Έντυπη Έκδοση

Η κατάσταση σηκώνει... Μποστ

Με την αρυτίδωτη σάτιρα του Μποστ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», που είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Σέξπιρ, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας ξεκινάει την καλοκαιρινή του εξόρμηση από την Κυριακή στο Κάστρο της πόλης.

Ο «Ρωμαίος» (Γιώργος Μελισσάρης) και η «Ιουλιέτα» (Περικλής Αλμπάνης) σ' ένα στιγμιότυπο του έργου Ο «Ρωμαίος» (Γιώργος Μελισσάρης) και η «Ιουλιέτα» (Περικλής Αλμπάνης) σ' ένα στιγμιότυπο του έργου Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Κατσουλάκη και τους δύο αντίστοιχους ρόλους ερμηνεύουν δύο έμπειροι ηθοποιοί, ο Γιώργος Μελισσάρης και ο Περικλής Αλμπάνης.

Τι σατιρίζει ο Μποστ σ' αυτό το έργο του;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ: «Ο Μποστ είναι για μένα ο συγγραφέας που ξαφνιάζει, τόσο στη "Φαύστα", στη "Μήδεια", όσο και εδώ, στο "Ρωμαίος και Ιουλιέτα". Με τον δικό του τρόπο χτυπάει πράγματα και καταστάσεις που συνέβαιναν και συμβαίνουν και σήμερα στα κοινωνικά δρώμενα. Αιχμηρός, αληθινός, αλλά και πολύ ευαίσθητος. Μ' αυτό το υπέροχο-ειδικό χιούμορ του κάνει τον θεατή να χαίρεται το παρόν και να ταξιδεύει μαζί με τα έξυπνα τερτίπια του».

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ: «Ο Μποστ, μέσα από το κλασικό έργο του Σέξπιρ, θέλει να καυτηριάσει με αιχμηρό τρόπο και λόγο τα κακώς πολιτικο-οικονομικά κείμενα της ελληνικής και γιατί όχι της παγκόσμιας κοινωνίας. Και τα καταφέρνει θαυμάσια γιατί τα σκάνδαλα, η διαφθορά και η αδικία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν εις τους αιώνας. Αρα, πάντα επίκαιρος».

Πώς είναι ο Ρωμαίος του; Τι το ιδιαίτερο έχει;

Γ. ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ: «Δεν θα 'λεγα ότι διαφέρει από τον Ρωμαίο του Σέξπιρ. Κι εδώ γεμάτος από έρωτα για την Ιουλιέτα αντιπροσωπεύει το πάθος, το αίσθημα, αλλά και τη δύναμη, θυσιάζοντας ακόμη και τη ζωή του για τα ιδανικά της αγάπης. Βέβαια, αν λάβουμε υπ' όψιν τον τρόπο που έχει παιχτεί μέχρι σήμερα το έργο του Μποστ, κάθε άλλο παρά νέος και ωραίος είναι ο ήρωάς του. Κι αυτό είναι που κάνει το έργο να μετατρέπεται σε μια σπαρακτική κωμωδία, εν αντιθέσει με τον Ρωμαίο του Σέξπιρ».

Πώς είναι η Ιουλιέτα του;

Π. ΑΛΜΠΑΝΗΣ: «Ο χαρακτήρας που έχει δώσει ο Μποστ στη δική του Ιουλιέτα, μέσα πάντα από τον ανατρεπτικό όσο και σουρεαλιστικό λόγο του, είναι ένα κορίτσι και αργότερα γυναίκα που τη διακρίνει ο ρομαντισμός, η δυναμικότητα και αποφασιστικότητα, έτοιμη να διεκδικήσει μέχρι τέλους την αγάπη της για τον Ρωμαίο».

Πέρα από την αβανταδόρικη γυναικεία μεταμφίεσή σας, υπάρχει κάποιος κίνδυνος να γίνει καρικατούρα η Ιουλιέτα;

Π. ΑΛΜΠΑΝΗΣ: «Ναι, υπάρχει εάν ο ηθοποιός που θα ερμηνεύσει τον ρόλο και ο σκηνοθέτης αντιμετωπίσουν με ελαφρότητα και επιδερμική διάθεση την ηρωίδα. Εάν όμως αντιμετωπίσεις με σεβασμό και ειλικρίνεια τον συγγραφέα και γεμάτο αλήθεια τον ρόλο, όπως συμβαίνει στη δική μας παράσταση, τότε πιστεύω πως έχεις ξεφύγει απ' αυτό τον κίνδυνο».

Εργάζεστε χρόνια σε διάφορα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας και ιδιαίτερα στην Καλαμάτα. Τι σας κρατάει σ' αυτά; Η Αθήνα δεν σας λείπει;

Γ. ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ: «Πρέπει να πω ότι, παίζοντας στα ΔΗΠΕΘΕ, δίνεται η ευκαιρία στον ηθοποιό να παίξει σε έργα και να ερμηνεύσει μεγάλους ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου, που δυστυχώς στην Αθήνα αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που μου δόθηκε η ευκαιρία να ερμηνεύσω σπουδαίους ρόλους πρωταγωνιστικούς στα ΔΗΠΕΘΕ ανά την Ελλάδα και σε μεγάλο βαθμό στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έπαιξα και σε αθηναϊκούς θιάσους και πάλι σε μεγάλους ρόλους, όπως και στην Επίδαυρο».

Π. ΑΛΜΠΑΝΗΣ: «Εχω δουλέψει μόνο στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, όπου ήταν και το ξεκίνημα της θεατρικής μου πορείας από το 1983 έως το 1991. Από το 1991 μέχρι και το 2009 δούλεψα στην Αθήνα. Τον τελευταίο χρόνο έχω γυρίσει πάλι στην Καλαμάτα, οπότε δεν μπορώ να πω ότι μου έχει λείψει η Αθήνα, το αντίθετο θα έλεγα».

Info: Μουσική Νίκου Ξανθούλη, σκηνικά Κατερίνας Μανωλάκου, κοστούμια-φωτισμοί Κώστα Κατσουλάκη. Παίζουν επίσης οι: Γιώργος Γιαννόπουλος, Αλεξία Μουστάκα, Μαρίνα Ταβουλάρη, Εύη Γιαννακοπούλου, Μαριέττα Αντιβάση, Γιώργος Τσαπόγας, Σταμάτης Μπαρμπαγιαννάκος.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο