Ηλεκτρονική Έκδοση

Ανακαίνιση ανεμόμυλων στην Πάτμο

Τη διαχρονική συμβολή των ανεμόμυλων στις τοπικές κοινωνίες της νησιωτικής Ελλάδας, επισήμανε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, τριών ανακαινισμένων παραδοσιακών ανεμόμυλων στην Πάτμο.


    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού που εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ότι οι ανεμόμυλοι έδωσαν ψωμί στο λαό μας για πολλά χρόνια ενώ μετέφερε τις ευχαριστίες του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, προς τους Έλληνες και Ελβετούς δωρητές που ανέλαβαν να καλύψουν το κόστος ανακαίνισης των παραδοσιακών ανεμόμυλων, τονίζοντας την ευαισθησία του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης για την «Πράσινη Ανάπτυξη» και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
    Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ο ηγούμενος κ. Αντύπας απένειμε τιμητικό μετάλλιο στον Ελβετό τραπεζίτη Charles Pictet και τη σύζυγό του για την σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβαν σε συνεργασία και με το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου να χρηματοδοτήσουν την ανακαίνιση των τριών ανεμόμυλων.
   Με μια συμβολική κίνηση μάλιστα ο ηγούμενος παρέλαβε από τους δωρητές του έργου, ένα σακουλάκι με σιτάρι το οποίο θα αλεθεί στους λειτουργικούς ανεμόμυλους για να γίνει αλεύρι.
    Για την ανακαίνιση των ανεμόμυλων εκπονήθηκε ειδική μελέτη από μία ομάδα ετερόκλητη όσον αφορά στην καταγωγή των μελών της, όπως Έλληνες και Ελβετούς αρχιτέκτονες, έναν ξυλουργό από την Πάτμο, έναν Γάλλο κατασκευαστή μυλόπετρας, Έλληνες και Ελβετούς μυλωνάδες, εξειδικευμένους στην αεροδυναμική μηχανικούς του Πανεπιστημίου της Γενεύης και έναν Ελβετό κατασκευαστή πανιών.
Τα καλοκαίρια ο ανεμόμυλος θα λειτουργεί ως ζωντανό μουσείο παραδοσιακών αγροτικών δραστηριοτήτων ενώ στην εκδήλωση παρέστη και ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων  Νίκος Σηφουνάκης και η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  Μάγια Τσόκλη οι οποίοι χαιρέτισαν την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρισμός