Έντυπη Έκδοση

Περιήγηση εντός και εκτός τού εγώ

Πάουλ Νίτσον

Η χρονιά του έρωτα

μτφρ.: Σώτη Τριανταφύλλου

εκδόσεις Πατάκη, σ. 272, ευρώ 17

Δημήτρης Παρούσης

Κούβα

εκδόσεις Λαγουδέρα, σ. 146, ευρώ 8,60

Ενα μυθιστόρημα για έναν flaneur, που επιλέγει την περιπλάνηση μακριά από τη χώρα του και την απελευθέρωση μέσω της συγγραφής (όπως ακριβώς ο Wilhelm Meister, του Γκαίτε), κι ένα βιβλίο ταξιδιωτικό από έναν «πραγματικό» flaneur, με σάρκα και οστά, ο οποίος αφήνεται στην περιπέτεια της εξερεύνησης του κόσμου σαν σύγχρονος Φιλέας Φογκ (για να θυμηθώ τον κλασικό ήρωα του Ιουλίου Βερν).

Ο Ελβετός Πάουλ Νίτσον, κριτικός τέχνης και φίλος τού Μαξ Φρις, κατασκευάζει τον υπαρξιακό κόσμο ενός συγγραφέα που βρίσκεται στην κατάσταση της «πλήρους διαθεσιμότητας», καθώς η απόφασή του να εγκαταλείψει τη συνηθισμένη ζωή του για να μετακομίσει στο Παρίσι, τον διανοίγει σε μια ευεργετική εσωτερική δραστηριοποίηση που έχει ως τελικό αίτημα την ελευθερία και την αναγέννηση.Το Παρίσι, σαν καλλιτεχνικό κέντρο, σύμβολο έμπνευσης και δημιουργικότητας, υπήρξε πόλος έλξης για πολλούς ξένους συγγραφείς που έζησαν και έγραψαν εκεί, συμβάλλοντας και στη μυθολογία του (Ρίλκε, Ναμπόκοφ, Μάτερλινκ, Χ. Μίλερ, Φιτζέραλντ, Χέμινγουεϊ). Ο Νίτσον αναπαράγει αυτό ακριβώς το μοτίβο του φυγάδα δημιουργού, που εδώ έχει να αναμετρηθεί με τον εαυτό του, μέσα σ' ένα σκοτεινό κλίμα απομόνωσης και στέρησης.

Ο ήρωας του βιβλίου, σχολαστικός παρατηρητής των περιστατικών και των εικόνων της πόλης, περιστοιχίζεται από πρόσωπα καρικατούρες (με εξαίρεση ίσως τις πληρωμένες γυναίκες του έρωτα), θέτοντας ένα σταθερό ερώτημα για τη ζωή και ενώνοντας υπομονετικά τα διασκορπισμένα θραύσματα της προσωπικής του ιστορίας - μνήμες, σχέσεις, βιώματα, πόλεις, λέξεις. Ετσι καταγράφεται και η ίδια η περιπέτεια της συγγραφικής δραστηριότητας, η απελπισία, η αμφιβολία, η αγωνία, η σκληρότητα, η επιμονή στον σκοπό, το εύθραυστο της ύπαρξης, που χρησιμοποιεί τη γραφή ως όργανο επανένταξης και απελευθέρωσης.

Η Κούβα είναι ένα βιβλίο χωρίς λογοτεχνικές αξιώσεις. Προέρχεται από τη διάθεση του δημοσιογράφου Δημήτρη Παρούση να ταξιδέψει στον κόσμο (με τη στήριξη του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων), για να συναντήσει Ελληνες που βρίσκονται στην αλλοδαπή, είτε ως περιηγητές είτε ως μόνιμοι κάτοικοι. Το προϊόν αυτών των ταξιδιών δημοσιεύεται στον Τύπο και συμπληρωματικά στο Διαδίκτυο: υπάρχει σχετική ιστοσελίδα όπου κανείς μπορεί να μπει συμμετέσχοντας ενεργά στο εκάστοτε ταξίδι, οργανώνοντας ζωντανές συναντήσεις ή προτείνοντας ιδέες και προορισμούς. Στο παρόν βιβλίο ο Δ.Π. καταγράφει την περιήγησή του στην Κούβα, παραθέτοντας προσωπικές εντυπώσεις για τις πόλεις, τους ανθρώπους, τις νοοτροπίες, την κουλτούρα της χώρας, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για κάθε επίδοξο επισκέπτη. Ετσι η πρωτοβουλία αυτή δεν αποκαλύπτει μόνο μια ζωντανή ροή που καταγράφεται από τη δημοσιογραφική έρευνα, αλλά και ένα νέο δημοσιογραφικό εγχείρημα, που συνδυάζει τον παλιό τρόπο ενημέρωσης με τον σύγχρονο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου