Έντυπη Έκδοση

Ξέχασε την αυτοκριτική, βλέπει όμως απαλλαγή από το Μνημόνιο σε δύο χρόνια!

Με το βλέμμα στραμμένο στο φθινόπωρο, οπότε βλέπει διπλές εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί και από το βήμα του συνεδρίου της Ν.Δ., υποσχέθηκε ότι αν η Ν.Δ. ήταν κυβέρνηση, θα διαμόρφωνε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον που θα επέτρεπε την απαλλαγή από το Μνημόνιο μέσα σε μόλις δύο χρόνια!

Υποστήριξε μάλιστα ότι, ούτε λίγο - ούτε πολύ, μόνο 50 δισ. θα βρει από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσα και από τη μέθοδο των real estate. «Υπολογίζεται ότι ένα σύνολο 50 δισ. μπορεί να βρεθεί τα επόμενα δύο χρόνια από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους της ακίνητης περιουσίας και την τολμηρή προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Από την άλλη, σε δύο τουλάχιστον σημεία της ομιλίας του παραδέχτηκε ότι τα μέτρα που έχει πάρει το ΠΑΣΟΚ είναι αρκετά και θα έχουν αποτέλεσμα, αλλά θα πρέπει να ενισχυθούν και με άλλα, αναπτυξιακού χαρακτήρα. «Αμεσα μπορούν να ληφθούν όσα μέτρα δεν προσκρούουν στο Μνημόνιο», δήλωσε. «Και να προαναγγελθούν όσα θα ληφθούν μετά την απαλλαγή από το Μνημόνιο».

Μια έκθεση ιδεών παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς. Εμφανίστηκε στο πάνελ του Ζαππείου έχοντας στο πλευρό του τους δύο αντιπροέδρους, τους οποίους όρισε τη Δευτέρα. Στα αριστερά του καθόταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και στα δεξιά του ο Σταύρος Δήμας. Τελικά επέστρεψε αργά τη νύχτα και το «παρών» που έδωσε, έκλεισε τα σενάρια που κυκλοφόρησαν ότι ενδεχομένως να μην ήθελε να προσυπογράψει τις προτάσεις Σαμαρά.

Η ουσία είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ.:

1. Απέφυγε την οποιαδήποτε αυτοκριτική ουσίας. Επί μισή ώρα ανέλυε την αύξηση του ελλείμματος και των spreads, ρίχνοντας αποκλειστικά τις ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που έφτασε την οικονομία στο χείλος της χρεοκοπίας. Μόνο σε μια φράση είπε ότι πολλά από αυτά που πρότεινε θα μπορούσε να τα είχε κάνει και η Ν.Δ., αλλά δεν τα έκανε.

2. Δεν κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για έξοδο από την κρίση. Τις προτάσεις του για την ανάπτυξη τις αναφέρει και ο Γ. Παπανδρέου. Ακόμη και η πρόταση οι μεγάλες επενδύσεις να περάσουν στο γραφείο του πρωθυπουργού, ήδη έχει γίνει πράξη.

3. Προεκλογικού χαρακτήρα ήταν η όλη ομιλία του. Υποσχέθηκε «διορθώσεις μεγάλων σφαλμάτων στις περικοπές που ήδη έγιναν και προκάλεσαν μεγάλες αδικίες, με ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος». Ως παράδειγμα ανέφερε την αποκατάσταση των συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Αυτά μπορούν να αποκατασταθούν άμεσα - σε σημαντικό μέρος ή συνολικά», τόνισε. «Και είναι δέσμευσή μας να το κάνουμε! Και για να μην έχουμε πρόβλημα με το Μνημόνιο, αφού ακόμα δεν θα έχουμε απαλλαγεί από τις δεσμεύσεις του, πρέπει να "κόψουμε" απ' αλλού». Υπόσχεθηκε και «μείωση των φόρων, όλων των κατηγοριών, με πρώτους τους έμμεσους, ΦΠΑ και καύσιμα και τους φόρους εισοδήματος», αν και παραδέχτηκε ότι «το Μνημόνιο δεν μας τα επιτρέπει άμεσα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Δέσμιος του Μνημονίου εν μέσω βολών και μέτρων