Έντυπη Έκδοση

0,5% πάνω από τον ΣΕΒ «δίνουν» οι εφοπλιστές

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ των ακτοπλοϊκών εταιρειών και των ναυτεργατών, μετά τη διαφαινόμενη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης.

Η πλευρά των εταιρειών, που εκφράζεται από την ΕΕΝ (Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας), επιδιώκει την υπογραφή σύμβασης τριετούς διάρκειας με αυξήσεις ελάχιστα μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει η πρόσφατη συμφωνία για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση μεταξύ ΓΣΕΕ και ΣΕΒ που έχει τριετή διάρκεια. Αναλυτικότερα, οι εφοπλιστές προσφέρουν αυξήσεις για φέτος 0,5% έναντι «παγώματος» μισθών που προβλέπει η συμφωνία ΓΣΕΕ-ΣΕΒ και αυξήσεις 2% και 2,2% για το 2011 και το 2012 αντίστοιχα, έναντι 1,5% και 1,7% της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Από την πλευρά της, ωστόσο, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) επισημαίνει πως η συμφωνία της συνομοσπονδίας με τον ΣΕΒ δεν αποτελεί πρόκριμα για τις διαπραγματεύσεις με τους εφοπλιστές, τονίζοντας πως και η ΓΣΕΕ έχει καλέσει τους συνδικαλιστικούς φορείς να διεκδικήσουν συλλογικές συμβάσεις με καλύτερους όρους από αυτή της εθνικής. Ξεκαθαρίζει, επίσης, πως δεν συζητά το ενδεχόμενο υπογραφής σύμβασης τριετούς διάρκειας αλλά μονοετούς. Η ΠΝΟ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο στην περίπτωση που δεν βρεθεί σημείο επαφής με την ΕΕΝ να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, εκτιμάται ωστόσο πως αυτές δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις μετακινήσεις των αδειούχων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ναυτιλία και ακτοπλοΐα
ΣΕΒ
ΓΣΕΕ