Έντυπη Έκδοση

ΤΙ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Κρίση και στο ρουσφέτι

Επιστρέφουν εξαιτίας των θερινών διακοπών στις εκλογικές τους περιφέρειες και έρχονται αντιμέτωποι με τα αρνητικά συναισθήματα που προκάλεσαν στους ψηφοφόρους οι τελευταίες εξελίξεις στη χώρα. Ο λόγος για τους βουλευτές της επαρχίας, που σε ένα κλίμα γενικευμένης απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με τους συντοπίτες τους και να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων τους.

Βασίλης Τόγιας Βασίλης Τόγιας Σε μια εποχή γενικευμένης πολιτικής αποδοκιμασίας του πελατειακού συστήματος διαπιστώνουν ότι ακόμη και το ρουσφέτι αντιμετωπίζει πλέον κρίση... Επικοινωνήσαμε με έξι βουλευτές της περιφέρειας, που μας μετέφεραν, από τη μια ώς την άλλη άκρη της χώρας, το κλίμα που επικρατεί στην εκλογική τους βάση μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Η απαξίωση της πολιτικής, σύμφωνα με όσα είπε στην «Ε» ο βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Τόγιας, δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την απαξίωση όλων των πολιτικών. Οι πολίτες δεν ταυτίζουν την κρίση της πολιτικής ισοπεδωτικά με την άρνηση όλων των πολιτικών προσώπων. Εξακολουθούν και εμπιστεύονται πρόσωπα της πολιτικής με τα οποία έχουν κοινές πορείες και τους συνδέουν κοινοί αγώνες. «Ωστόσο οι πολίτες σήμερα», τόνισε ο κ. Τόγιας με νόημα, «απαιτούν από τους πολιτικούς ως ύστατη προσφορά της πολιτικής ειλικρινή και έντιμη αντιμετώπιση». Σύμφωνα με την εμπειρία του βουλευτή στην περιφέρειά του οι πολίτες έχουν κατανοήσει ότι η εποχή του αλόγιστου και ανεξέλεγκτου ρουσφετιού και της πελατειακής σχέσης έχει εκλείψει και έχουν συνείδηση ότι, ακόμη και να θέλει ένας πολιτικός, δεν μπορεί σήμερα να πραγματοποιήσει την επίλυση ενός προσωπικού προβλήματος. «Οι πολίτες όλο και λιγότερο απευθύνονται στους πολιτικούς για ρουσφέτια. Εχει τελειώσει η εποχή του μπάρμπα στην Κορώνη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόγιας.

Παρά τις δυνατές αναταράξεις που σείουν τον πολιτικό του χώρο, προβλήματα με τους ψηφοφόρους του δεν μοιάζει να αντιμετωπίζει ούτε ο βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας, Σίμος Κεδίκογλου. «Οι πολιτικοί δεν είναι όλοι ίδιοι και ο κόσμος καταλαβαίνει και φέρεται ανάλογα», παρατήρησε ο κ. Κεδίκογλου και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα αλλαγής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων του. «Αλλωστε εμείς οι βουλευτές της περιφέρειας, είπε, έχουμε τη δυνατότητα να διατηρούμε, αν επιστρέφουμε συχνά στην περιφέρειά μας, άμεση επαφή με τους πολίτες, αντίθετα με τους βουλευτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που η σχέση τους με τους ψηφοφόρους τους είναι πολύ πιο απρόσωπη».

Ακόμη και μέσω ερτζιανών επικοινώνησε πρόσφατα ο βουλευτής Ευβοίας της Ν.Δ. με τους πολίτες και παραδέχτηκε ότι αντιμετώπισε δυσκολίες. «Εγώ επιχείρησα και κάτι που ελάχιστοι βουλευτές θα το έκαναν. Βγήκα στο ραδιόφωνο και δέχτηκα στον αέρα ερωτήματα από τους πολίτες. Πιστεύω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν είναι όλοι οι βουλευτές ίδιοι και ότι οι ισοπεδωτικές λογικές του τύπου και οι 300 είναι λαμόγια είναι επικίνδυνες για το δημοκρατικό μας πολίτευμα», τόνισε.

Σίμος Κεδίκογλου Σίμος Κεδίκογλου Απελπισία

Για διάχυτη απελπισία που επικρατεί στον κόσμο μίλησε ο κ. Κεδίκογλου και παρατήρησε: «Ο κόσμος έρχεται και ζητάει μια οποιαδήποτε δουλειά. Στην Εύβοια έχουμε χτυπηθεί πάρα πολύ από την ανεργία. Στο γραφείο μου έρχεται κόσμος που έχει πραγματικά ανάγκη να επιζήσει. Αυτό που έχουμε χρέος εμείς, ο πολιτικός ο κόσμος είναι να ξαναδώσουμε ελπίδας. Το μεγαλύτερο έλλειμμα την Ελλάδα σήμερα δεν είναι το οικονομικό. Είναι το έλλειμμα ελπίδας».

Από τη μια ώς την άλλη άκρη της χώρας οι πολίτες μοιάζει να δείχνουν κατανόηση για τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όχι όμως και για τους πολιτικούς...

«Οι συμπολίτες μου, φιλοπρόοδοι και δημιουργικοί άνθρωποι, κατανοούν τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας. Θέλουν ηγέτες που να προνοούν, να τολμούν και να χτίζουν ένα σίγουρο μέλλον. Γι' αυτό χρεώνουν στο πολιτικοοικονομικό σύστημα της χώρας μας την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Δεν ισοπεδώνουν. Δεν απαξιώνουν τα πάντα. Αποδέχονται δύσκολες αποφάσεις και μέτρα. Αδυνατούν όμως να κατανοήσουν τις περικοπές χαμηλών μισθών και συντάξεων. Δεν παραιτούνται. Απαιτούν ένα όραμα για τον τόπο μας. Διεκδικούν ένα συγκροτημένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση», είπε στην «Ε» ο βουλευτής Λευκάδας του ΠΑΣΟΚ Σπυροπάνος Μαργέλης και αναφέρθηκε στην ανεργία και την κακή λειτουργία του κράτους, που είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινότητας. «Η εκτίμησή μου, κατέληξε ο κ. Μαργέλης, είναι πως οι πολίτες προσέρχονται στους πολιτικούς αναζητώντας βοήθεια, κυρίως για να βρουν μια θέση εργασίας οπουδήποτε στον ιδιωτικό πλέον τομέα εργασίας και για να προωθηθούν υποθέσεις τους στις διάφορες κρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς».

Κρίση

Σπυροπάνος Μαργέλης Σπυροπάνος Μαργέλης Η κρίση του πολιτικού συστήματος, σύμφωνα με όσα περιέγραψε στην «Ε» ο βουλευτής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, πλήττει ακόμη και τα κόμματα της Αριστεράς. «Η σχέση βουλευτή-πολίτη είναι μια σχέση διαρκώς μεταβαλλόμενη και ποτέ αρμονικά δικαιωμένη», παρατήρησε ο κ. Δρίτσας και διευκρίνισε ότι η κρίση δεν απειλεί μόνο τη συμβατική ισορροπία. Απειλεί ακόμα και τη μέχρι σήμερα προστατευμένη σχέση των αριστερών βουλευτών με τους πολίτες. Ο θυμός ή και η απελπισία όσο εκδηλώνονται ατομικά απειλούν με ακύρωση την προσπάθεια της Αριστεράς για πολιτική εκπροσώπηση των κοινωνικά αδύναμων, των χωρίς φωνή ή πολύ περισσότερο αυτών που σπρώχνονται στο περιθώριο. Αυτούς που ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Ν.Δ. ούτε το ΛΑΟΣ θέλουν να εκπροσωπήσουν. «Από μας οι άνθρωποι δεν ζητούν ρουσφέτια», είπε ο κ. Δρίτσας. «Ξέρουν. Δεν χτυπούν λάθος πόρτες. Τα βλέμματά τους, όμως, και τα λόγια τους κάθε μέρα πια μας τρυπούν σαν ηλεκτρικό τρυπάνι. "Κάντε κάτι...", λένε. Κι όταν το λένε με τα μάτια, η σουβλιά είναι πιο επώδυνη...».

Από τους νέους βουλευτές οι πολίτες περιμένουν την αλλαγή, ωστόσο και οι ίδιοι μοιάζουν απογοητευμένοι...

Απαξίωση

Για ένα διάχυτο κλίμα απαξίωσης των πολιτικών και τις πολιτικής μίλησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά στις τελευταίες εκλογές .Ο κ. Παρασύρης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ο κόσμος αρχίζει να συναισθάνεται την πραγματική κατάσταση. «Μετά την αρχική αγανάκτηση επικρατεί τώρα μια ατμόσφαιρα περισυλλογής. Και διαβάθμιση των ευθυνών σε σχέση με τις πολιτικές παρατάξεις και τα πρόσωπα». Αλλαγή κλίματος παρατηρεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους μήνες. «Εξελέγην βουλευτής πριν από λίγους μήνες», λέει. «Στην αρχή ήταν πολύς ο κόσμος που απευθυνόταν σε εμένα για κάποια εξυπηρέτηση, τα λεγόμενα ρουσφέτια. Τώρα μετά τα μηνύματα για αδιαφάνεια και αξιοκρατία ο κόσμος ανταποκρίνεται και κατανοεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για προσωπική εξυπηρέτηση. Βαθμιαία εμπεδώνεται η αντίληψη στην κοινωνία ότι το πελατειακό κράτος ήταν από τους κρίσιμους παράγοντες που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση».

«Πρωτάρα» στη Βουλή και η βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. Τσαμπίκα Ιατρίδη, η οποία μιλώντας στην «Ε» επισήμανε ότι το ομαδικό ψυχολογικό φαινόμενο της μαζικής άρνησης της πραγματικότητας και αντίδρασης των πολιτών, κυρίως κατά των βουλευτών, κορυφώθηκε μετά τις αποκαλύψεις φαινομένων διαφθοράς, την ίδια ώρα που νέοι, γυναίκες, μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται να γεμίσουν τα άδεια ταμεία με τα πενιχρά εισοδήματά τους. «Η αντίδραση αυτή μπορεί να γίνει χείμαρρος αν δεν οικοδομήσουμε μια στέρεη βάση κοινωνικής προόδου», είπε.

Από ό,τι φαίνεται στα Δωδεκάνησα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, το ρουσφέτι καλά κρατεί...

Φραγκίσκος Παρασύρης Φραγκίσκος Παρασύρης «Η σημερινή κρίση, παρατηρεί η κ. Ιατρίδη, οικονομική αλλά και κοινωνική συνάμα, δεν φαίνεται να πτοεί όλους τους πολίτες και σε πείσμα των ημερών συνεχίζουν να προστρέχουν στα πολιτικά γραφεία για την εξασφάλιση του επαγγελματικού μέλλοντος των ιδίων ή των παιδιών τους ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα τούς απασχολεί, ακόμα και εάν γνωρίζουν ότι ο βουλευτής λίγα πράγματα μπορεί να τους προσφέρει. Δυστυχώς οι πολίτες δύσκολα ξεκολλούν από συνήθειες χρόνων, ακόμα και αν αυτές είναι νοσηρές και επιζήμιες για την κοινωνία μας. Ελπίζω όμως αυτή την κρίση, που είναι αποκύημα των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων, κάποιοι να θελήσουν να τη μεταλλάξουν σε αναγέννηση του πολιτικού μας συστήματος».*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική