Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ Γ. ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΚΑΙ ΧΡ. ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το αδιέξοδο, αριστερά της κρίσης

Ακόμη κι αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να την επινοήσουμε. Ο λόγος για την Αριστερά και για τις αξίες της, αυτές που ιστορικά και θεωρητικά πρεσβεύει. Πολύ περισσότερο σήμερα, που στο όνομα της δημοσιονομικής κρίσης και με φόντο πάντα τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, ό,τι ξέραμε στροβιλίζεται στον... αέρα. Σήμερα που τα κεκτημένα δεκαετιών πάνε περίπατο, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα δέχονται βίαιη επίθεση, η φτώχεια και η ανεργία φουντώνουν, τα μεσαία και τα χαμηλά οικονομικά στρώματα πλήττονται ολοένα και περισσότερο, οι αποκλεισμένοι δεν αποτελούν πλέον περιθώριο αλλά μεγάλες πλειοψηφίες, τα κοινωνικά δικαιώματα συρρικνώνονται και το κράτος πρόνοιας διαλύεται.

Η Αριστερά βέβαια -για να σοβαρευτούμε- δεν χρειάζεται να «επινοηθεί». Χρειάζεται όμως, ενδεχομένως, να «επινοήσει» η ίδια, ξανά, την πορεία της, καθώς φαίνεται να αντιμετωπίζει εδώ στην Ελλάδα -και όχι μόνο- τη δική της κρίση.

Μοιάζει, την ώρα που η κοινωνική της βάση βρίσκεται σε αναβρασμό απ' αυτά που συμβαίνουν και επιβάλλονται από την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση, να ταλανίζεται από εσωτερικές εντάσεις.

Τις προάλλες ο Κώστας Βεργόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, κατά την παρουσία του βιβλίου του «Οι αμετανόητοι», επισήμαινε, μεταξύ άλλων, ότι ενώ ο κόσμος βυθίζεται στη μεγαλύτερη κρίση του, η Αριστερά αυτοκτονεί. Πολυδιασπάται και αυτοκτονεί σε όλες τις μορφές της, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παντού. Διώχνει τον κόσμο που πηγαίνει προς αυτήν...

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρόμοιοι προβληματισμοί τίθενται. Πόσω μάλλον όταν οι ευκαιρίες δεν λείπουν σε μια μακρά αλυσίδα διαιρέσεων και διασπάσεων.

Πριν από λίγες ημέρες, ένα κομμάτι του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, η λεγόμενη Ανανεωτική Πτέρυγα, αποχώρησε και ετοιμάζει τώρα νέο κόμμα αφήνοντας αιχμές και καταλογίζοντας σε κάποιους από τους πρώην συντρόφους ότι «ξοδεύτηκαν στις καταγγελίες χωρίς κανένα αποτέλεσμα... Εφτασαν στο σημείο να αναζητούν λύσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και χωρίς ευρώ... Αρνήθηκαν να διατυπώσουν, να οργανώσουν τις κοινωνικές δυνάμεις με εναλλακτική πρόταση...».

Πριν από λίγους μήνες ένα «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής», υπό την άτυπη ηγεσία του Αλ. Αλαβάνου, ξεπήδησε εντός των πλαισίων του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας τον πρόεδρο Α. Τσίπρα σε μια αποστροφή του να πει: «Ορισμένοι επιμένουν να θέτουν εαυτούς εκτός του εγχειρήματος (σ.σ. μιλάει για το πολυσυλλεκτικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ) ή έστω εντός, εκτός και επί τα αυτά».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αριστερά