Έντυπη Έκδοση

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΙ «ΜΠΟΝΑΜΑΔΕΣ» 423.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΡ

«Καταιγίδα» προστίμων εν μέσω θέρους

«Αστραψαν και βρόντηξαν» χθες τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που με δύο συνεδριάσεις είπαν «καλό καλοκαίρι» σε κανάλια και ραδιόφωνα μοιράζοντας πρόστιμα συνολικού ύψους 423.000 ευρώ.

Βαριές «καμπάνες» σε Star για Λαμπίρη, Μελέτη, Φώτη και Μαρία και σε Alter για Τράγκα, Σκορδά και Λόη Βαριές «καμπάνες» σε Star για Λαμπίρη, Μελέτη, Φώτη και Μαρία και σε Alter για Τράγκα, Σκορδά και Λόη Η «μερίδα του λέοντος» αυτή τη φορά ανήκε στο Star. Στο κανάλι επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 ευρώ για αναπαραγωγή, από τις εκπομπές «Πρωινή Μελέτη», «Superstar» και «Φώτης και Μαρία Live», της εκπομπής «Αξίζει να το δεις» του ΑΝΤ1 με την Τατιάνα Στεφανίδου να φιλοξενεί (με κοινό μαθητές) την Τζούλια Αλεξανδράτου και θέμα βέβαια την πορνοταινία στην οποία συμμετείχε. Το ΕΣΡ διαπίστωσε παραβίαση των διατάξεων για την προστασία των ανηλίκων και ποιοτική υποβάθμιση εκπομπής. Για τους ίδιους λόγους το κανάλι τιμωρήθηκε και με 60.000 ευρώ για το «Superstar» με τη Χριστίνα Λαμπίρη να φιλοξενεί τη Μαριάννα Ντούβλη επίσης με θέμα την πορνοταινία στην οποία συμμετείχε. Το μέλος του ΕΣΡ Γιάννης Παπακώστας πρότεινε πρόστιμο 150.000 ευρώ, ενώ οι Εύη Δεμίρη και Ιρις Αυδή (μέλη του ΕΣΡ) 100.000 ευρώ. Στο Star, που είχε την τιμητική του, επιβλήθηκε και πρόστιμο 40.000 ευρώ για τον τρόπο με τον οποίο ασχολήθηκε επί τέσσερις μέρες (30/1, 5,8 και 9/2) το «Superstar» με το διαζύγιο Λάτσιου-Μενεγάκη, έπειτα από καταγγελία των ίδιων στο ΕΣΡ. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης και το μέλος Κώστας Τσουράκης πρότειναν η υπόθεση να πάει στο αρχείο, καθώς θεώρησαν ότι οι δύο πρώην σύζυγοι προκάλεσαν το ενδιαφέρον με δηλώσεις τους. Με άλλες 15.000 ευρώ το κανάλι «πλήρωσε» την τηλεοπτική διαμάχη του Ανδρέα Μικρούτσικου με την πρώην σύζυγό του Δήμητρα Ρουμπέση μέσα από «Superstar» και «Πρωινή Μελέτη». Η πλειοψηφία των μελών του ΕΣΡ έκρινε ότι και στις δύο υποθέσεις υπήρξε υποβάθμιση ποιότητας προγράμματος.

Παραβάσεις σχετικά με την προστασία των ανηλίκων και ποιοτική υποβάθμιση εντόπισε το ΕΣΡ και στο Alter, στο οποίο επέβαλε πρόστιμο 50.000 επίσης για την υπόθεση Αλεξανδράτου στο «Μεσημεριανό express» της Βάσιας Λόη έπειτα από καταγγελία του δικηγόρου Φώτη Βαγενά. Στο κανάλι επιβλήθηκε ισόποσο πρόστιμο για ίδιες παραβάσεις στο «Πολύ μπλα μπλα» της Φαίης Σκορδά και στο «Μεσημεριανό express» με αναμετάδοση αποσπασμάτων τού «Αξίζει να το δεις» (ΑΝΤ1, Στεφανίδου με Αλεξανδράτου). Τρία μέλη του ΕΣΡ, οι Εύη Δεμίρη, Γιάννης Παπακώστας και Ιρις Αυδή, πρότειναν πρόστιμο 100.000 ευρώ. Στο κανάλι επιβλήθηκε πρόστιμο 60.000 ευρώ για την αναφορά «ο Σημίτης ήταν κλέφτης» που έκανε ο Γιώργος Τράγκας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων (8/6). Το ΕΣΡ έκρινε ότι υπήρξε παράβαση της διάταξης που προβλέπει σεβασμό της προσωπικότητας σε αναφερόμενα πρόσωπα. Μάλιστα οι Γιάννης Παπακώστας και Εύη Δερμίρη (μέλη ΕΣΡ) πρότειναν 100.000 ευρώ, ενώ ο αντιπρόεδρος Νέστωρ Κουράκης και τα μέλη Κώστας Τσουράκης και Κωνσταντίνος Αποστολάς 30.000 ευρώ. Τελικά όλοι συνέκλιναν στις 60.000 ευρώ που πρότεινε ο κ. Λασκαρίδης για να δημιουργηθεί πλειοψηφία.

Πρόστιμο 15.000 ευρώ επιβλήθηκε στον ΑΝΤ1 για τον τρόπο παρουσίασης του μητροπολίτη Ανθιμου (με κέρατα) από το «Ράδιο Αρβύλα». Τη σχετική καταγγελία είχε κάνει ο ίδιος ο μητροπολίτης στο ΕΣΡ που έκρινε ότι υπήρξε προσβολή προσωπικότητας με την Ιριδα Αυδή να προτείνει απλή σύσταση. Ισόποσο πρόστιμο επιβλήθηκε και στο «Ράδιο Κρήτη» (νομού Ηρακλείου), καθώς, παρά τις ποινές που του έχουν επιβληθεί, εξακολουθεί να εκπέμπει εκτός νομού χρησιμοποιώντας παρανόμως δύο συχνότητες και ισάριθμα κέντρα εκπομπής.

Για ευπρέπεια στη χρήση της γλώσσας το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 15.000 ευρώ και στον Alpha για σατιρικό βίντεο που μετέδωσε από το «Αλ Τσαντίρι νιουζ» ο Λάκης Λαζόπουλος με μια υποτιθέμενη (μονταρισμένη) συνομιλία Γιώργου Αυτιά και Μαριάννας Ντούβλη με διαλόγους από την πορνοταινία στην οποία συμμετείχε η τελευταία.

Δυστυχώς το ΕΣΡ εξακολουθεί να βάζει ζύγι σε θέματα ποιότητας, αισθητικής και σάτιρας. Και η εμμονή σε τέτοιου τύπου ζητήματα και ειδικά σε θέματα σάτιρας αποφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.

Το συμβούλιο πάντως επέβαλε απλή σύσταση για την παράνομη δικτύωση του «Σκάι FM» με τον τηλεοπτικό Σκάι τη μέρα της απεργίας των ηχοληπτών δημιουργώντας εύλογες απορίες. Ο κ. Λασκαρίδης επέμεινε ότι αυτό έχει πράξει το συμβούλιο και με άλλες παρόμοιες δικτυώσεις. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε και μια απεργία των τεχνικών στη μέση.

Πρόστιμο 3.000 ευρώ επιβλήθηκε και στο ράδιο «Alpha Ισημερία» (Αργολίδος) για παράνομη χρήση δύο συχνοτήτων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεόραση