Έντυπη Έκδοση

ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ SIEMENS

Λιάπης: Οχι εγώ, ο ΟΣΕ

Να αποσείσει από πάνω του οποιαδήποτε ευθύνη σχετικά με τις συμβάσεις που υπέγραψε με τη Siemens, αλλά και να «διαγράψει» την προσωπική του σχέση με τον Μ. Χριστοφοράκο, επιχείρησε ο πρώην υπουργός Μεταφορών Μ. Λιάπης κατά τη διάρκεια της χθεσινής του κατάθεσης ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής, που διερευνά το σκάνδαλο με τη γερμανική εταιρεία.

Για τον προαστιακό εμπιστεύθηκε τις διοικήσεις του ΟΣΕ, ενώ για το σύστημα ραδιοκάλυψης έγινε διεθνής διαγωνισμός. Τις εξηγήσεις αυτές έδωσε ο Μιχ. Λιάπης χθες στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens Για τον προαστιακό εμπιστεύθηκε τις διοικήσεις του ΟΣΕ, ενώ για το σύστημα ραδιοκάλυψης έγινε διεθνής διαγωνισμός. Τις εξηγήσεις αυτές έδωσε ο Μιχ. Λιάπης χθες στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens «Εμπιστεύτηκα τις διοικήσεις του ΟΣΕ για τον προαστιακό» φέρεται να δήλωσε ο πρώην υπουργός και, θέλοντας να δείξει ότι οι αποφάσεις του καθορίζονταν πλήρως από τις διοικήσεις, υπογράμμισε πως «δεν μου εισηγήθηκαν ποτέ ακύρωση του διαγωνισμού».

Την ίδια υπερασπιστική γραμμή διατήρησε και για το σύστημα ραδιοκάλυψης του ΟΣΕ. «Εγινε διεθνής διαγωνισμός και μειοδότης αναδείχθηκε η Siemens» είπε.

Οσο για την πίεση της γερμανικής εταιρείας, να ενταχθεί ο ΟΣΕ στο σύστημα ασφαλείας C4Ι και την κατ' αρχήν αποδοχή από τον ίδιο της πρότασης αυτής, δικαιολογήθηκε, τονίζοντας πως υπήρξε σχετικό αίτημα του Δ.Σ. του Οργανισμού να διαφυλαχθεί η ασφάλεια του Δικτύου.

Αρνήθηκε πάντως την ύπαρξη εγγράφου που φέρεται να απεστάλη από τον Μ. Χριστοφοράκο στην ιδιαιτέρα τού πρώην υπουργού, στην οποία σε φιλικότατους τόνους, ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας ζητούσε μεταξύ άλλων την ένταξη του ΟΣΕ στο C4Ι.

Για τη σχέση του ειδικότερα με τον άλλοτε ισχυρό άντρα της Siemens διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε ιδιαίτερες κοινωνικές επαφές.

«Αλλος Λιάπης»

Απέδωσε την όποια γνωριμία στις συναναστροφές που είχαν τα παιδιά τους λόγω κοινού σχολείου και επέμεινε ότι για το περιβόητο ταξίδι στη Γερμανία πλήρωσε ο ίδιος στο ακέραιο τα εισιτήρια.

Αμφισβήτησε, εξάλλου, τις όποιες συναντήσεις είχαν καταγραφεί στο ημερολόγιο της Κατερίνας Τσακάλου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το επίθετο Λιάπης είχε σχέση με έναν δικηγόρο του Ανδρέα Παπανδρέου και όχι με τον ίδιο. Στο ίδιο πνεύμα επισήμανε ότι αποτελούν ψεύδη τα όσα λέγονται για την περιουσιακή του κατάσταση, είπε δε ότι μένει σε ένα σπίτι μόλις 80 τετραγωνικών μέτρων.

Κατά τον κ. Λιάπη, άλλωστε, η περίπτωσή του δεν έχει καμία σχέση με εκείνες των άλλων υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που εμπλέκονται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο σε υποθέσεις σκανδάλων.

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου καμένο χαρτί», απάντησε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη και πρόσθεσε: «Με δική μου επιλογή αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος, διότι θεώρησα ότι οι πρόωρες εκλογές ήταν επιζήμιες για την παράταξη και τον τόπο και δυστυχώς δικαιώθηκα».

Ο Χριστοδουλάκης

Τέλος, με χθεσινή του επιστολή προς την εξεταστική επιτροπή, ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης «δείχνει» ως υπεύθυνο για τη μη καταγγελία της σύμβασης για το τροχαίο υλικό του ΟΣΕ τον πρώην υπουργό Μεταφορών Χρ. Βερελή.

«Αρμοδιότητα έγκρισης, τροποποίησης ή καταγγελίας μιας προγραμματικής σύμβασης έχει μόνο η ΔΕΚΟ που την συνάπτει και το εκάστοτε εποπτεύον υπουργείο, όπως ρητά αναφέρει ο νόμος» διαβεβαιώνει ο κ. Χριστοδουλάκης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Siemens