Έντυπη Έκδοση

Για να μην είναι το Διδυμότειχο «τρύπα στη γεωγραφία»

«Δυστυχώς, έχουμε μια πατρίδα που έχει εγκαταλείψει το Διδυμότειχο, κι ας είναι μια ζώσα βυζαντινή πόλη». «Και να θυμάστε πως η Θράκη χρειάζεται το δικό της βυζαντινό μουσείο».

Το νέο Μουσείο Διδυμοτείχου περιμένει τα εκθέματα Το νέο Μουσείο Διδυμοτείχου περιμένει τα εκθέματα Οι δύο αυτές φράσεις της προϊσταμένης της 15ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Δέσποινας Μακροπούλου, ακούστηκαν και ως κραυγή διαμαρτυρίας για τον τρόπο που οι αρχές της πρωτεύουσας βλέπουν διαχρονικά τους ακρίτες των ευαίσθητων αυτών περιοχών που ζουν στην παραμεθόριο με τον ελληνικό στρατό.

Η κ. Μακροπούλου ήρθε από την Αλεξανδρούπολη (έδρα της Εφορείας της) στην Αθήνα, για να υποστηρίξει στο Συμβούλιο Μουσείων το μουσειολογικό πρόγραμμα του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου που προσπαθεί να δημιουργηθεί από το 1994. Το κτίριο κατάφερε πέρυσι να αποπερατωθεί. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, σε ένα οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Διδυμοτείχου (5.500 τ.μ.). Είναι ένα μικρό κτίριο 2.470 τ.μ. με ισόγειο, υπόγειο και όροφο, όπου αναπτύσσονται, εκτός από τον εκθεσιακό χώρο (400 τ.μ.), αποθήκες, εργαστήρια, αναψυκτήριο, αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων και περιοδικών εκθέσεων.

«Οι κάτοικοι του Διδυμοτείχου δεν είναι εξοικειωμένοι με μουσειακούς ή άλλους πολιτιστικούς χώρους. Θα χρειαστεί προσπάθεια για να τους πείσουμε να μπουν μέσα και να το απολαύσουν», επισήμανε η έφορος της περιοχής γνωρίζοντας πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία αυτού του τόπου και την πολυπολιτισμική του σύνθεση (χριστιανοί, Εβραίοι, μουσουλμάνοι, Αθίγγανοι). Θεωρεί ως ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη μιας σχέσης μεταξύ των κατοίκων και του μουσείου τον οικονομικό μαρασμό του Διδυμοτείχου και των γύρω περιοχών. Υπάρχει ελπίδα όμως πως θα κινητοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί και θα εντάξουν το μουσείο στο πρόγραμμα των σχολικών εκδρομών (έχουν 8.000 μαθητές και 198 μειονοτικά σχολεία).

Τα εκθέματα που θα παρουσιαστούν δεν είναι πολλά. Υπάρχουν 430 ευρήματα από τις ανασκαφές των 25 τελευταίων χρόνων στην περιοχή Διδυμοτείχου και Δυτικής Θράκης: αρχιτεκτονικά γλυπτά, επιγραφές, σπαράγματα τοιχογραφιών, έργα αγγειοπλαστικής, μικροτεχνία και νομίσματα. Σχολιάζοντας την έλλειψη αρχαιολογικού υλικού η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδου είπε: «Πηγαίναμε και σκάβαμε μετά μανίας την κλασική αρχαιότητα για να βρούμε την ταυτότητά μας. Ετσι, έμειναν πολλές περιοχές όπως αυτή ανεξερεύνητες».

Τα μέλη του συμβουλίου αποδέχθηκαν την ανάγκη να λειτουργήσει αυτό το μουσείο, για να προβληθεί η σημασία της Θράκης που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη χιλιόχρονη ιστορία του Βυζαντίου. Υπήρξε άλλωστε κομβικό σημείο λόγω της θέσης της, μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, με πολύ καλό οδικό δίκτυο με βασική την Εγνατία οδό και ως εκ τούτου μήλον της Εριδος για πολλούς λαούς. Στο Μουσείο Διδυμοτείχου προβλέπεται να αναδειχθεί κυρίως με πολυμέσα ο ρόλος της Θράκης από τη ρωμαϊκή περίοδο που αποτελούσε το βόρειο προτείχισμα της αυτοκρατορίας και την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης που ήταν το ανάχωμα για την πορεία προς τη Βασιλεύουσα.

Η ιστορία του Διδυμοτείχου θα παρουσιαστεί σε μια παράλληλη αφήγηση ξεκινώντας από τον 2ο αι. μ.Χ. όταν ιδρύθηκε στον λόφο της Αγίας Πέτρας η Πλωτινόπολη από τον αυτοκράτορα Τραϊανό. Οι επισκέπτες θα μάθουν πως το Διδυμότειχο ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις του Βυζαντίου και αποτέλεσε σε διάφορες περιόδους διοικητική και στρατιωτική βάση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Εγινε πρωτεύουσα του Βυζαντίου τρεις φορές και εκεί διάλεξε να στεφθεί αυτοκράτορας ο Ιωάννης Καντακουζηνός διαδεχόμενος τον Ανδρόνικο Γ '.

«Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι υπάρχει το Διδυμότειχο στον πολιτιστικό χάρτη», τόνισαν δυο-τρία μέλη του συμβουλίου κι ανάμεσά τους η Ιωάννα Παπαντωνίου, η οποία τους αποκάλυψε ότι το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Μουσείο έχει μια τεράστια θρακιώτικη λαογραφική συλλογή, την οποία θέτει στη διάθεση του υπουργείου Πολιτισμού «να την κάνει ό,τι θέλει». Ασυνήθιστοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες σε τέτοιες αυθόρμητες προσφορές, την ευχαρίστησαν θερμά, εγκρίνοντας και το μουσειολογικό πρόγραμμα του Μουσείου Διδυμοτείχου.

Και για να μη λένε οι γείτονες Τούρκοι ότι αφήνουμε τα μνημεία τους να ερειπώνουν, στην πρόσφατη επίσκεψή της στην περιοχή η γεν. γραμματέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη άκουσε με προσοχή τις εκκλήσεις του δημάρχου Διδυμοτείχου Χρήστου Τοκαμάνη και συμφώνησε να μπει σε πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάδειξης το τέμενος Βαγιαζήτ που χτίστηκε το 1367 επί σουλτάνου Βαγιαζήτ και θεωρείται το σημαντικότερο οθωμανικό μνημείο επί ευρωπαϊκού εδάφους και το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Το μνημείο αυτό καθίσταται μοναδικό από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως είναι η σκεπή του που δεν αποτελείται από τρούλους, αλλά είναι ξύλινη και τριγωνική (επηρεασμένη από την αρχιτεκτονική των Σελτζούκων). Ο δήμος προτίθεται να διαθέσει 320.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δήλωσε ο δήμαρχος, αρκεί η υλοποίηση του έργου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ όπως και ένα συνολικότερο πρόγραμμα ανάδειξης των μνημείων του Διδυμοτείχου όπου θα περιλαμβάνονται επίσης: η αρχαία Πλωτινόπολη, οι τύμβοι γύρω από το Διδυμότειχο, ο πύργος των Καντακουζηνών στο Πύθιο και ολόκληρη η καστροπολιτεία Διδυμοτείχου. Ο κ. Τοκαμάνης χαρακτηρίζει τις προσπάθειες αυτές «μονόδρομο για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι