Έντυπη Έκδοση

Η ομερτά των αγίων πατέρων

Οι χειρότεροι εφιάλτες του Βατικανού γίνονται πλέον πραγματικότητα. Πρώτα ήρθε η αποφασιστική στάση των βελγικών δικαστικών αρχών που τόλμησαν να ερευνήσουν την έδρα της αρχιεπισκοπής, του καθεδρικού, ακόμη και των τάφων δύο πρώην καρδιναλίων, αναζητώντας πειστήρια για τα σκάνδαλα παιδεραστίας κληρικών και για την απόκρυψή τους.

Βέλγοι ιερείς επισκέφθηκαν πριν από έναν μήνα το Βατικανό για τον χειρισμό του σκανδάλου. Βέλγοι ιερείς επισκέφθηκαν πριν από έναν μήνα το Βατικανό για τον χειρισμό του σκανδάλου. Κι έπειτα ήρθε η απόφαση του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο απέρριψε προσφυγή δικηγόρου της Αγίας Εδρας που ζητούσε την αναγνώριση της διπλωματικής ασυλίας για την εκκλησιαστική ιεραρχία, περιλαμβανομένου και του πάπα. Αφησαν έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθεί να καταθέσει σε δύο δίκες που διεξάγονται στις ΗΠΑ και όπου, η Κουρία στη μία και ο ίδιος ο Βενέδικτος στην άλλη, κατηγορούνται για συγκάλυψη κρουσμάτων παιδεραστίας.

Ιερά και προσωπικά

Οι δικαστικές αρχές του Βελγίου στη διάρκεια των εφόδων τους κατάσχεσαν 475 φακέλους με καταγγελίες θυμάτων κακοποίησης, για τα οποία η Εκκλησία αντί να εξηγήσει γιατί τα αποσιώπησε δήλωσε πως η κατάσχεση παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα όσων εμπιστεύτηκαν το πρόβλημα στους ιερείς!

Από τον Απρίλιο, όταν αναγκάστηκε σε παραίτηση ο επίσκοπος Μπριζ μετά την παραδοχή ότι κακοποιούσε σεξουαλικά έναν ανήλικο, η κυβέρνηση του Βελγίου διά του υπουργού Δικαιοσύνης και σε συνεργασία με την Εκκλησία επιχείρησε να περιορίσει την έκταση των σκανδάλων, αναθέτοντας σε μια εκκλησιαστική επιτροπή να διερευνήσει τις καταγγελίες και να αποφασίσει ποιους κληρικούς θα στείλει στη Δικαιοσύνη!

Η στρατηγική της αποσιώπησης απέτυχε χάρη στην επιμονή του ιερέα Ρικ Ντιβαλιέ, που από τη δεκαετία του '80 μάταια προσπαθεί να λογοδοτήσει η εκκλησιαστική ιεραρχία για τις καταγγελίες και κατέθεσε στην εισαγγελία Βρυξελλών στοιχεία για 300 περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκων καθώς και την αλληλογραφία του με τον τότε καρδινάλιο Ντάνελς που τις αγνόησε παντελώς, αναγκάζοντας τη βελγική εισαγγελία να κινηθεί αυτοδίκαια.

Η ανοχή των πιστών μοιάζει να εξαντλείται, καθώς περισσότερα από πέντε χρόνια μετά την εκλογή του ο Πάπας Βενέδικτος αθέτησε την υπόσχεσή του να δώσει τέλος στη σεξουαλική διαφθορά του κλήρου και να απομακρύνει όσους τη συγκάλυψαν, στην πλειονότητά τους μέλη της ιεραρχίας. Μια απίθανη αποστολή, καθώς η σωρεία των σκανδάλων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Αγγλία ή την Ιρλανδία έως τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία ή την Αυστραλία, αποκαλύπτουν ως έναν από τους πρωταγωνιστές της συγκάλυψης τον ίδιο τον Πάπα Βενέδικτο.

Είναι ενδεικτικές μερικές μόνο από τις τεκμηριωμένες αποκαλύψεις:

Ο Βενέδικτος, ως επίσκοπος Μονάχου το 1980, γνώριζε για τη δράση του γερμανού παιδεραστή ιερέα Πέτερ Χούλερμαν, τον οποίο αντί να παύσει συμβούλευσε να ακολουθήσει θεραπεία για να αντιμετωπίσει την παιδοφιλία του και αμέσως τον μετέφερε από το Εσσεν στην Βαυαρία όπου και συνέχισε να κακοποιεί σεξουαλικά ανηλίκους χωρίς ποτέ να καταγγελθεί στις αρχές.

Ο σημερινός πάπας γνώριζε τουλάχιστον από το 1998, αλλά αγνόησε τις καταγγελίες κατά του Μαρσιάλ Μασιέλ, ιδρυτή των Λεγεωνάριων του Χριστού, «αγαπητού φίλου» του πρώην Πάπα Ιωάννη Παύλου, σεσημασμένου παιδεραστή (είχε ερευνηθεί ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '50), μορφινομανούς και πατέρα κάπου 6 παιδιών που μαζί με μια παρέα κληρικών του κακοποιούσαν επί δεκαετίας ανήλικους.

Φυγή στο Μεξικό

Μόλις ένα χρόνο μετά την εκλογή του κι όταν οι καταγγελίες πήραν μορφή χιονοστιβάδας τού επέβαλε τη φοβερή τιμωρία... να εγκαταλείψει τη Ρώμη και να αφιερωθεί στην προσευχή και τη μετάνοια στην γενέτειρά του το Μεξικό. Και μόνο όταν τα παιδιά και οι γυναίκες του Μασιέλ άρχισαν τις λεπτομερείς αποκαλύψεις, σχηματίστηκε επιτροπή έρευνας των «αμαρτιών» του.

Οπως αποκάλυψαν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο Βενέδικτος ως επικεφαλής της Συνόδου του Δόγματος και της Πίστης (της παλιάς Ιεράς Εξέτασης) αγνόησε τρεις επιστολές καταγγελίας και αποφάσισε να μην παύσει τον αμερικανό ιερέα Λόρενς Μέρφι που κατηγορήθηκε ότι κακοποίησε 200 κωφάλαλα παιδιά στο 1950-1974, φέρνοντας σε νευρική κρίση το Βατικανό που απολογήθηκε ότι δεν τιμώρησε τον ιερέα γιατί όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο ήταν πολύ άρρωστος!

Αλλωστε από τη θέση του ως επικεφαλής της Συνόδου του Δόγματος και της Πίστης, το 2001 εξέδωσε εγκύκλιο περί των σοβαρότερων αδικημάτων, η οποία επικυρώνει το νόμο της απόλυτης σιωπής και μυστικότητας σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης (με απειλή αφορισμού για εμπλεκόμενους και θύματα) και απαιτεί από τους επισκόπους να στέλνονται όλες οι σχετικές υποθέσεις στη Σύνοδο χωρίς να επιβάλλει αυστηρές ποινές σε περιπτώσεις παιδεραστίας ούτε να απαιτεί από τους επισκόπους να παραπέμπουν τους κατηγορούμενους στη Δικαιοσύνη.

Κι όλα αυτά τα ενοχοποιητικά στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του τόσο στις δίκες που διεξάγονται τώρα όσο και σε μελλοντικές, διαμορφώνοντας μια εκρηκτική κατάσταση για την ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας. Και προσθέτοντας τεράστια δουλειά στον καθολικό θεολόγο Καρλχάινς Ντέσνερ, που θα χρειαστεί να ξεπεράσει τους αρχικά σχεδιαμένους δέκα τόμους της Εγκληματικής Ιστορίας του Χριστιανισμού, για να περιλάβει τη σωρεία των πρόσφατων αποκαλύψεων που τεκμηριώνουν την ηθική χρεοκοπία ενός θεσμού που αρέσκεται να αυτοχαρακτηρίζεται ως η Τέλεια Κοινωνία και μεταμφιέζει το έγκλημα σε απλή αμαρτία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βατικανό