Έντυπη Έκδοση

Συγκεχυμένες πληροφορίες για απόπειρα δολοφονίας του Ιρανού προέδρου

Απόπειρα δολοφονίας εναντίον του προέδρου του Ιράν, με αυτοσχέδια χειροβομβίδα, ανακοίνωσε ένας ιρανικός ιστότοπος, ο οποίος πρόσκειται στους συντηρητικούς, αλλά η ιρανική προεδρία το διαψεύδει. Ωστόσο, τα ξένα πρακτορεία μεταδίδουν ότι πηγή στο περιβάλλον του Αχμαντινετζάντ αναφέρει επίσης απόπειρα δολοφονίας.

Οι σωματοφύλακες κυκλώνουν τον Αχμαντινετζάντ μετά τον ήχο της έκρηξης, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ξένα πρακτορεία (Reuters) Οι σωματοφύλακες κυκλώνουν τον Αχμαντινετζάντ μετά τον ήχο της έκρηξης, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ξένα πρακτορεία (Reuters) Το ειδησεογραφικό ιρανικό σάιτ Khabaronline.ir έγραψε ότι η χειροβομβίδα εξερράγη κοντά στο αυτοκίνητο του Ιρανού προέδρου, ενώ εκείνος κατευθυνόταν στην πόλη Χαμεντάν, 335 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης, για να κάνει μια ομιλία. Ο Αχμαντινετζάντ δεν τραυματίστηκε. Αργότερα έβγαλε κανονικά τον λόγο του. Η δημόσια τηλεόραση τον μετέδωσε. Δεν είπε τίποτα για την επίθεση. Κατά τα συνήθη, επιτέθηκε στη Δύση. Το σάιτ έγραψε ότι ένα άτομο συνελήφθη σε σχέση με την επίθεση και ότι το προεδρικό αυτοκίνητο ήταν περίπου 100 μέτρα από το σημείο της έκρηξης. «Η έκρηξη προκάλεσε πολύ καπνό», έγραψε το Khabaronline.ir. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν Press TV μετέδωσε ότι βάσει πληροφορημένης πηγής στο γραφείο του προέδρου διέψευσε το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι «δεν έγινε τέτοια επίθεση».

Η αλήθεια είναι ότι ο Ιρανός πρόεδρος έχει καταφέρει να δημιουργήσει εχθρούς ακόμα και στο συντηρητικό κομμάτι της ιρανικής πολιτικής σκηνής, πέραν των κλασικών αντιπάλων του στους μεταρρυθμιστές. Το Ασοσιέιτεντ Πρες μετέδωσε ότι η δημοτικότητά του μειώνεται, καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των συνεχών κυρώσεων από ΗΠΑ και ΟΗΕ.

Για το ίδιο γεγονός τα άλλα ιρανικά ΜΜΕ είχαν διαφορετικές εκδοχές. Το ημιεπίσημο πρακτορείο Φαρς μετέδωσε ότι ερρίφθη αυτοσχέδια χειροβομβίδα στο δρόμο που κινούνταν το αυτοκίνητο του προέδρου, αλλά μόνον αφού αυτός είχε περάσει, οπότε απλώς ενοχλήθηκαν οι παρευρισκόμενοι. Το κυβερνητικό πρακτορείο Μπόρνα μετέδωσε ότι απλώς εξερράγη πυροτέχνημα, μετά το πέρασμα της αυτοκινητοπομπής. Ο Αχμαντινετζάντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ έχει στείλει πράκτορες για να τον δολοφονήσουν. Μολονότι δύσκολα θα μάθουμε με ασφάλεια τι έγινε, το Ρόιτερς μετέδωσε ότι πηγή στο γραφείο του Αχμαντινετζάντ παραδέχτηκε πως ο πρόεδρος γλίτωσε από απόπειρα.

Στην Αθήνα, Ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες άρχισαν απεργία πείνας γιατί ακόμα δεν έχουν εφοδιαστεί με τα κατάλληλα έγγραφα, πέντε χρόνια μετά την αναγνώρισή τους ως προσφύγων, ενώ οι κανόνες της Ε.Ε. επιβάλλουν τα έγγραφα να δίδονται μέσα σε ένα χρόνο. Ενας, ο Χαμίντ Σαντετζί, έφτασε να ράψει το στόμα του, για να ευαισθητοποιηθούν οι διεθνείς οργανισμοί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράν