Ηλεκτρονική Έκδοση

Στο υπουργικό του Ισραήλ το ένοπλο επεισόδιο στα σύνορα με το Λίβανο

Συνεδριάζει σήμερα το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει τις επιπτώσεις των συγκρούσεων στα λιβανικά σύνορα στη διάρκεια των οποίων τέσσερις Λιβανέζων -τρεις στρατιωτικοί και ένας δημοσιογράφος- και ένας Ισραηλινός αντισυνταγματάρχης έχασαν τη ζωή τους.

"Το συμβούλιο ασφαλείας θα συνεδριάσει σήμερα για να εξετάσει τις επιπτώσεις των επιθέσεων, την ευθύνη των οποίων έχει η λιβανική κυβέρνηση", τόνισε ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

"Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι διπλά υπεύθυνη: η επίθεση εναντίον των στρατιωτών μας συνέβη όταν βρίσκονταν σε ισραηλινό έδαφος και ήταν οι Λιβανέζοι στρατιώτες που άνοιξαν πυρ εναντίον τους και τους ανάγκασαν να ανταποδώσουν τα πυρά", επεσήμανε ο ίδιος.

Εκπρόσωπος του λιβανικού στρατού δήλωσε πως δύο Λιβανέζοι στρατιώτες, 31 και 39 ετών, σκοτώθηκαν και δεκαπέντε άτομα τραυματίστηκαν, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι πολίτες βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες.

Η ισραηλινή πλευρά ανακοίνωσε πως ο αντισυνταγματάρχης Ντον Χαράρι 45 ετών σκοτώθηκε και ένας άλλος αξιωματικός τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο διοικητής του βόρειου τομέα στο Ισραήλ, στρατηγός Γκάντι Άιζενκοτ, δήλωσε πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες έπεσαν σε ενέδρα του στρατού.

Εν τω μεταξύ, Ισραηλινοί στρατιώτες ξερρίζωσαν τελικά το δέντρο "της έριδας" στα σύνορα με το Λίβανο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, στις 10:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας), οι Ισραηλινοί στρατιώτες ξερρίζωσαν το δέντρο και το έριξαν στην ισραηλινή πλευρά και ετοιμάζονταν να κόψουν άλλα δύο, ενώπιον περίπου 30 Lιβανέζων στρατιωτών και της Δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο.

Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε σημαντικές ενισχύσεις στα σύνορα με τον Λίβανο, και κυρίως μονάδες τεθωρακισμένων προκειμένου να προστατευθούν οι στρατιώτες που θα μετέβαιναν εκεί για να ξεριζώσουν το δέντρο. Σύμφωνα πάντοτε με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η κοπή των δέντρων θα καταστήσει δυνατή την εγκατάσταση κάμερας παρακολούθησης, ενώ η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να στείλει "ένα ξεκάθαρο μήνυμα" στον Λίβανο.

Νωρίτερα σήμερα, πριν από την κοπή του δέντρου, εκπρόσωπος του στρατού του Λιβάνου είχε δηλώσει ότι "η αντεπίθεση θα είναι η ίδια σε περίπτωση οποιασδήποτε συνοριακής επίθεσης εναντίον του Λιβάνου". "Η οποιαδήποτε επίθεση θα επιφέρει συνέπειες", προειδοποίησε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το Λίβανο, η χθεσινή ανταλλαγή πυροβολισµών ξεκίνησε όταν Ισραηλινοί στρατιώτες µπήκαν στο λιβανέζικο έδαφος για να κόψουν το εν λόγω δέντρο, ενώ η ισραηλινή πλευρά ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες δέχθηκαν πυρά την ώρα που έκαναν εργασίες συντήρησης στην Γαλάζια Γραµµή, τα διεθνώς αναγνωρισµένα σύνορα των δύο χωρών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λίβανος
Ισραήλ
Για το ίδιο θέμα
Παγκόσμια ανησυχία για τις συγκρούσεις Λιβάνου-Ισραήλ