Έντυπη Έκδοση

Με Λόρκα, Σταμάτη και Κεμπίνσκι στην «Οδό Κεφαλληνίας»

«Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα», το αριστούργημα του Λόρκα, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού και σε νέα μετάφραση Εφης Γιαννοπούλου. «Το ίχνος» του Αλέξη Σταμάτη, σε σκηνοθεσία Αρη Τρουπάκη.

Και το «Σόλο ντουέτο» του Τομ Κεμπίνσκι, σε σκηνοθεσία Ελένης Μποζά. Είναι τα τρία έργα που συνιστούν το πρόγραμμα της χειμερινής περιόδου της Θεατρικής Αστικής Εταιρείας Πράξη της Μπέττυς Αρβανίτη και για τις δύο σκηνές του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας.

Η Α'Σκηνή θ' ανοίξει στις 3 Νοεμβρίου με «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα», με έναν επίλεκτο θίασο γυναικών υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Λιβαθινού: Μπέττυ Αρβανίτη, Σμαράγδα Σμυρναίου, Αννέζα Παπαδοπούλου, Τζίνη Παπαδοπούλου, Γωγώ Μπρέμπου, Εκάβη Ντούμα, Κόρα Καρβούνη, Λουκία Μιχαλοπούλου. Σ' αυτό που θεωρείται ίσως το καλύτερο έργο της δραματουργίας του, ο Λόρκα δημιουργεί πορτρέτα μοναδικών γυναικών: πέντε κόρες και η αυταρχική μάνα τους βασανίζονται από ερωτικό πάθος, αντιζηλία, μοναξιά και μια ερωτική ιστορία που, όμως, μετατρέπει τον έρωτα σε συμφορά, την υπακοή σε συνενοχή και τη μητρότητα σε έγκλημα. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης είναι της Ελένης Μανωλοπούλου και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου.

Νωρίτερα, στις 13 Οκτωβρίου, η Β' Σκηνή του Θέατρου της «Οδού Κεφαλληνίας», ξεκινά με «Το ίχνος» του Αλέξη Σταμάτη, με τον Αρη Τρουπάκη να σκηνοθετεί τον Νίκο Αρβανίτη και τη Δανάη Παπουτσή στους δύο ρόλους του έργου: μια νεαρή ζωγράφος, απαντώντας σε μια αγγελία, επισκέπτεται ένα διαμέρισμα στα Εξάρχεια, το οποίο νοικιάζει ένας μεσήλικος με σκοτεινό παρελθόν, ο οποίος ζει απομονωμένος. Η συνάντησή τους αποδεικνύεται καταλυτική και για τους δυο, καθώς εισβάλλει θραυσματικά το παρελθόν, αλλά και ο έξω κόσμος. Η διαφορά ηλικίας και νοοτροπίας ανάμεσα στον μοναχικό, αποσυρμένο άνδρα και τη νέα κοπέλα που ζει στο σήμερα, δημιουργεί συγκρούσεις, αλλά και μια παράξενη έλξη, με αναπάντεχα αποτελέσματα. Τα σκηνικά είναι του Θοδωρή Χρυσικού.

Για τις 17 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η δεύτερη πρεμιέρα της Β' Σκηνής, με το έργο του Κεμπίνσκι να χρήζει συμπρωταγωνιστές τη Μάνια Παπαδημητρίου και τον Νίκο Αρβανίτη. Η συνθήκη που εξετάζει ο Αγγλος δραματουργός σ' αυτό που θεωρείται το κορυφαίο έργο του, είναι αυτή μεταξύ θεραπευτή και αρρώστου. Τα δύο πρόσωπα βρίσκονται αντιμέτωπα με το αδυσώπητο γεγονός μιας ανίατης ασθένειας. Μ' αυτόν τον τρόπο ο Κεμπίνσκι θίγει το θέμα της αλαζονείας του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού και τον προβληματισμό «πώς μπορείς να ζεις στο εδώ και τώρα και όχι στο πριν και το μετά;». Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Κωνσταντίνου Ζαμάνη και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο