Ηλεκτρονική Έκδοση

Με βυτιοφόρα του στρατού θα γίνεται η τροφοδοσία των κρίσιμων τομέων * Με την αρωγή του Πολεμικού Ναυτικού η τροφοδοσία των νησιών

Επιμένουν στην απεργία οι ιδιοκτήτες φορτηγών

Θα τους αφαιρείται η άδεια αν δεν συμμορφώνονται στην επιστράτευση, ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Τελευταία ενημέρωση:

Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση προχωρούν οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων. Παρά το γεγονός ότι έχει ήδη τεθεί από χθες σε ισχύ η απόφαση για την πολιτική επιστράτευσή τους και την επίταξη των οχημάτων, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. «Η άρνηση των ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης να συμμορφωθούν στις αποφάσεις της Πολιτείας για την επίταξη των οχημάτων και των προσωπικών τους υπηρεσιών συνιστά βαριά προσβολή της έννομης τάξης, πλήττει το κοινωνικό σύνολο», απάντησε η κυβέρνηση.

"Συνεχίζουμε", δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Χερσαίων και Εμπορευματικών Μεταφορών, Γιώργος Τζωρτζάτος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης του κλάδου, υπό τις επευφημίες συγκεντρωμένων απεργών. Οι τελευταίοι υποδέχθηκαν τις δηλώσεις του με το σύνθημα "είναι τρελός ο πρόεδρος".

"Δεν ήρθαμε για να κάνουμε μνημόσυνο στις άδειες μας [...] Παλεύουμε για να διατηρήσουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία", είπε ο Γ. Τζωρτζάτος.

Η απόφαση της γενικής συνέλευσης ελήφθη δια βοής και όχι με μυστική ψηφοφορία, όπως προβλέπει το καταστατικό.

"Η επίταξη θα εφαρμοστεί μέχρι κεραίας"

Πηγές του υπουργείου Υποδομών χαρακτήρισαν την πρόταση της κυβέρνησης προς τους ιδιοκτήτες "γενναία". Υπογράμμισαν ότι ύστερα από αυτή την εξέλιξη η επίταξη θα εφαρμοστεί κανονικά και μέχρι κεραίας, "με ό,τι αυτό συνεπάγεται".

Στο υπουργείο πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται στην επιστράτευση. Μετά την ολοκλήρωσή της ανακοινώθηκαν τα εξής:

• Τα βυτιοφόρα Ιδιωτικής Χρήσης εντάσσονται στο σχέδιο κάλυψης των δημοσίων αναγκών σε συνεργασία με τις εταιρείες πετρελαιοειδών

• Οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα δικά τους μέσα διασφαλίζουν ήδη -σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο- την τροφοδοσία σε καύσιμα κρίσιμων τομέων (αεροδρόμια, μονάδες της ΔΕΗ, Νοσοκομεία, κ.ο.κ). Αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού θα συμβάλλουν, εφ' όσον χρειαστεί, στην κάλυψη των αναγκών των νησιών μεταφέροντας βυτιοφόρα.

• Τα στοιχεία όλων των παραβατών διαβιβάζονται στους αρμόδιους εισαγγελείς για την άσκηση ποινικής δίωξης.

• Οι προβλεπόμενες στη νομοθεσία διοικητικές κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την αφαίρεση αδειών, θα εφαρμοσθούν αμέσως σε βάρος των παραβατών.

Πορεία προς τη Βουλή

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, όπου λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Στο ψήφισμα της πανελλαδικής γενικής συνέλευσης του κλάδου ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης, κατηγορούν την κυβέρνηση για στάση αδιαλλαξίας και επαναλαμβάνουν το κεντρικό τους επιχείρημα ότι η άδεια τους έχει αγοραστεί από το κράτος και πως παρέχουν τα φτηνότερα κόμιστρα στην Ευρώπη, εργαζόμενοι κάτω από αντίξοες συνθήκες.

"Δεν υπάρχει αύριο" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και αναφέρεται ότι αποφασίστηκε ομόφωνα πως η "μοναδική τους ελπίδα είναι η συνέχιση της απεργίας".

Πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι απεργοί εξετάζουν τη διενέργεια κινητοποιήσεων και για τον αποκλεισμό των διυλιστηρίων και των εθνικών οδών δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Δημ. Ρέππας: Η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει οπωσδήποτε

"Η Ελλάδα για να πάει μπροστά έχει ανάγκη από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή που αφορά στο άνοιγμα της αγοράς των μεταφορών. Η μεταρρύθμιση αυτή είναι απαραίτητη για την ελληνική κοινωνία και θα προχωρήσει οπωσδήποτε", δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, αμέσως μετά τη διυπουργική συνεδρίαση για την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών.

"Από την πρώτη στιγμή επιδιώξαμε ουσιαστικό διάλογο με τους ιδιοκτήτες μεταφορείς που έχουν λάβει άδεια από το κράτος, προκειμένου να εκτελούν μια δημόσια υπηρεσία. Διατυπώσαμε ουσιαστικές και θετικές προτάσεις. Εξαντλήσαμε κάθε όριο καλής πίστης. Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα, προκειμένου να συμφωνήσουμε στο πως θα πάμε σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα", είπε και πρόσθεσε:

"Μεταξύ των άλλων διατυπώσαμε προτάσεις για φορολογικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα πετύχουμε την απόσβεση της αξίας των αδειών που κατέχουν οι ιδιοκτήτες. Διατυπώσαμε προτάσεις για αναπτυξιακά κίνητρα και επιδοτήσεις, που θα συμβάλουν στην ομαλή ένταξη των μεταφορέων επαγγελματιών σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Διατυπώσαμε ακόμη και την πρόταση να χορηγήσουμε δωρεάν μία ακόμη άδεια".

"Συναντήσαμε όμως δυστυχώς την άρνηση και μόνο, με πολλά υβριστικά συνθήματα. Η Πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη. Η κοινωνία δεν είναι απροστάτευτη. Η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει. Και αυτοί που έχουν τεράστια ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και το ελληνικό κράτος ας την αναλάβουν έστω και αυτήν τη στιγμή. Αλλιώς, είναι και παραμένουν οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τη συνέχεια", κατέληξαν οι δηλώσεις του υπουργού.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

81 σχόλια

81 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 9 έτη)
Πολύ φοβάμαι αγαπητή Μάρθα ότι οι στίχοι του Τζιμάκου ταιριάζουν γάντι στην κουτοπονηριά του κλάδου σας και όχι στον κοσμάκη που βασανίζεται χωρίς λόγο.

Χρυσοπληρώσατε κάτι που χορηγεί και ανήκει στο κράτος, ξέρατε ότι κάποτε το κράτος θ' αλλάξει τα πράγματα και απλά το αγνοήσατε.

Είναι λυπηρό, πρέπει να πάρετε κάθε διευκόλυνση, αλλά τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη χασούρα σας την έχετε εσείς οι ίδιοι και κακές επιλογές σας.

Άσχετο ... μήπως είσαι από Πτολεμαϊδα;
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 81

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συγκοινωνίες-Μεταφορές
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Για το ίδιο θέμα
ΝΔ: Η κυβέρνηση ευθύνεται για το αδιέξοδο
Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα φορτηγά ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Συγκρούσεις ΜΑΤ με απεργούς στη Θεσσαλονίκη
ΚΚΕ: «Οχι» στο στρατό - απεργοσπάστη
ΠΟΠΕΚ: «Κινδυνεύουν με λουκέτο τα πρατήρια καυσίμων»
Δρομολόγιο διαπραγματεύσεων