Ηλεκτρονική Έκδοση

Για δεύτερη φορά η Μπιενάλε στην Αθήνα

Τα έργα που συμμετείχαν στην 5η Μπιενάλε θα μπορούν να δουν οι Αθηναίοι, στο Σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα.

Βραβεία 5ης Μπιενάλε Βραβεία 5ης Μπιενάλε Στον εκθεσιακό χώρο του ΜΕΤΡΟ, στο Σταθμό του Συντάγματος, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου η έκθεση των έργων των φοιτητών που συμμετείχαν στην Πέμπτη Μπιενάλε των Φοιτητών των Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 7 Μαρτίου 2009.

Είναι η δεύτερη φορά που η Έκθεση φιλοξενείται στον ίδιο εκθεσιακό χώρο, καθώς στην πρώτη εκτός Κρήτης παρουσίασή της, το Φεβρουάριο του 2007, τα έργα της εκτέθηκαν πάλι στο Σταθμό Μετρό του Συντάγματος, προσελκύοντας χιλιάδες κόσμου.

Η Μπιενάλε ξεκίνησε ως Ετήσιος Εικαστικός Διαγωνισμός, που θεσμοθέτησαν το 1997 ο Όμιλος Επιχειρήσεων Μεταξά και η εφημερίδα «Τα Νέα της Τέχνης» υπό την αιγίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Η επιτυχία του θεσμού οδήγησε στη μετεξέλιξή της σε Μπιενάλε με τη συμμετοχή των φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης, ενώ από την επόμενη διοργάνωση θα συμμετέχει και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα τη Φλώρινα. Μέχρι και την Τρίτη Μπιενάλε, η βράβευση και η έκθεση των έργων που συμμετείχαν γινόταν μόνο στην Κρήτη. Η Τέταρτη Μπιενάλε ξέφυγε από τα όρια του νησιού και ταξίδεψε στην Αθήνα στο Σύνταγμα και στη συνέχεια στο Τορόντο του Καναδά, όπου παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ετήσιας Καναδικής Εθνικής Έκθεσης, ενώ συμμετείχε και στην πολιτιστική Δράση του Δήμου Τορόντο Nuit Blanche, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι δυο Ανώτατες Σχολές της χώρας βγήκαν σε μία από κοινού συνεργασία στο εξωτερικό. Η Έκθεση των έργων της Πέμπτης Μπιενάλε ξεκίνησε στις 22 Νοεμβρίου 2008 και τα έργα παρέμειναν επί ένα μήνα στους εκθεσιακούς χώρους του συνεδριακού κέντρου του Creta Maris Convention & Golf Resort στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης.

 

Στην Πέμπτη Μπιενάλε, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 125 φοιτητές, τα βραβεία απονεμήθηκαν στους κάτωθι:

• Πρώτο Βραβείο - Λάουρα Ράπτη, φοιτήτρια Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

• Δεύτερο Βραβείο - Παναγιώτης Καλογιάννης, φοιτητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

• Τρίτο Βραβείο - Ευανθία Μπλούφα, φοιτήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας

Επαίνους έλαβαν οι φοιτητές:

• Νίκος Γερμανός, φοιτητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας

• Άλμα Μπακιάι, φοιτήτρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

• Λία Μπλιούμη, φοιτήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας

• Δημήτρης Πανής, φοιτητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας

• Ράνια Φραγκουλίδου, φοιτήτρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η 5η Μπιενάλε, που παρουσιάζεται στο Σύνταγμα, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Χωροταξίας Δημοσίων Έργων και των δυο Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας. Tην Έκθεση θα εγκαινιάσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00. Xoρηγοί της Έκθεσης στο Σύνταγμα είναι η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., η ασφαλιστική εταιρεία έργων τέχνης Lloyd's, Γιώργος Καραβίας και συνεργάτες και η εταιρεία μεταφορών έργων τέχνης Α. Στ. Μπεργελές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά