στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ponasrotas.gr

Ενα ελληνικό site ενημέρωσης για τον χρόνιο νευροπαθητικό πόνο

Μέσα από το www.ponasrotas.gr, ο ενδιαφερόμενος μπορεί, μεταξύ άλλων, να ενημερωθεί για τον «μυστηριώδη» πόνο που νιώθει, να βοηθηθεί στο να κατανοήσει το είδος αυτού του πόνου, να διαβάσει για τις αιτίες που τον προκαλούν, ώστε να μπορεί να περιγράψει τα συμπτώματα που νιώθει όταν απευθυνθεί σε έναν ειδικό γιατρό.

Το site ενημέρωσης για τον πόνο είναι στον «αέρα» με την υποστήριξη της Pfizer Hellas. Η δημιουργία του διαδικτυακού τόπου www. ponasrotas.gr, εντάσσεται στο παγκόσμιο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί η εταιρεία για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον χρόνιο νευροπαθητικό πόνο.

Νευροπαθητικός πόνος

Ο πόνος είναι μία από τις φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού μας που μας ειδοποιεί για δυσλειτουργίες στο σώμα μας ή για επιβλαβείς εξωγενείς παράγοντες. Ο οξύς πόνος (περιγράφεται επίσης ως βραχύς πόνος) συνιστά γενικά προειδοποιητικό σήμα και είναι ζωτικής σημασίας, καθώς προστατεύει, για παράδειγμα, από τα εγκαύματα και σηματοδοτεί την ύπαρξη τραυμάτων και λοιμώξεων. Ο οξύς πόνος, που προφανώς συνδέεται με τραυματισμό και υποχωρεί μετά την επούλωση, συνήθως έχει διάρκεια μικρότερη από ένα μήνα. Ωστόσο, ο πόνος που συνεχίζεται για πολύ καιρό μετά την επούλωση ή την αποκατάσταση του τραύματος είναι γνωστός ως χρόνιος πόνος και μπορεί να μετατραπεί σε σοβαρό και ανυπόφορο πρόβλημα. Σχεδόν 1 στα 5 (19%) άτομα στην Ευρώπη υποφέρει από χρόνιο πόνο.

Ο πόνος στα νεύρα είναι ένα είδος χρόνιου πόνου που οφείλεται είτε σε βλάβη των νεύρων που υπό φυσιολογικές συνθήκες αναγνωρίζουν το αίσθημα του πόνου, είτε σε τραυματισμό μέρους του νευρικού συστήματος που μεταφέρει τα σήματα πόνου, όπως η σπονδυλική στήλη ή ο εγκέφαλος.

Σωστή αντιμετώπιση

Αυτό το είδος πόνου, γνωστό ως νευροπαθητικός πόνος, δεν έχει τον προστατευτικό ρόλο του οξέος πόνου και πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί σωστά.

Πλήθος παθήσεων είναι δυνατόν να προκαλέσουν άμεση βλάβη στα νεύρα και κατά συνέπεια νευροπαθητικό πόνο, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή οι τραυματισμοί από ατύχημα. Ο ακρωτηριασμός ενός μέλους αποτελεί επίσης μια ευρέως γνωστή αιτία νευροπαθητικού πόνου (πόνος μέλους-φαντάσματος).

Ο νευροπαθητικός πόνος μπορεί επίσης να αποτελεί μια σχετικά συχνή επιπλοκή άλλων παθήσεων που συσχετίζονται με τα νεύρα. Αυτές οι παθήσεις περιλαμβάνουν τον διαβήτη, τον έρπητα ή την οσφυαλγία. Αυτό εξηγεί γιατί ο νευροπαθητικός πόνος μπορεί να αποτελεί συνηθέστερη αιτία χρόνιου πόνου από ό,τι αντιλαμβάνεται ο περισσότερος κόσμος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία