Έντυπη Έκδοση

Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Αργυρίου

«Πρόθεσή μου ήταν να παραδώσω ένα «εργαλείο δουλειάς» χρήσιμο για κάθε «αυτοτιμωρούμενο», αν ο χαρακτηρισμός αυτός ταιριάζει στα μέλη της συντεχνίας μας».

Ετσι έγραφε ο Αλέξανδρος Αργυρίου (1921 - 2009) για το κορυφαίο έργο της ζωής του, «Ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας και η πρόσληψή της», μια μακρά καταγραφή τού γίγνεσθαι της νεοελληνικής λογοτεχνίας, από το 1880. Τελικώς το έργο ολοκληρώθηκε, το 2007, με τη γενναιόδωρη υποστήριξη των εκδόσεων «Καστανιώτη». Η πολιτεία τον τίμησε για την προσφορά του, δίνοντάς του, το 1998, το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.

Σ' αυτόν τον μεγάλο κριτικό και ιστορικό της λογοτεχνίας είναι αφιερωμένο το τελευταίο τεύχος (αρ. 20) του περιοδικού «Κ». Περιλαμβάνει τα πρακτικά της ημερίδας (22 Ιανουαρίου 2010), που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή. Γράφουν οι: Γιώργος Αράγης, Ελισάβετ Αρσενίου, Βασίλης Βασιλειάδης, Αλέξης Ζήρας, Αικατερίνη Κουμαριανού, Βασιλική Κοντογιάννη, Ελισάβετ Κοτζιά. Στο ίδιο τεύχος, ο Κώστας Ε. Γάλλος κρίνει το τελευταίο βιβλίο του Αλέξ. Αργυρίου, τη συνθετική μελέτη «Τάκης Παπατσώνης».

Στις άλλες σελίδες: Η Ντάντη Σιδέρη-Speck μεταφράζει οκτώ ερωτικά ποιήματα. Η Εφη Πέτκου παρουσιάζει το περιοδικό «Αλεξανδρινή Τέχνη» (1926-1931) και τη σχέση του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη με το καλό λογοτεχνικό περιοδικό της Αλεξάνδρειας. Ο Δημήτρης Παπαγεωργάκης αναλύει το θεατρικό έργο «Ορφέας και Ευρυδίκη» του περισσότερου γνωστού ως πεζογράφου Αλέξανδρου Κοτζιά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία