Έντυπη Έκδοση

Ρευματικές παθήσεις

Οι ρευματικές παθήσεις είναι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, δηλ. των αρθρώσεων, τενόντων, μυών, οστών και της σπονδυλικής στήλης. Αρκετές ρευματικές παθήσεις, όπως π.χ. οι αυτοάνοσες, προσβάλλουν και άλλα όργανα, όπως την καρδιά, τους νεφρούς, τα μάτια, τους πνεύμονες, τα αγγεία, τα νεύρα κ.λπ.

Κύρια συμπτώματα των ρευματικών παθήσεων είναι:

* Ο πόνος σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις ή/και σε τένοντες ή μυς ή στη μέση ή στον αυχένα.

*Η δυσκαμψία των αρθρώσεων, δηλ. η δυσκολία στις κινήσεις ύστερα από ανάπαυση.

*Η διόγκωση ή η ευαισθησία στην πίεση μιας ή περισσότερων αρθρώσεων.

Οι ρευματικές παθήσεις είναι πολλές, περίπου 200, και κατατάσσονται σε 6 ομάδες:

1.Φλεγμονώδεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα, αγγειίτιδες κ.λπ.) που είναι και οι σοβαρότερες.

2. Οστεοαρθρίτιδες.

3. Οσφυαλγία - ισχιαλγία.

4. Αυχεναλγία - αυχενικό σύνδρομο.

5. Παθήσεις εξωαρθρικού ρευματισμού (περιαρθρίτιδες, τενοντίτιδες κ.λπ.)

6. Διάφορες ρευματικές παθήσεις (οστεοπόρωση κ.λπ.).

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογικών Ερευνών, αμ. επ. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Α. Ανδριανάκος τόνισε: Τα ευρήματα πανελλήνιας επιδημιολογικής έρευνας για τις ρευματικές παθήσεις στο γενικό πληθυσμό ενηλίκων (άτομα ηλικίας 19 ετών και πάνω), που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ιδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών με τη συνεργασία πολλών ρευματολόγων, έδειξαν ότι:

1 Οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν ένα μέγιστο και πολυδιάστατο κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα μας διότι: 2.500.000 Ελληνες πάσχουν από κάποια ρευματική πάθηση.

Σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, οι ρευματικές παθήσεις είναι το πιο συχνό αίτιο και ευθύνονται για το:

* 40% των χρόνιων προβλημάτων υγείας.

* 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας (αναπηρικές συντάξεις κ.λπ.).

* 30% των απουσιών από την εργασία και

* 20% της χρήσης υπηρεσιών υγείας (ιατρικές επισκέψεις, χρήση φαρμάκων), τόσο στο σύνολο του γενικού πληθυσμού όσο και στον εργαζόμενο πληθυσμό της χώρας, δηλαδή στα άτομα ηλικίας 19-65 ετών.

2Λόγω άγνοιας για τις ρευματικές παθήσεις, μεγάλο ποσοστό ασθενών δεν απευθύνεται έγκαιρα ή δεν απευθύνεται καθόλου στους ειδικούς γιατρούς, δηλ. στους ρευματολόγους, γεγονός που είναι καθοριστικής σημασίας για την ορθή διάγνωση, τη σωστή θεραπευτική παρέμβαση και την τελική έκβαση αυτών των παθήσεων.

Για παράδειγμα, όταν εμφανιστεί η νόσος, μόνο 20% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και 13% των ασθενών με αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα ή ψωριασική αρθρίτιδα απευθύνονται σε ρευματολόγους, ενώ 10% των ασθενών με την πρώτη πάθηση και 40% εκείνων με τις δεύτερες παθήσεις ουδέποτε επισκέπτονται ρευματολόγους, με αποτέλεσμα τη μη εφαρμογή κατάλληλης θεραπείας και την πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών στις αρθρώσεις και σοβαρών λειτουργικών διαταραχών ή αναπηρίας.

3Η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση αποτελούν τις δύο βασικές προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων και τη δραστική μείωση των παραπάνω δυσμενών επιπτώσεών τους.

Σημαντική πρόοδος στον θεραπευτικό τομέα

Τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε ο κ. Ανδριανάκος, η Ρευματολογία σημείωσε μεγάλες προόδους στον θεραπευτικό τομέα των ρευματικών παθήσεων.

Για παράδειγμα, η καλύτερη κατανόηση της παθογένειας αρκετών φλεγμονωδών ρευματικών παθήσεων είχε αποτέλεσμα την ανακάλυψη και εισαγωγή στη θεραπευτική τους αντιμετώπιση των βιολογικών παραγόντων, που αποτελεί τη σημαντικότερη μέχρι σήμερα θεραπευτική εξέλιξη στη Ρευματολογία. Οι βιολογικοί παράγοντες χορηγούμενοι στους ασθενείς εξουδετερώνουν είτε ορισμένα κύτταρα είτε τις λεγόμενες κυτταροκίνες που παράγονται από κύτταρα και παίζουν κεντρικό ρόλο στην παθογένεια αυτών των παθήσεων. Αποτέλεσμα αυτής της εξουδετέρωσης είναι η καταστολή των παθογενετικών μηχανισμών, που μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση αυτών των παθήσεων.

Ετσι, σήμερα είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων και η δραστική μείωση των παραπάνω δυσμενών επιπτώσεών τους με τις δύο προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν, δηλ. την έγκαιρη διάγνωση και την πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση. Για την εξασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων απαιτείται ενημέρωση του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία