Έντυπη Έκδοση

Οργή, θλίψη και «κατηγορώ»

Την κατηγορηματική και αυτονόητη καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης κατά του Σωκράτη Γκιόλια εξέφρασαν χθες με ανακοινώσεις τους τα παρόντα στο Κοινοβούλιο κόμματα, το προεδρείο της Βουλής, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και δημοσιογραφικές ενώσεις.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Γιώργος Πεταλωτής καταδίκασε την «άνανδρη εν ψυχρώ δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια»: «Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου δεν φιμώνονται, δεν τρομοκρατούνται και δεν απειλούνται. Οι αρμόδιες Αρχές έχουν ήδη αναλάβει την υπόθεση, με σκοπό να συλληφθούν και να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη οι υπαίτιοι του στυγερού αυτού εγκλήματος. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θύματος και στους οικείους του».

«Η εν ψυχρώ δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια προκαλεί αισθήματα αποτροπιασμού στην κοινή γνώμη και συγκλονίζει τη δημοσιογραφική οικογένεια, της οποίας το θύμα υπήρξε διακεκριμένο μέλος. Η ελληνική κοινωνία περιμένει από τις αρμόδιες Αρχές να διαλευκάνουν άμεσα την πολύ σκοτεινή αυτή υπόθεση και να συλλάβουν το ταχύτερο δυνατόν τους δολοφόνους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Θερμά συλλυπητήρια απηύθυνε στην οικογένεια του Σωκράτη Γκιόλια και το ΚΚΕ, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση πως «οι δολοφόνοι πρέπει να βρεθούν». Για «γκανγκστερικού τύπου δολοφονία που προκαλεί σοκ στον δημοσιογραφικό κόσμο και γενικότερα», έκανε λόγο ο ΣΥΝ, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, είπε για τον Σωκράτη Γκιόλια πως «ήταν ένας δημοσιογράφος με θάρρος. Κάποιους ενόχλησε και αποφάσισαν να πατήσουν τη σκανδάλη».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, μετέφερε την οδύνη των βουλευτών, εκφράζοντας παράλληλα «την οργή και τη θλίψη για την αποτρόπαιη δολοφονική ενέργεια που αφαίρεσε τη ζωή του Σωκράτη Γκιόλια».

«Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι πάντα πλήγμα στην ελευθερία του λόγου και στη δημοκρατία. Σήμερα, η σκέψη μας βρίσκεται στους οικείους του θύματος», ήταν η ανακοίνωση των Οικολόγων-Πράσινων. Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένεια του 37χρονου δημοσιογράφου, επισημαίνοντας ότι «οι διωκτικές Αρχές και η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλουν με ταχύτητα να αποδώσουν ευθύνες για αυτό το στυγερό έγκλημα».

«Τέτοιες ενέργειες αποτελούν πλήγμα όχι μόνο στην ελευθερία του Τύπου αλλά και στην ίδια τη δημοκρατία», ανέφερε η ΚΕΔΚΕ, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, υπογράμμισε πως «την ομόθυμη καταδίκη της στυγερής δολοφονίας του Σωκράτη Γκιόλια οφείλει να συνοδεύει η αποφασιστικότητα της Πολιτείας να ρίξει φως στην υπόθεση».

Απ' την πλευρά του, το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών τόνισε: «Ο τρόπος της δολοφονίας παραπέμπει στις πιο άγριες μεθόδους που έχει βιώσει η ελληνική κοινωνία και καθιστά επιτακτική την άμεση και δραστική παρέμβαση των Αρχών για την εξιχνίαση του εγκλήματος και την τιμωρία των υπευθύνων». Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει, επίσης, τη στυγερή δολοφονία του συναδέλφου ο οποίος «έφυγε χτυπημένος άνανδρα σε ενέδρα θανάτου», επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «οι δημοσιογράφοι δεν πτοούνται από δολοφονίες, τραυματισμούς και απειλές». Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο εντοπισμός των ενόχων και η παραδειγματική τιμωρία τους δεν αποτελεί απλώς καθήκον των Αρχών έναντι του κράτους Δικαίου που υπηρετούν, αλλά και στοιχειώδη υποχρέωσή τους, έναντι του δημοσιογραφικού κόσμου».

Τη θλίψη τους για τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια εξέφρασαν με σχετικές ανακοινώσεις αθλητικοί φορείς, περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης, διαχειριστές ιστολογίων κ.ά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Για το ίδιο θέμα
Ο εφιάλτης ξαναχτύπησε