Έντυπη Έκδοση

Μιλτιάδης Παπαστάμου

Εχουμε δικαίωμα να «πειράξουμε» τον Μπαχ και κάθε Μπαχ

Ποιες αλυσιδωτές μουσικές αντιδράσεις φέρνουν ένα νεοϋορκέζικο μουσικό σχήμα στο Μουσείο Μπενάκη και στη Μικρή Επίδαυρο; Εναν από τους σολίστ του σ' ένα μαγαζί κατασκευής μουσικών οργάνων στη Ζωοδόχου Πηγής; Και τον Μπαχ στα decks του Αμερικανού κιθαρίστα, συνθέτη και dj Jene Pritsker; Τι συνδέει όλα αυτά τα πρόσωπα μεταξύ τους και πόσες μουσικές δρόμος είναι η απόσταση από το Μανχάταν έως τα Εξάρχεια;

Ο Μιλτιάδης Παπαστάμου δοκιμάζει το καινούργιο του βιολί στο εργαστήριο του Νίκου Μπρα Ο Μιλτιάδης Παπαστάμου δοκιμάζει το καινούργιο του βιολί στο εργαστήριο του Νίκου Μπρα Αυτή η «αλυσίδα» καταλήγει πάντως στις τρεις, ενταγμένες στο Ελληνικό Φεστιβάλ, συναυλίες τού Absolute Ensemble: μία στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, στις 13 Ιουλίου, με το πρόγραμμα Absolute Bach Re-invented, που «συνομιλεί» δημιουργικά με τον Μπαχ, με σολίστ τους Μαρκ Χέρτσκοβιτς στα πλήκτρα και Δημήτρη Παπαθεοδώρου στο πιάνο.

Και δύο στη Μικρή Επίδαυρο, στις 16 και 17 Ιουλίου, με το πρόγραμμα Absolute Heaven&Hellenic, που «παίζει» από κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια και τραγούδια του Αλκίνοου Ιωαννίδη σε μορφή σύγχρονης σουίτας, μέχρι συνθέσεις μελών τού Absolute.

Το «κλειδί» για να καταλάβουμε τη σχέση προσώπων και πραγμάτων, μας το δίνει ένας Ελληνας μουσικός, ο καταπληκτικός βιολιστής Μιλτιάδης Παπαστάμου, από τα ιδρυτικά μέλη τού Absolute Ensemble.

Απόφοιτος του Ελληνικού Ωδείου, ο Παπαστάμου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη, στο Manhattan School of Music. Εκεί γνώρισε τον λίγο μικρότερο συμφοιτητή του Κρίστιαν Γιάρβι αλλά και τον Τζιν Πρίτσκερ.

Από αυτήν την παρέα ιδρύθηκε το 1993 το Absolute Ensemble, το ευέλικτο μουσικό σύνολο που τάραξε τα νερά της «κλασικής» μουσικής του 21ου αιώνα, κατορθώνοντας, μακριά από κάθε σοβαροφάνεια, να συνδυάσει κλασικά έργα με διαφορετικά μουσικά ρεύματα, από τζαζ και world music μέχρι χιπ χοπ.

Εναν χρόνο αφότου επέστρεψε στην Ελλάδα, το 1997, ο Παπαστάμου συνεργάστηκε με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη για ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην κυπριακή παράδοση, που παρουσιάστηκε στη Μικρή Επίδαυρο.

Τότε οι δυο τους συνδέθηκαν με φιλία, που έκανε τον Αλκίνοο, στα συχνά του ταξίδια στη Νέα Υόρκη, μέλος της παρέας των Absolute, όταν επέδραμαν στα νεοϋορκέζικα κλαμπάκια. Εξού και η κατά καιρούς συνεργασία του με τον Πρίτσκερ, αλλά και η τωρινή συνεργασία του με όλους τους Absolute.

Σ' εκείνη την πρώτη συναυλία στη Μικρή Επίδαυρο, αλλά και στην τωρινή, ο Παπαστάμου θα παίζει μ' ένα από τα καταπληκτικά βιολιά που κατασκευάζει ο Νίκος Μπρας. Πρόκειται για καλλιτέχνη-κατασκευαστή μουσικών οργάνων, που έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί από τον Λεωνίδα Καβάκο έως τον Ρος Ντέιλι και από τον Γιώργο Δεμερτζή έως τον Στέλιο Βαμβακάρη.

Στο μαγαζί του Νίκου Μπρα, στη Ζωοδόχου Πηγής, συναντήσαμε και τον Μιλτιάδη Παπαστάμου, λίγο προτού φύγει για το Μόναχο, για να συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαυαβαρικής Ραδιοφωνίας στην παρουσίαση ενός καινούργιου συμφωνικού έργου της Κωνσταντίας Γουρζή. Κι έτσι, καθώς η πόρτα του μαγαζιού ανοιγόκλεινε συνεχώς απ' όσους μουσικούς έψαχναν τον «μαέστρο» κατασκευαστή, μια συζήτηση που έπρεπε να έχει θέμα τους Absolute, στράφηκε έκθαμβη και στον Μπρα. Τον δεξιοτέχνη που έφτιαξε ένα βιολί το οποίο ακούγεται σαν τσέλο κι άλλο ένα που ηχεί μόνο του σαν κουαρτέτο εγχόρδων.

«Το ένα είναι», εξηγεί ο Ελληνας βιολιστής, πανευτυχής με τα νέα, μοναδικά στον κόσμο αποκτήματά του, «ένα πεντάχορδο τενόρο βιολί που παίζει στην έκταση του 5χορδου τσέλου - κι έχει περίεργο σχήμα για να ενισχυθεί το ηχείο του. Και το άλλο είναι ένα εξάχορδο βιολί, κατά το ήμισυ τενόρο και κατά το ήμισυ διπλόχορδο». Κι αυτές δεν είναι οι μόνες περίτεχνες κατασκευές-ευρεσιτεχνίες του Μπρα, με τον οποίο, «επειδή τολμάει και δημιουργικές αυθαιρεσίες, όπως κάνει ένας πραγματικός καλλιτέχνης, μπορεί κανείς να μοιραστεί το πάθος για τον καινούριο ήχο», όπως λέει ο Παπαστάμου. Είναι δηλαδή κι εκείνος ένα ανήσυχο μουσικό πνεύμα, όπως άλλωστε όλοι όσοι αγαπούν με πάθος τη μουσική.

- Ανήσυχο μουσικό πνεύμα έχουν όμως και οι Absolute Ensemble. Αυτό είναι το κοινό σας σημείο;

«Το Absolute Ensemble είναι ακριβώς αποτέλεσμα ενός μη εφησυχασμού ανθρώπων που βρέθηκαν μαζί κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αυτή την "ανησυχία" τη μοιραστήκαμε πρώτα σαν παρέα και η τελική της εκδήλωση ήταν η δημιουργία του σχήματος».

- Τον Κρίστιαν Γιάρβι πότε τον γνωρίσατε;

«Στο Manhattan School of Music. Ημασταν συμμαθητές -εκείνος λίγο μικρότερος- και πριν συνεργαστούμε μουσικά, κάναμε παρέα. Ημασταν δηλαδή μια φοιτητοπαρέα στη Νέα Υόρκη, που κάναμε μαζί εξόδους, πολλά πάρτι και πάρα πολλά τζαμαρίσματα. Μαζευόμασταν στα σπίτια, παίρναμε ποτά, καλούσαμε κόσμο και παίζαμε μέχρι να μας σταματήσει η... αστυνομία».

- Και πώς ιδρύθηκε τελικά το Absolute Ensemble;

«Το εμπνεύστηκε στην ουσία ο Κρίστιαν και, μαζί με τον συνθέτη Jene Pritsker, ξεκινήσαμε το '93 ως μια μη επαγγελματική παρέα ανθρώπων που παίζαμε περίεργες συνθέσεις και μπλέκαμε διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους, πράγμα που στη Σχολή δεν το θεωρούσαν και τόσο θεμιτό. Είχαμε όλοι κλασική κατεύθυνση - εκτός από τον Jene που έχει σπουδάσει και τζαζ κιθάρα».

- Εχετε πει ότι γενικώς οι κλασικοί μουσικοί σάς αντιμετωπίζουν κάπως επιφυλακτικά, γιατί σας θεωρούν πολύ τζαζ και αντίστοιχα, οι τζαζ μουσικοί πολύ κλασικούς...

«Παρατηρώ γενικά ότι κάποιος δύσκολα δέχεται στη δική του "οικογένεια" ανθρώπους, που κάνουν παραπάνω από ένα πράγμα. Ισως και να 'χουν δίκιο και απλώς ν' ανήκουμε αλλού. Ισως να είμαστε μια ιδιαίτερα μιγάδικη μουσική ράτσα».

- Κι εσείς αγαπάτε την κλασική μουσική, αναζητάτε όμως το μη ακαδημαϊκό.

«Ετσι όπως βλέπω και νιώθω τα πράγματα, η σύγχρονη κλασική μουσική έχει καταλήξει σε μια κακοφωνία - ίσως γιατί δεν έχει κάτι ουσιαστικό να πει. Οταν έσκασε η κακοφωνία, ήταν ίσως μια θεμιτή αντίδραση στο παρελθόν. Μετά παραέγινε. Κι εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ πια να καταπιαστώ με ένα έργο που δεν μου επιτρέπει να συνδεθώ μαζί του και συναισθηματικά. Θέλω πράγματα που να μου λένε κάτι και όχι να παίζω έργα από μια υποχρέωση του τύπου, "αυτό είναι σπουδαίο είδος συνθετικής ικανότητας, οπότε οφείλει να μου αρέσει"».

- Στην Ελλάδα πότε γυρίσατε;

«Το '97. Στην αρχή πηγαινοερχόμουν περισσότερο. Οσο περνάει ο χρόνος γίνεται δυσκολότερο. Ριζώνεις στον τόπο που μένεις. Γι' αυτό το reunion με τους Absolute είναι, χάρη στο Φεστιβάλ, μια πολύ χαρούμενη στιγμή».

- Βρήκατε ανάλογα μουσικά κίνητρα κι εδώ;

«Κίνητρο είναι πρώτα απ' όλα ότι αυτό που κάνω μου αρέσει. Σαφώς θέλω και να βιοπορίζομαι απ' αυτό. Δεν είναι εύκολο. Αλλά, προς έκπληξη πολλών, οι μουσικοί στην Ελλάδα σε ορισμένες δουλειές και υπό ορισμένες συγκυρίες πληρώνονται πολύ καλύτερα απ' ό,τι οι μουσικοί στη Νέα Υόρκη. Αν από κάτι πάσχει η Ελλάδα, είναι από ένα καλό μουσικό σχολείο. Οχι επειδή μας λείπει η γνώση -αυτήν μπορείς να τη βρεις και από έναν σπουδαίο δάσκαλο- αλλά λείπει η παρέα, το περιβάλλον νέων παιδιών που κάνουν το ίδιο πράγμα και με τον ίδιο ενθουσιασμό ανακαλύπτουν τον κόσμο».

- Το reunion με τους Absolute Ensemble γίνεται για δύο λόγους: παίζετε στη Μικρή Επίδαυρο, παίζετε, όμως, νωρίτερα και στην Αθήνα, το Absolute Bach Re-invented. Τι σημαίνει αυτή η «επανεφεύρεση» του Μπαχ;

«Είναι στην ουσία Μπαχ "πειραγμένος", αλλά και συνθέσεις με την "τεχνοτροπία" τού Μπαχ. Κι όλα αυτά ιδωμένα μ' έναν μεταμοντέρνο τρόπο, που πιστεύω ότι θα είναι ελκυστικός για το μέσο κοινό. Επιδιώκουμε μία προσιτή γλώσσα. Γι' αυτό και κάνουμε ένα πράγμα που πιστεύω ότι θα... εξοργίσει τους ακαδημαϊκούς μουσικούς. Αλλά κι εμείς νομίζουμε ότι έχουμε δικαίωμα να παίζουμε με όλες τις σπουδαίες προσωπικότητες του παρελθόντος. Αλλωστε, αν υπήρχε μόνον ένας τρόπος να παίζεται ο Μπαχ, αυτός, δηλαδή, που σου μαθαίνει ο δάσκαλος, τότε δεν υπάρχει λόγος να επιχειρούνται εκτελέσεις από διάφορους σολίστ. Και όπως λέει κι ένας φίλος μου, κλασικό είναι αυτό που επιδέχεται πολλαπλές εκτελέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να κάνεις σαχλαμάρες όταν επιχειρείς μια επανεκτέλεση. Η ιδέα δικαιώνεται μόνον από το αποτέλεσμα».

- Η αποτυχία είναι δικαίωμα;

«Και η αποτυχία και η σαχλαμάρα. Ως καλλιτέχνης αντιμετωπίζεις το ρίσκο να εξεφτελίσεις κάτι ή και να εξεφτελιστείς. Διαφορετικά, αν πηγαίνεις με στόχο την, εκ των προτέρων, αποδοχή, δεν κάνεις τέχνη. Κάνεις μάρκετινγκ». *

info: Το 18μελές νεοϋορκέζικο Absolute Ensemble υπό τον Κρίστιαν Γιάρβι, περιλαμβάνει στο ρεπερτόριό του Μπαχ, Ντεμπισί, Στραβίνσκι, Σένμπεργκ, Πέρτ, Ανταμς αλλά και Ζάπα, Μίνγκους, Χέντριξ και άλλα έργα των μελών του ή νέων συνθετών απ' όλο τον κόσμο. Η δισκογραφία τους «μετρά» 8 άλμπουμ, εκ των οποίων το «Absolute Mix», απέσπασε το 2000 το βραβείο των Γερμανών κριτικών και ήταν υποψήφιο για Grammy. Στην Αθήνα έρχονται για πρώτη φορά για τρείς συναυλίες: Στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη (13/7) παρουσιάζουν το «Absolute Bach Re-invented» και στη Μικρή Επίδαυρο (16-17/7) το «Absolute Heaven&Hellenic».

Ο Αντόνιο Στραντιβάρι των Εξαρχείων

Ο Νίκος Μπρας αποφεύγει τον φωτογραφικό φακό.

Τουλάχιστον προλαβαίνουμε να μάθουμε δύο-τρία πράγματα για τον οργανοποιό, ο οποίος, αν και αυτοδίδακτος, είναι ο πρώτος Ελληνας κάτοχος βραβείου του Διεθνούς Διαγωνισμού «Αντόνιο Στραντιβάρι», που γίνεται ανά τριετία στην ιταλική Κρεμόνα: δύο βιολιά χάρισαν στον Μπρα, το 1994, το δεύτερο βραβείο και ύστερα εκτέθηκαν στο Μουσείο Στραντιβάρι, μαζί με τα βιολιά των 60 καλύτερων κατασκευαστών εγχόρδων στον κόσμο.

Το πρώτο του βιολί ο Μπρας το κατασκεύασε το 1982. Νωρίτερα, παρότι κατάγεται από μουσική οικογένεια της Κρήτης, δεν είχε ασχοληθεί με τη μουσική -με εξαίρεση ότι ήξερε να παίζει λίγο κορνέτα. Από χόμπι κατασκεύασε, τη δεκαετία του '60, το πρώτο του μουσικό όργανο: ήταν ένα μπαγλαμαδάκι από πεπιεσμένο χαρτί, με «μπράτσο» από σκουπόξυλο! Το πείραμα λειτούργησε άψογα και το μπαγλαμαδάκι ήταν σε χρήση, μέχρι να καταστραφεί σε μια πλημμύρα. Ούτως ή άλλως, έκτοτε χρειάστηκαν πολλά πειράματα και πολλή μελέτη για να καταφέρει ο Μπρας να θεωρείται σήμερα κορυφαίος στο είδος του.

Μέσα της δεκαετίας του '60 άρχισε να ασχολείται και με την ανακατασκευή αρχαιοελληνικών μουσικών οργάνων. Αντλώντας στοιχεία από γραπτές πηγές και απεικονίσεις αγγείων έφτιαξε μια ολόκληρη συλλογή, μέρη της οποίας βρίσκονται στην ΚΑ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στο υπουργείο Αιγαίου κ.ά. Το σημαντικότερο από αυτά ήταν το άγνωστο, μέχρι την αναβίωσή του, πυθαγόρειο χαλκεόφωνο, που κατασκεύασε το 2002 σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα-ερευνητή Κωστή Καρμιράτσο. Σήμερα, στο μαγαζί μπορεί κανείς να δει και κυρίως να ακούσει τον ήχο του χαλκεόφωνου, που μοιάζει πρόγονος του σαντουριού.

Εννοείται ότι ο δαιμόνιος καλλιτέχνης έχει φτιάξει και πολλά σύγχρονα μουσικά όργανα, μοναδικά στο είδος τους. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει αφοσιωθεί κυρίως στην κατασκευή κλασικών εγχόρδων. Μπορεί να φτιάξει από δικές του «πατέντες» μέχρι ένα πιστό «Στραντιβάριους».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική