Ηλεκτρονική Έκδοση

Τι απαντάει το υπ. Πολιτισμού

Yπ. Εξωτερικών: Αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας ο Καραγκιόζης

«Toύρκος» ο Καραγκιόζης λέει η Ουνέσκο

Τελευταία ενημέρωση:

Ως αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της Ελλάδας χαρακτήρισε τον Καραγκιόζη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική πατρότητα που αποδόθηκε στον ήρωα του θεάτρου σκιών από την Ουνέσκο. Αργότερα, ανακοίνωση - απάντηση για το θέμα εξέδωσε το υπ. Πολιτισμού.

Πρόσθεσε ακόμα πως «στο ίδιο αγαθό μπορούν να προσχωρήσουν δύο χώρες».

Η παραπάνω δήλωση ήρθε ως απάντηση δημοσιευμάτων τα οποία ανέφεραν ότι ο καραγκιόζης πήρε επισήμως πια από την UNESCO, τούρκικη υπηκοότητα.

Σημειώνεται πως από το 2009 υποεπιτροπή της Unesco εξέτασε εισήγηση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, που διεκδικούσε την πατρότητα του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη.

Απάντηση από το υπ. Πολιτισμού

Το υπ. Πολιτισμού απαντώντας στα δημοσιεύματα που αναφέρονται στη γνωμοδότηση της UNESCO διευκρινίζει τα εξής:

Η γνωμοδότηση αυτή επικυρώθηκε στην 4η Διακυβερνητική Διάσκεψη της UNESCO στο Άμπου Ντάμπι, που πραγματοποιήθηκε από τις 28 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου του 2009. Έχουν δηλαδή παρέλθει εννέα μήνες από τότε. Το ιστορικό έχεις ως εξής: Το 2008 η Τουρκία υπέβαλε φάκελο προκειμένου το Θέατρο Σκιών να ενταχθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Στα μέσα Ιουνίου του 2009 το Επικουρικό Σώμα της UNESCO γνωμοδότησε καταρχήν θετικά στην πρόταση της Τουρκίας και στη συνέχεια η πρόταση αυτή επικυρώθηκε στη διάσκεψη που έγινε στο Άμπου Ντάμπι που πραγματοποιήθηκε από τις 28 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου του 2009 στο Άμπου Ντάμπι. Σημειώνεται ότι στις 15 Σεπτεμβρίου 2009 το ΥΠΕΞ ενημέρωσε την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟΤ για την κίνηση της Τουρκίας. Προκειμένου να καταστεί σαφής η θέση της Ελλάδας ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί μέρος της πολιτιστικής εμπειρίας του ελληνικού λαού, η εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Διάσκεψη σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Ε1 του ΥΠΕΞ προέβη σε σχετική δήλωση.
Έκτοτε η Ελλάδα μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών σε συνεργασία με μεσογειακά και βαλκανικά και μεσανατολικά κράτη επανέφερε εισήγηση ώστε το Θέατρο Σκιών να αναγνωριστεί ως κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής. Είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο ότι το Θέατρο Σκιών είναι μια πολιτισμική πραγματικότητα που αφορά στην περιοχή των Βαλκανίων, της ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης μέσης Ανατολής, μια πραγματικότητα πολύ παλαιότερη από τα έθνη - κράτη. Αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς και σύμβολο της ευρύτερης περιοχής μας. Ειδικότερα όσον αφορά στην ελληνική εκδοχή του Καραγκιόζη, είναι ένα ζωντανό κεφάλαιο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς που εμπλέκει αδιάρρηκτα το άυλο με το υλικό προασπίζοντας παραδοσιακές αξίες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

6 σχόλια

1 Ο/Η ΚΜ έγραψε: (πριν 11 έτη)
Αναμφίβολα οι καραγκιόζηδες της ελλήνικής κυβέρνησης οφείλουν να διαμαρτυρηθούν πάραυτα.

Εντάξει, να τους αποκαλούν "αμερικανάκια" και ΔΝΤίτες, το καταλαβαίνω. Αλλά και τούρκους, έ αυτό πια...
2 Ο/Η AMELIE έγραψε: (πριν 11 έτη)
"Σημειώνεται πως από το 2009 υποεπιτροπή της Unesco εξέτασε εισήγηση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, που διεκδικούσε την πατρότητα του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη."

Και εμείς από το 2009 που έχει ξεκινήσει η όλη ιστορία γιατί το μαθαίνουμε τώρα;;;Και τι κάνει από το 2009 το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας;;;Μπρίκια κολλάει;;;Αρκετά μπρίκια έχει κολλήσει όπως φαίνεταιι,φτάνουν για τις επόμενες γενεές δεκατέσσερις να πίνουν τον καφέ τους τον τούρκικο...
3 Ο/Η Ίταμος ο Τρικαλινός έγραψε: (πριν 11 έτη)
Χάσαμε την Εθνική κυριαρχία μας από τις άστοχες ενέργειες
των Κυβερνώντων όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Χωρίς λόγω μας πτώχευσαν.
Για μια βραδιά αβασάνιστα διέγραψαν λαϊκούς αγώνες αιώνων.
Και δεν θα πούλαγαν τον Καραγκιόζη και το κολλητήρι;
Αυτοί που κυβερνάνε είναι άλλης κοπής Κυβερνήτες
4 Ο/Η Ι.Δ. έγραψε: (πριν 11 έτη)
Μπράβο αντιμετώπιση από τον κ. Πρωθυπουργό!!!!!! Ούτε καν τον ένοιαξε το θέμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε:"σιγά τα αυγά" Άρα το μόνο που τον νοιάζει είναι η προσωπική του προβολή και τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη από τους διεθνείς "φίλους", γιατί επιδιώκει να πάρει και καμιά άλλη θέση προεδρίας σε διεθνή FORA ή κανένα Νόμπελ γιατί κατάφερε να προχωράει μπροστά μια χώρα "ΚΕΛΥΦΟΣ" ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ.
5 Ο/Η Στέλλα έγραψε: (πριν 11 έτη)
Η "εθνική" κατοχύρωση λαϊκών παραδόσεων, τόσο συγγενών σε γειτονικούς λαούς είναι ένα ηλίθιο θεσμικό παιχνίδι εξωτερικής πολιτικής και εθνικιστικής κατανάλωσης. Δε σημαίνει τίποτα και δε λέει τίποτα. Κακώς ασχολείστε. Και πριν αρχίσετε να σκίζετε τα ιμάτιά σας, θαυμάστε τις υπέροχες φιγούρες του τουρκικού θεάτρου σκιών, πολύ πιο παραπλήσιες με αυτές της Ιάβας.
Παραπέμπω λινκ για όσους ενδιαφέρονται και για κάτι πέρα από τη μύτη τους:
http://www.karagkiozis.com/istorika-page.htm
6 Ο/Η I.N.G. έγραψε: (πριν 11 έτη)
Ο Καραγκιοζης μας μαρανε. Αμ, πως? Αν δεν μυθοποιησουμε τον βρωμερο, φτωχο, ξυπολυτο και κουτοπονηρο ραγια, που σκοπος και ζωη του ειναι η κομπινα, η λουφα και παραλαγη, η απατη και η αμορφοσια, δεν τηρουμε " την παραδοση".

Στον τσακιδια! Και ο Καραγκιοζης, και αυτοι που επιμενουν να διατηρουν " την παραδοση" του κουτοπονηρου και βρωμερου Ελληνα.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 6

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εξωτερικών
Ελληνοτουρκικές σχέσεις