Έντυπη Έκδοση

Καλλίστη, τρυφερή, μαγνητική

«Δραματική και μαγνητική η αντίθεση. Οι απαλές αμμουδιές και τα ήμερα αμπελοχώραφα. Η αργόσυρτη καθημερινότητα κάτω από την ασάλευτη μολυβένια ζέστη, που την ακύρωναν κάθε τόσο τα σαρωτικά μελτέμια. Δίμορφη, πανέμορφη, άγρια και οικεία, η Σαντορίνη είναι και μένει νεράιδα μαγική που σε θαμπώνει και σε τρυφερεύει, και σε κρατάει αιχμάλωτο για πάντα με τα γητέματά της...».

Τα λόγια του Μάριου Πλωρίτη γι' αυτό το πέτρινο μισοφέγγαρο -με τη μαύρη άμμο και τις υπόλευκες κουκκίδες- στις εσχατιές των Κυκλάδων. «Σαντορίνη άνωθεν», εκδόσεις Μίλητος, με επιμέλεια έκδοσης, ανθολόγηση κειμένων και σχόλια φωτογραφιών του Εμμανουήλ Λιγνού, διευθυντή της εφημερίδας «Θηραϊκά Νέα». Στη φωτογραφία, το νησάκι του Αγίου Νικολάου του Περαματάρη στην Καλντέρα της Οίας.

Τις θαυμάσιες φωτογραφίες του Γιάννη Γιαννέλου, που δημοσιεύονται στις 240 σελίδες του εντυπωσιακού λευκώματος, συνοδεύουν κείμενα των: Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Ηλία Βενέζη, Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, Μάριου Πλωρίτη, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, Πάρι Πρέκα, Αθηνάς Ταρσούλη, Νίκου και Μυρσίνης Σαντοριναίου, Αντώνη Κονταράτου, Βασίλη Αλεξάκη, Ντιάνας Αντωνακάτου, Γιώργου Ανωμερίτη, Φωτεινής Ζαφειροπούλου κ.ά.

«Το σύμπλεγμα των ηφαιστειακών νησιών της Σαντορίνης ευτύχησε να έχει φωτογραφηθεί από παλιά», σημειώνει ο Εμμανουήλ Λιγνός: «Ετσι, στα 1895-1905, φωτογράφοι συνόδευσαν τον ανασκαφέα της Αρχαίας Θήρας, Γερμανό αρχαιολόγο βαρόνο Χίλερ φον Γκέρτρινγκεν και απαθανάτισαν, όχι μόνο την αποκαλυπτόμενη αρχαία πόλη, αλλά και πολλά τοπία της Θήρας (Φηρά, Καμάρι, Περίσσα, Οία κ.ά.). Η Nelly (Νέλλυ Σουγιουτζόγλου-Σεραϊδάρη), ο μέτοικος στο νησί επαγγελματίας φωτογράφος Γεώργιος Ιωακειμίδης, ο Robert Α. Mc Cabe, ο Σπύρος Μελετζής, η Βούλα Παπαϊωάννου, ο Νίκος Κοντός, ο Γιάννης Σκουρογιάννης, ο Δημήτρης Ταλιάνης, ο Γιώργος Μέης, ο Alexandre και η Emilie και άλλοι, με έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους, "έπαιξαν" με το φως και τη σκιά στα τοπία του νησιού».

Προσκύνημα στη Νίζνα

«Από τη Νίζνα τής πάλαι ποτέ τσαρικής Ρωσίας, σημερινής Ουκρανίας, είναι η φωτογραφία.

Στους τάφους των αδελφών Αναστάσιου και Νικόλαου Ζωσιμά, που είναι θαμμένοι στο Ορθόδοξο νεκροταφείο της Νίζνας, έγινε προσκύνημα προ ημερών, στο οποίο πήραν μέρος (από δεξιά προς αριστερά) ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουκρανία, ο δήμαρχος Νίζνας, ο διευθυντής της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Νίζνας, τα μέλη του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων και η πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νίζνας», μας γράφουν σε επιστολή τους οι απόφοιτοι της Ζωσιμαίας Σχολής. Στη Νίζνα εγκαταστάθηκαν από τον 17ο αιώνα πολλοί Ελληνες. Εκεί ίδρυσαν το περίφημο «Γραικικό Μαγιστράτο», ένα από τα σπουδαιότερα πνευματικά - εμπορικά κέντρα της τσαρικής Ρωσίας. Πρωτοπόροι ήταν οι Ηπειρώτες έμποροι και ευεργέτες Ζωσιμάδες, Ριζάρηδες, Δομπόληδες.

*

*Καμπάνια με τίτλο «Βιβλίο αναζητεί αναγνώστη», με στόχο την προώθηση του βιβλίου και την προσέλκυση νέων αναγνωστών, ξεκινά από την Παρασκευή ο Ομιλος Unesco Πειραιώς & Νήσων.

Εθελοντές του ομίλου θα αφήσουν βιβλία σε παγκάκια, σε πάρκα, σε στάσεις λεωφορείων και τρένων και σε πεζόδρομους. Αυτός που θα βρει ένα βιβλίο θα ανοίξει την πρώτη σελίδα, θα διαβάσει τις οδηγίες και αυτόματα, αν επιθυμεί, γίνεται μέλος του προγράμματος. Μπορεί να το πάρει μαζί του, στο σπίτι του και ειδικά τώρα στις διακοπές, να το διαβάσει και να το επιστρέψει στο σημείο όπου το βρήκε. Τηλ. 210-4179797, 210-4132273.

Ζωντανή Βιβλιοθήκη Σικίνου

Για όγδοη χρονιά φέτος διοργανώνονται οι «Γιορτές στα Νησιά», στο πλαίσιο του σχεδίου Νησολόγιο.

Το Νησολόγιο, μια πρωτοβουλία της Δημιουργικής Ομάδας Media dell' Arte, είναι μια σειρά δράσεων για τη διαφύλαξη της ταυτότητας των μικρών νησιών των Κυκλάδων. Χθες η Σίκινος υποδέχτηκε τη φετινή διοργάνωση των Γιορτών με νυχτερινές παρατηρήσεις του ουρανού με τηλεσκόπια. Ακολουθούν μαθήματα ελληνικών χορών στην πλατεία της Χώρας (16-18/7), νησιωτικό γλέντι με βιολιά (18/7), προβολές ντοκιμαντέρ (17, 19 & 22/7), συναυλίες με τους Spam Jam και τους Χειμερινούς Κολυμβητές (20 & 21/7, αντίστοιχα), αλλά και μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση Ζωντανής Βιβλιοθήκης (19, 21 και 22/7), που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Grundtvig - Living Library - Books 21. Τηλ. 210-9969493.

Αντιθέσεις

Γ. Γιατρομανωλάκης ομότιμος καθηγητής
«Το ποδόσφαιρο είναι ο καθρέπτης. Ο καθείς λοιπόν και η κάθαρσή του»
«Βήμα»
 
Χριστίνα Κουλούρη πανεπιστημιακός
«Οι αναμετρήσεις στο Μουντιάλ ήταν χρωματισμένες από τις αντιπαραθέσεις εθνών»
«Βήμα»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα