Έντυπη Έκδοση

Πνευμονική εμβολή

Η πνευμονική εμβολή, δηλαδή η εμβολή θρόμβων στο πνευμονικό αρτηριακό δίκτυο με απόφραξη κλάδων της πνευμονικής αρτηρίας, είναι ένα πιθανώς θανατηφόρο νόσημα.

Δυστυχώς, εμφανίζεται με μια πληθώρα διαφορετικών συμπτωμάτων και γι' αυτό τον λόγο μπορεί να μη διαγνωστεί σωστά και έγκαιρα. Τα «τυπικά» συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής είναι η αιφνίδια έναρξη θωρακικού άλγους, συνοδευόμενο από αίσθημα δύσπνοιας και αιμόπτυση. Εν τούτοις, οι ασθενείς με πνευμονική εμβολή συχνά δεν έχουν την προαναφερθείσα κλινική εικόνα, αλλά παρουσιάζουν άλλα συμπτώματα, όπως πόνο στην πλάτη ή στην κοιλιά, συγκοπή, αρρυθμία ή βήχα.

Η πνευμονική εμβολή οφείλεται κυρίως σε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες μέσα στο φλεβικό σύστημα σχηματίζονται και διαλύονται συνεχώς μικροθρόμβοι (μικροί σωροί από αιμοπετάλια, ερυθρά αιμοσφαίρια και ινώδες). Αυτή η δυναμική ισορροπία του αιμοστατικού μηχανισμού προστατεύει τον οργανισμό από τους τραυματισμούς, χωρίς να επιτρέπει την ανεξέλεγκτη δημιουργία θρόμβων. Κάτω από κάποιες «παθολογικές» συνθήκες, οι μικροθρόμβοι δεν διαλύονται από το φυσιολογικό ινωδολυτικό σύστημα και σταδιακά μεγαλώνουν (φλεβική θρόμβωση). Η πνευμονική εμβολή επέρχεται όταν αυτοί οι μεγάλοι θρόμβοι ξεφεύγουν από το φλεβικό δίκτυο και εμβολίζονται σε κάποιον ή κάποιους κλάδους της πνευμονικής κυκλοφορίας και τους αποφράσσουν.

Η φλεβοθρόμβωση μπορεί να οφείλεται σε στάση του αίματος στις φλέβες ή σε υπερπηκτικότητα του αίματος ή σε φλεγμονή του αγγειακού τοιχώματος ή και στα τρία μαζί (τριάδα του Βίρχοφ) και μπορεί να παρατηρηθεί σε διάφορες καταστάσεις, όπως σε παρατεταμένη ακινησία έπειτα από επέμβαση ή σε ταξίδι με το αεροπλάνο, στην εγκυμοσύνη ή σε ασθενείς με καρκίνο. Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε κάποια γυναικολογική επέμβαση, εκείνοι με μείζον τραύμα και εκείνοι που φέρουν κεντρικούς φλεβοκαθετήρες μπορεί να παρουσιάσουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση από το συγκεκριμένο σημείο. Οι υπόλοιποι ασθενείς εκδηλώνουν συνήθως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση από τα κάτω άκρα, κυρίως στην οπίσθια επιφάνεια της κνήμης. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος προσβάλλει περίπου 1 στα 1.000 άτομα τον χρόνο και αποτελεί ένα μείζον ιατρικό πρόβλημα.

Επί υποψίας πνευμονικής εμβολής είναι απαραίτητη η διενέργεια κάποιων εξετάσεων αίματος: (1) Αέρια αίματος, όπου διαπιστώνεται ότι το αρτηριακό οξυγόνο είναι χαμηλό. (2) Γενική αίματος, στην οποία τα λευκά αιμοσφαίρια είναι αυξημένα. (3) Μέτρηση αυξημένων επιπέδων d-dimer (ντι-ντάιμερ) στο αίμα. Επίσης, η ακτινογραφία θώρακος μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται συνήθως με τη βοήθεια της αξονικής τομογραφίας θώρακος ή του σπινθηρογραφήματος αερισμού αιματώσεως. Σπανιότερα μπορεί να χρειαστεί η βοήθεια της πνευμονικής αρτηριογραφίας, η οποία όμως είναι μια επεμβατική μέθοδος. Τέλος, είναι σημαντική η διενέργεια υπερηχογραφήματος του φλεβικού συστήματος για την αποκάλυψη της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, ηλεκτροκαρδιογραφήματος και υπερηχογραφήματος καρδιάς.

Σε μαζική πνευμονική εμβολή, όπου ο ασθενής έχει σοβαρή υπόταση ή/και υποξυγοναιμία, εκτός αν υπάρχει αντένδειξη, πρέπει να γίνεται άμεσα θρομβόλυση. Επίσης, πρέπει να χορηγείται ηπαρίνη (ενδοφλέβια ή υποδόρια) και να τοποθετούνται στα πόδια ειδικές ελαστικές κάλτσες για την πρόληψη της περαιτέρω συσσώρευσης θρόμβων στα κάτω άκρα. Παράλληλα και για μακροχρόνια προφύλαξη χορηγούνται κουμαρινικά αντιπηκτικά από το στόμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Στη στήλη
Καρδίαν καθαρά...