Ηλεκτρονική Έκδοση

Νόμιμη έκρινε την ανεξαρτησία του Κοσόβου το Διεθνές Δικαστήριο

Τελευταία ενημέρωση:

Η μονομερής απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία το 2008 και η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όπως έκρινε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η απόφαση ου ανώτατου δικαστικού σώματος του ΟΗΕ αναμένεται να οδηγήσει και άλλες χώρες στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και φέρει την Πρίστινα ακόμη πιο κοντά στην ένταξή της στα Ηνωμένα Έθνη.

Παρά το γεγονός ότι η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δεν είναι δεσμευτική είναι καθοριστική τόσο για τους Κοσοβάρους όσο και τους Σέρβους αλλά και για πολλά αποσχιστικά  κινήματα και αποσχισθείσες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς θα αποτελέσει πολύ σοβαρό νομικό προηγούμενο.

Οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ε.Ε. υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ωστόσο η Ρωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη. Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της αποσχιθείσας περιοχής.

Κατά την αγόρευσή του, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Χισάσι Οουάντα τόνισε ότι δεν προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο καμία εφαρμόσιμη απαγόρευση για τη δήλωση ανεξαρτησίας από το Κόσοβο.  "Κατά συνέπεια το δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διακήρυξη της ανεξαρτησίας στις 17 Φεβρουαρίου 2008 δεν παραβίαζε το γενικό διεθνές δίκαιο", δήλωσε.

Σερβία: Δεν πρόκειται να το αναγνωρίσουμε ποτέ

"Η Σερβία, βέβαια, ποτέ δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, διότι είναι πεπεισμένη ότι αυτή η μονομερής απόσχιση με εθνοτικά κίνητρα δεν συνάδει προς τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών" δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, τονίζοντας ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί μέχρι στιγμής "επί της ουσίας" του θέματος, δηλαδή για "το δικαίωμα στην απόσχιση".

Ο Σέρβος πρόεδρος υποστήριξε ότι το CIJ, ανέθεσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία θα πραγματοποιήσει σύνοδο τον Σεπτέμβριο, την φροντίδα για να αποφανθεί για τις "πολιτικές συνέπειες" της γνωμοδότησής του. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η Γενική Συνέλευση θα επιτρέψει να υιοθετηθεί ένα "ψήφισμα που θα απευθύνει έκκληση για την επίλυση του ιστορικού προβλήματος, καθώς και της σύγκρουσης μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, μέσω διαπραγματεύσεων".

Κόσοβο: "Ευλογημένη" απόφαση

Τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου χαιρέτισε ο Κοσοβάρος πρόεδρος Φατμίρ Σεϊντίου, τονίζοντας ότι αίρει και τις τελευταίες αμφιβολίες που θα μπορούσαν να έχουν οι χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Χαρακτήρισε δε, τη σημερινή ημέρα "ευλογημένη για τη Δημοκρατία του Κοσόβου και όλους τους πολίτες της", ενώ κάλεσε όλες τις χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως "κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτους" να το κάνουν "το συντομότερο δυνατόν".

"Καλούμε τη Δημοκρατία της Σερβίας και στην περίπτωση αυτή τον πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και την κυβέρνησή του να εγκαταλείψουν την προσέγγιση που είχαν μέχρι τώρα. Ο κοινός δρόμος για τις δύο χώρες, καθώς και για άλλες χώρες της περιοχής, οδηγεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ", είπε ακόμη ο Κοσοβάρος πρόεδρος, σημειώνοντας ωστόσο, ότι "το Κόσοβο όμως δεν αποτελεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση" αυτονομιστικής επιδίωξης.

Ικανοποίηση στις ΗΠΑ, διαφωνούν οι Ρώσοι

Την απόφαση της Χάγης χαιρέτισε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, καλώντας τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Λευκός Οίκος, με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει: "Ικανοποιηθήκαμε που το Δικαστήριο συμφώνησε με την εδώ και καιρό πάγια θέση μας ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σχολίασε ότι η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν παρέχει νομική βάση στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το Κόσοβο.

"Η θέση μας σχετικά με τη μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου παραμένει αμετάβλητη. Πιστεύουμε ότι η επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου είναι δυνατή μόνο μέσω της εξακολούθησης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών. Είναι σημαντικό ότι το Δικαστήριο έχει δώσει τη γνώμη του μόνο σχετικά με τη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας κυρίως ότι δεν εξέτασε στο σύνολο του το ζήτημα του δικαιώματος του Κοσόβου για μονομερή χωρισμό από τη Σερβία", αναφέρει ακόμη το ρωσικό υπουργείο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί
Σερβία
Κόσοβο
Για το ίδιο θέμα
Συνελήφθη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσόβου