Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΡΩΔΕΙΟΥ ΓΙΑ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Τελειώνει το φεστιβάλ, αρχίζει το tutti frutti

«Εμείς θέλουμε το Ηρώδειο ζωντανό». Οταν ακούς αυτή τη δήλωση από τα χείλη μιας διευθύντριας αρχαιοτήτων, πραγματικά εκπλήσσεσαι.

Η Αγνή Μπάλτσα θα ξαναεμφανιστεί στο Ηρώδειο με τον Σταύρο Ξαρχάκο Η Αγνή Μπάλτσα θα ξαναεμφανιστεί στο Ηρώδειο με τον Σταύρο Ξαρχάκο Γιατί πέρυσι τέτοιον καιρό σύσσωμο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μετά την έγκριση συναυλιών λαϊκών τραγουδιστών, από την εμφάνιση των οποίων δεν εθίγη διόλου το κύρος του μνημείου, όπως του Δημήτρη Μητροπάνου (της Αννας Βίσση ματαιώθηκε), είχε αποφασίσει να μην παραχωρηθεί σε κανέναν το ρωμαϊκό ωδείο μετά τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, δηλαδή Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2010. Τους προηγούμενους μήνες (Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο) θα μπορούσαν να εμφανιστούν εκτός προγράμματος Φεστιβάλ σχήματα εποπτευόμενα από το υπουργείο Πολιτισμού, όπως είναι τα κρατικά θέατρα.

Αιτία της απαγόρευσης ήταν η υπερβολική καταπόνηση του μνημείου, ιδίως με εκδηλώσεις που θα έφερναν πολύ κόσμο ή θα είχαν πολλά ντεσιμπέλ. Τέτοιες εκδηλώσεις φέτος δεν προβλέπονται. Οχι πως πτοήθηκαν από την απαγόρευση οι γνωστοί χρήστες του Ηρωδείου (Σταμάτης Σπανουδάκης, Μίμης Πλέσσας κ.ά.) και απέφυγαν την υποβολή αιτήματος. Ωστόσο, από τα 33 αιτήματα που κατατέθηκαν στην Α' Εφορεία Αρχαιοτήτων για παραστάσεις, μόνο τα 16 έγιναν δεκτά από την ειδική επιτροπή Ηρωδείου και εγκρίθηκαν προχθές από το ΚΑΣ.

«Τα υπόλοιπα μπορούν να πάνε στο Λυκαβηττό», αποφάνθηκε το Συμβούλιο. Μόνο που ανάμεσα σε εκείνους που το Ηρώδειο δεν θα ανοίξει φέτος την πόρτα του είναι και δύο διεθνείς καλλιτέχνιδες της όπερας, όπως οι Μονσερά Καμπαγιέ (το αίτημα έστειλε η Πρεσβεία της Ισπανίας) και Τζέσι Νόρμαν (θα εμφανιζόταν με το τζαζ συγκρότημά της τέλη Αυγούστου, όταν το ρωμαϊκό ωδείο θα είναι τελικά κλειστό).

«Οχι, ευχαριστούμε»

Ανάμεσα στις αιτήσεις που δεν εγκρίθηκαν ήταν:

* Της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» για μία συναυλία με θέμα «Μουσική και τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο» με ερμηνευτές τον Λάκη Λαζόπουλο, την Τάνια Τρύπη, τον Γρηγόρη Βαλτινό, την Κατερίνα Παπουτσάκη κ.ά.

* Στο θέατρο Λυκαβηττού παραπέμφθηκαν η Σεζάν Ακσού, που εκπροσωπεί τη σύγχρονη έντεχνη τουρκική μουσική, αλλά και οι δικοί μας Χρήστος Νικολόπουλος και Μανώλης Μητσιάς.

* Οσο για τον Σταμάτη Σπανουδάκη, που ήταν μεταξύ των «μονίμως εμφανιζομένων στο Ηρώδειο τα τελευταία χρόνια», πρόλαβε ο ίδιος και απέσυρε το αίτημά του.

Οι φετινές επιλογές της επιτροπής φαίνεται να είναι ενδιαφέρουσες, εκτός από ένα «φάουλ». Του Λουκά Καρυτινού, που, ως μέλος της επιτροπής, ενέκρινε την εμφάνισή του ως διευθυντή της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας της ΕΡΤ με τα «Κάρμινα Μπουράνα» του Καρλ Ορφ. Το αίτημα, βέβαια, δεν ήταν δικό του, αλλά του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και τα έσοδα θα δοθούν για καλό σκοπό.

Εδώ πρέπει να πούμε πως τα μέλη της κριτικής επιτροπής για τις παραφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Ηρωδείου είναι οι: Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου (διευθύντρια Αρχαιοτήτων), Ελένα Κουντούρη (προϊσταμένη γραμματείας ΚΑΣ), Αντ. Σκλεπάρης (προϊστάμενος Τμήματος Εκπαίδευσης Θεάτρου και Χορού), Λ. Καρυτινός (αρχιμουσικός), Χρ. Αναστασίου (συνθέτης), Κων. Αρβανιτάκης (σκηνοθέτης), Παυλ. Βερέμη (διευθύντρια ΚΣΟΤ) και Γ. Ζάννος (νομικός).

«Ναι, παρακαλούμε»

Στις ενδιαφέρουσες επιλογές τους συγκαταλέγεται η συναυλία του διεθνούς φήμης Γάλλου συνθέτη Μισέλ Λεγκράν, στην οποία θα τραγουδήσει η Βίκυ Λέανδρος και τα έσοδα θα διατεθούν στον σύλλογο φίλων παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», το γκαλά χορού στη μνήμη του Νουρέγιεφ όπου θα συμμετάσχουν διεθνή αστέρια του χορού από το Μπολσόι-Μαρίνσκι και την Οπερα του Παρισιού, η συναυλία του Αντρέα Μποτσέλι και του γνωστού τενόρου Ρομπέρτο Αλάνια. Τις εκδηλώσεις θα ανοίξει η Λυρική Σκηνή με την περσινή της «Αΐντα».

Αλλά και οι θεατρικές παραστάσεις είναι καλά διαλεγμένες, με πρώτη του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, που θα παρουσιάσει τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη γιορτάζοντας τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσία του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια.

Η συζήτηση γι' αυτό το πρόγραμμα έγινε στο ΚΑΣ την Τρίτη τα ξημερώματα λόγω πληθώρας θεμάτων του Συμβουλίου κι έτσι δεν ακούστηκαν οι συνήθεις προβληματισμοί για τα κριτήρια που πρυτάνευσαν στις επιλογές αυτές και γιατί ανακυκλώνονται τα ίδια ονόματα κάθε χρόνο με μικρή προσθήκη νέων. Ούτε γιατί κάποιες παραστάσεις της Επιδαύρου (π.χ. «Οιδίποδας Τύραννος» του «Αμφι-θεάτρου» με Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και «Αχαρνής» του ΚΘΒΕ με Σταμάτη Κραουνάκη) μεταφέρονται και στο Ηρώδειο, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο για όλες. *

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

23, 24, 28 Ιουλίου (πρόβες και παραστάσεις): Εθνική Λυρική Σκηνή, «Αΐντα» του Βέρντι.

1 Σεπτεμβρίου: Συναυλία του Μισέλ Λεγκράν με τη Βίκυ Λέανδρος.

5/9: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου με: «Νεφέλες» του Αριστοφάνη.

6/9: Θέατρο του Νέου Κόσμου, «Τρωάδες» με τη Λυδία Κονιόρδου.

7/9: Συναυλία Αντρέα Μποτσέλι.

8-10/9: «Αχαρνής» του Αριστοφάνη από το ΚΘΒΕ.

11/9: Συναυλία στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι.

13/9: Γκαλά μπαλέτου, αφιέρωμα στον Νουρέγιεφ.

15/9: Συναυλία Σταύρου Ξαρχάκου και Αγνής Μπάλτσα.

18/9: Αμφί-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου, «Οιδίπους Τύραννος».

20/9: Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, «Ημέρα του Ηθοποιού».

22/9: «Κάρμινα Μπουράνα» του Καρλ Ορφ, με τη Συμφωνική και τη Χορωδία της ΕΡΤ.

23/9: Συναυλία του τενόρου Ρομπέρτο Αλάνια.

27/9: Συναυλία Γκόραν Μπρέγκοβιτς.

2/10: Ελληνορωσική βραδιά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική