Ηλεκτρονική Έκδοση

Κατακραυγή για την επίθεση κατά του Γιάννη Πανούση

Την κατακραυγή του πνευματικού και πολιτικού κόσμου προκάλεσε η επίθεση αγνώστων κατά του καθηγητή Εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση. Ο καθηγητής τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες φθορές στο πολιτιστικό κέντρο «Κωστής Παλαμάς» του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Γ. Πανούσης τραυματίστηκε όταν ομάδα αγνώστων εισέβαλε στο κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, «Κωστής Παλαμάς», την ώρα που ήταν σε εξέλιξη συνέδριο εγκληματολογίας με ομιλητή τον καθηγητή.  Οι εισβολείς απέκλεισαν μία από τις εξόδους της αίθουσας, με αποτέλεσμα οι σύνεδροι να έχουν στη διάθεσή τους μόνο ένα ασανσέρ για να βγουν. Μετά το επεισόδιο, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου έλαβε τις πρώτες βοήθειες. Ο καθηγητής πήρε εξιτήριο αργά το μεσημέρι. Πριν την εισβολή τους στο κτίριο, τα 80-100 άτομα που συμμετείχαν σε αυτή προκάλεσαν φθορές σε κτίρια επί της οδού Ακαδημίας και στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων. Σοβαρές είναι και οι ζημιές που προκλήθηκαν στο κτίριο του πανεπιστημίου.

Συνδιοργανωτές του επεισοδιακού, όπως εξελίχθηκε, συνεδρίου ήταν η «Επάνοδος», το «Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών» της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Κοινωνιολογίας-Τομέας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το «Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη».

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, "πράξεις βίας και τρομοκρατίας, όπως η σημερινή,προκαλούν έντονη ανησυχία, θλίψη, οργή και αγανάκτηση. Tέτοιες εγκληματικές πράξεις,που θέτουν άμεσα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και μάλιστα σε πανεπιστημιακούς χώρους,πλήττουν τη Δημοκρατία,το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και την ελευθερία της έκφρασης και γι αυτό πρέπει να καταδικάζονται εμπράκτως από όλους".

Καταδικάζουν οι πολιτικές δυνάμεις

“Στο πρόσωπο του καθηγητή Γιάννη Πανούση, οι εκφραστές της βίας επιτέθηκαν σήμερα εναντίον της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος. “Όσο και αν δεν μπορούν να πλήξουν την Δημοκρατία μας [οι πράξεις βίας], δεν παύουν να μας προσβάλλουν, τόσο ιδεολογικά όσο και ανθρώπινα”, σημείωσε από τη μεριά του ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Οι φασιστικοί τύπου προπηλακισμοί αποτελούν πράξη δειλή και άνανδρη, υπογράμμισε η εκπρόσωπος Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου. "Η υπεράσπιση του Πανεπιστημίου καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη. Τα πράγματα γίνονται πλέον πολύ σοβαρά, για να κρύβεται κανείς πίσω από το δάκτυλο του ψευτοπολιτικού κόστους", είπε. "Δεν έχουμε να προσδοκούμε απολύτως τίποτα από τη σημερινή κυβέρνηση", πρόσθεσε

Κέντρα που στόχο έχουν την καταστολή και τη συκοφάντηση των αγώνων του λαού και της νεολαίας, εκτιμά το ΚΚΕ ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση στο Γιάννη Πανούση.

“Αυτά τα εξαιρετικά επικίνδυνα γεγονότα στρέφονται ευθέως κατά του μαζικού δημοκρατικού κινήματος υπεράσπισης του δημοσίου πανεπιστημίου, εναντίον του ασύλου και εναντίον της Αριστεράς”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ. “Ενισχύουν την κατασταλτική λειτουργία του κράτους ενώ εθίζουν την κοινή γνώμη στην αναγκαιότητα της”, συμπληρώνει.

“Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών από τους κουκουλοφόρους μεταφράζεται ως ελεύθερη διακίνηση της βίας”, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα