Έντυπη Έκδοση

«Ηθικές τράπεζες» και «τράπεζες χρόνου»

ΠΟΛΛΑ blog και ιστοσελίδες αναδημοσιεύουν όσα γράφουμε τον τελευταίο χρόνο για την ανταλλακτική οικονομία και τα εναλλακτικά κοινωνικά συστήματα και νομίσματα.

Για την κοινωνική τράπεζα «ΟΒΟΛΟΣ» της Πάτρας, τα δίκτυα δωρεάν διακοπών, ανταλλαγής πάρκινγκ, εξοχικών, την «οικονομία του ισογείου», το «ισοδίκαιο εμπόριο», την «αλληλοβοηθητική ασφάλεια υγείας», για το «Banco Palm» -το εναλλακτικό νομισματικό πείραμα της Βραζιλίας, τις «λέσχες ανταλλαγών»-nodos με κοινωνικά χαρτονομίσματα creditos, χάρη στις οποίες συναλλάσσονται και επιβιώνουν έξι εκατομμύρια άνθρωποι στην Αργεντινή, το «μπερλίνερ» του Βερολίνου κ.ο.κ. Αναδημοσιεύουμε σήμερα κι εμείς με τη σειρά μας απ' το blog opeiratis.blogspot.com και το site dimos-nestoros.gr για τα «Τοπικά Συστήματα Ανταλλακτικού Εμπορίου», τις Τράπεζες Χρόνου και τις Κοινωνικές Τράπεζες.

ΣΕ κάποιες χώρες χρησιμοποιούν τα «Τοπικά Συστήματα Ανταλλακτικού Εμπορίου» - LETS (Local Exchange Trading Systems), τα οποία λειτουργούν σε επίπεδο γειτονιάς, συνοικίας ή πόλης, αλλά επειδή όλα τα δίκτυα ανήκουν σε ένα μεγαλύτερο, υπάρχει πάντα η δυνατότητα για ανταλλαγές μεταξύ των επιμέρους δικτύων, δηλαδή και μεταξύ ατόμων και μεταξύ ομάδων-συνοικιών αλλά και μεταξύ πόλεων. Για να συμμετάσχει κανείς αρκεί να εγγραφεί στον κατάλογο των συναλλασσομένων, δηλώνοντας τι προϊόντα και υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει. Φυσικά όλα τα μέλη έχουν πρόσβαση στον κατάλογο, ώστε να επιλέγουν με ποιον και για τι θα συναλλαχθούν.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια μορφή συναλλαγής που δεν παράγει κέρδος και δεν υπάρχει τόκος. Είναι με λίγα λόγια ένας τρόπος να ζεις και να εργάζεσαι χωρίς χρήματα. Η ανταλλαγή αφορά αγαθά, υπηρεσίες ή γνώσεις. LETS υπάρχουν σε πολλές χώρες του κόσμου. Από την Αυστραλία μέχρι το Εκουαδόρ και από τον Καναδά μέχρι την Ιαπωνία. Στην Ευρώπη το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία αλλά και η Ουγγαρία έχουν δημιουργήσει LETS την τελευταία 20ετία. Η Ελλάδα έχει ένα τέτοιο σύστημα, την Τράπεζα Χρόνου Αττικής.

ΟΙ Χρονοτράπεζες, είναι δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών. Βασική τους αρχή η ισότητα του χρόνου όλων των ανθρώπων, επομένως ο χρόνος χρησιμοποιείται ως μονάδα μέτρησης αξίας, δηλαδή η ώρα εργασίας. Κάθε προϊόν ή υπηρεσία αξιολογείται σύμφωνα με τις ώρες που χρειάστηκε ο παραγωγός για να το παραγάγει. Νόμισμα λοιπόν είναι ο χρόνος, χωρίς να ενσωματώνονται στην «τιμή» οι πρώτες ύλες. Κάθε μέλος καταγράφει τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει και έχει έναν λογαριασμό που πιστώνεται ή χρεώνεται, ανάλογα με το αν προσφέρει ή δέχεται υπηρεσίες. Κατά κάποιον τρόπο, είναι ένα εθελοντικό δίκτυο που μπορεί να βοηθήσει οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες. Η τράπεζα χρόνου δημιουργεί σχέσεις αμοιβαιότητας σε αντίθεση με τη μισθωτή εργασία. Στην Ελλάδα λειτουργεί η «Χρονοτράπεζα του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης» και το «Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών χωρίς χρήματα του Πολίτη».

ΕΚΤΟΣ από τις τράπεζες που ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος, υπάρχουν και οι λεγόμενες «ηθικές τράπεζες», που έχουν διαμορφώσει ένα κοινωνικό -περιβαλλοντικό προφίλ και υποστηρίζουν ότι επενδύουν με όρους κοινωνικής ευθύνης. Ολες οι τράπεζες ενδιαφέρονται να φιλοτεχνήσουν ανάλογο προφίλ. Απ' τις πιο γνωστές αυτού του χώρου είναι οι Triodos και GLS. Η GLS υποστηρίζει πολιτισμικές, κοινωνικές και οικολογικές πρωτοβουλίες. Δίνει χαμηλότοκα δάνεια σε αυτοδιοικούμενα σχολεία, θεραπευτήρια, βιολογικές καλλιέργειες, σε κοινόβια και ανέργους. Η Triodos στηρίζει τους πελάτες που παίρνουν πρωτοβουλίες για τον Πολιτισμό, το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Στους στόχους αναφέρεται η προσπάθεια διασφάλισης της ποιότητας ζωής, γι' αυτό χρηματοδοτεί μόνο όσους κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη υπάρχει και η Charity Bank, η οποια χρηματοδοτεί κι εκείνους που οι συμβατικές τράπεζες δεν τολμούν, λόγω υψηλού ρίσκου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εδώ Ράδιο "Ε"