Ηλεκτρονική Έκδοση

Νόμιμος ο γάμος ομοφυλόφιλων στην Αργεντινή

Η Αργεντινή είναι η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που επιτρέπει τους γάμους ομοφυλόφιλων. Το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε ύστερα από μία ιστορική ψηφοφορία στην Γερουσία που μεταδόθηκε απ' ευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Το σχέδιο νόμου που προώθησε η κεντροαριστερή κυβέρνηση της προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ υιοθετήθηκε με 33 ψήφους υπέρ έναντι 27 κατά.

"Είναι μια ιστορική ημέρα", υπογράμμισε ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Μιγκέλ Πικέτο.

"Η κοινωνία της Αργεντινής άλλαξε. Υπάρχουν νέα οικογενειακά μοντέλα", δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Γερουσία Ζεράρντο Μοράλες, προσθέτοντας πως ο νέος αυτός νόμος "διασφαλίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων".

Ουσιαστικά, αλλάζει ο αστικός κώδικας και ειδικότερα η έκφραση "σύζυγος και γυναίκα" που αντικαθίσταται πλέον από τον όρο "συμβαλλόμενοι".

Η Αργεντινή είναι η δέκατη χώρα στον κόσμο, ύστερα από την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τον Καναδά, την Νότια Αφρική, την Νορβηγία, την Σουηδία, την Πορτογαλία και την Ισλανδία, που νομιμοποιεί τον γάμο ομοφυλοφίλων.

Οι αντιδράσεις, ωστόσο, υπήρξαν έντονες. Το 91% του πληθυσμού της χώρας είναι Καθολικοί. Οργανώσεις και απλοί πολίτες διαδήλωσαν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αργεντινή