Έντυπη Έκδοση

Αναμόρφωση σπουδών στη Σχολή Δικαστών

Το άνοιγμα της Εθνικής Σχολής Δικαστών στα σύγχρονα επαγγελματικά ρεύματα επιχειρεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την πλήρη αναμόρφωση της διοίκησης της Σχολής και του προγράμματος σπουδών της.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, από εδώ και στο εξής στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Σχολής θα μετέχουν όχι μόνον δικαστικοί λειτουργοί, όπως ισχύει σήμερα, αλλά και εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, δικηγορικών συλλόγων και επιστημονικών ενώσεων. Η θητεία του γενικού διευθυντή, που δεν μπορεί να είναι πρόεδρος ή αντιπρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου, θα είναι τριετής με μόνιμη έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Για πρώτη φορά συστήνεται θέση συμβούλου επιμόρφωσης, στην οποία τοποθετείται καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Επίσης, αναμορφώνεται πλήρως το πρόγραμμα σπουδών με ιδιαίτερη έμφαση στη διδασκαλία θεμάτων που σχετίζονται με το ελεύθερο φρόνημα των δικαστών και την τήρηση θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών, ενώ οι σπουδαστές θα συμμετέχουν υποχρεωτικά σε τρεις εικονικές δίκες. Αλλαγές γίνονται και στο καθεστώς της βαθμολογίας. Μειώνονται στο 30% η συμβολή της προφορικής εξέτασης στον τελικό βαθμό, όπως και η προσαύξηση της ξένης γλώσσας, και καθιερώνεται προσαύξηση για την κατοχή μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, στόχος της νέας νομοθετικής ρύθμισης είναι η παραγωγή δικαστών υψηλού επιπέδου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων