Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ ΝΕΦΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ

Ζώντας με το δηλητήριο

Μόνο για λίγες ώρες αργά χθες το μεσημέρι και το απόγευμα οι Μοσχοβίτες αισθάνθηκαν να αραιώνει η πυκνότητα του τοξικού νέφους, που έχει εγκατασταθεί πάνω από την πόλη τους για δεύτερη εβδομάδα. Ομως μόλις άρχισε να βραδιάζει, η γνώριμη εικόνα της πυκνής γκριζοκίτρινης ομίχλης επανήλθε διαλύοντας τις ελπίδες που πρόλαβαν πρόωρα να γεννηθούν.

Απαραίτητη πια η μάσκα για όσους κυκλοφορούν στους δρόμους της Μόσχας (REUTERS) Απαραίτητη πια η μάσκα για όσους κυκλοφορούν στους δρόμους της Μόσχας (REUTERS) Λίγο νωρίτερα και ειδικά όταν αραίωσε το νέφος επιτρέποντας στις ακτίνες του ήλιου να αγγίξουν απευθείας τη Μόσχα, έντρομοι οι κάτοικοι της πόλης έβλεπαν τα θερμόμετρα στα μπαλκόνια τους να καταγράφουν πάλι ύστερα από μέρες θερμοκρασίες 37°C, αν και οι επίσημες αρχές ανακοίνωναν ότι μόνο με το αρχικό 33,3°C επιτεύχθηκε το έβδομο μέσα στον Αύγουστο ημερήσιο ρεκόρ, ξεπερνώντας το αντίστοιχο υψηλό του 1893. Οι μετεωρολόγοι, πάντως, άρχισαν να διαφωνούν δημοσίως, κάνοντας αντιφατικές προβλέψεις για ανέμους και βροχές στα μέσα, αλλά όχι και νωρίτερα από το τέλος της εβδομάδας.

Η γενικότερη κατάσταση στη Μόσχα δεν παρουσίασε καμιά άλλη αισθητή βελτίωση, με εξαίρεση ίσως το γεγονός ότι οι εξαντλημένοι πολίτες, που δεν έχουν άλλη επιλογή διαφυγής, άρχισαν να συνηθίζουν τη συμβίωσή τους με τα δηλητηριώδη αέρια. Χθες το μεσημέρι μονοξείδιο του άνθρακα και αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούσαν κατά 2,2 φορές τις ανώτατες επιτρεπτές τιμές, ενώ οι μέσες ημερήσιες τιμές ήταν πολύ χειρότερες καθώς η υπέρβαση το τελευταίο 24ωρο ήταν 9 (!) φορές για τα αιωρούμενα σωματίδια, 3,3 φορές για το μονοξείδιο του άνθρακα, 0,7-4,5 για το διοξείδιο του αζώτου και ώς 1,4 φορές για το οξείδιο του αζώτου.

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει ειδικά το αργό δηλητήριο των αιωρούμενων σωματιδίων, αλλά και για να επιδείξει έστω και καθυστερημένα «έργο», ο δήμος της Μόσχας έβγαλε στους δρόμους οχήματα ψεκασμού με στραμμένους τους φυσητήρες προς τον ουρανό, που πετούσαν νερό σε ύψος 15 μέτρων δροσίζοντας σχετικά την ατμόσφαιρα στους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Λίγο πριν, ο αντιδήμαρχος Βλαντίμιρ Ρέσιν δήλωσε ότι οι αρχές της πόλης δεν προτίθενται να κηρύξουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, γιατί «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, την αντιμετωπίζουμε και νομίζω θα τα καταφέρουμε». Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ρέσιν, ο δήμαρχος Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ, που επέστρεψε την Κυριακή εσπευσμένως στη ρωσική πρωτεύουσα από θεραπεία στο εξωτερικό, «βοηθούσε στην αντιμετώπιση της κρίσης και από μακριά». Η τοπική κυβέρνηση της Μόσχας δέχεται επικρίσεις επίσης γιατί μεγάλο μέρος των «κέντρων φιλοξενίας» ηλικιωμένων δεν διέθεταν τελικά κλιματισμό. Τα κλιματιστικά συστήματα είναι πολύ σπάνια για σπίτια και γραφεία της Μόσχας και μαζί με ανεμιστήρες και υγραντήρες ατμόσφαιρας είναι εξαιρετικά σπάνια πλέον στη ρωσική πρωτεύουσα, γι' αυτό και πωλούνται σε υπέρογκες κερδοσκοπικές τιμές ή στη μαύρη αγορά.

Κατά χιλιάδες οι Μοσχοβίτες συνεχίζουν τη διαφυγή τους γεμίζοντας όλα τα δρομολόγια τρένων, λεωφορείων και αεροπλάνων, είτε προς το εσωτερικό είτε προς το εξωτερικό. Ξεπουλήθηκαν όλα τα ελεύθερα πακέτα προς χώρες που δεν έχουν βίζα για τους Ρώσους πολίτες, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Μαυροβούνιο, μάλιστα δεν έλειψαν κι αυτοί που απόρησαν γιατί η Ελλάδα δεν επιθυμεί την «προσωρινή έστω άρση της ισχύος της Συνθήκης Σένγκεν, για ανθρωπιστικούς λόγους, ώστε να διευκολυνθούν να πετάξουν οι χιλιάδες ενδιαφερόμενοι σε ευρωπαϊκές χώρες». Η κατάσταση στα αεροδρόμια σταθεροποιήθηκε, καθώς την Κυριακή πέταξαν από Μόσχα 104.440 πολίτες, αριθμός-ρεκόρ για το 2010.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Υγείας της πόλης της Μόσχας Αντρέι Σελτσόφσκι ομολόγησε ότι το επίπεδο της θνησιμότητας την τελευταία περίοδο είναι αυξημένο τουλάχιστον κατά 2 φορές και διέψευσε δημοσιεύματα ότι η αύξηση έχει φτάσει τις 8-10 φορές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, οι ενεργές εστίες ήταν χθες 554 και έκαιγαν 1.900.000 στρέμματα σε ολόκληρη τη Ρωσία. Η κατάσταση έστω και αργά και με υπεράνθρωπες προσπάθειες προφανώς βελτιώνεται, ωστόσο οι αρχές δεν κατάφερναν ώς αργά χθες να σβήσουν τελείως τη φωτιά που απέχει αρκετά χιλιόμετρα από το πυρηνικό κέντρο επεξεργασίας αποβλήτων στο Σνιέζινσκ των Ουραλίων. Ο αρμόδιος υπουργός πρότεινε να συνεχιστεί η επιχείρηση και το βράδυ, ενώ ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ έκανε λόγο για ελλείψεις στον συντονισμό και ευθύνες που θα αναζητηθούν, αφού όμως σβήσουν οι φωτιές.

«Εγκαταλείψτε τη Μόσχα ΤΩΡΑ!»

Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία αποτελεί ο μολυσμένος πυκνός καπνός που καλύπτει εδώ και μία εβδομάδα τη Μόσχα, προειδοποιούν οι γιατροί συνιστώντας την απομάκρυνση από τη ρωσική πρωτεύουσα ως μοναδική ουσιαστική προστασία.

Το Κρεμλίνο όπως φαίνεται (ή... δεν φαίνεται) σε ώρες έξαρσης του νέφους, και όταν φύσηξε για λίγο... (REUTERS) Το Κρεμλίνο όπως φαίνεται (ή... δεν φαίνεται) σε ώρες έξαρσης του νέφους, και όταν φύσηξε για λίγο... (REUTERS) Επιβαρημένη με υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων μικροσωματιδίων, η ατμόσφαιρα της Μόσχας δεν είναι πλέον ασφαλής για τους κατοίκους της, αφού η μόλυνση ξεπερνά, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο από τρεις έως έξι φορές. Ετσι, η συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα ήταν χθες 2,1 φορές μεγαλύτερη από το ανώτατο όριο, ενώ το Σάββατο το είχε ξεπεράσει κατά 6,6 φορές. Την ημέρα εκείνη το σύνολο των επιβλαβών μικροσωματιδίων είχε πιάσει μάλιστα ένα επικίνδυνο ρεκόρ με ποσότητα δεκαοκταπλάσια του ανώτατου ορίου. Εκτός από μονοξείδιο του άνθρακα, ο αέρας της Μόσχας περιέχει διάφορους υδρογονάνθρακες, υψηλές συγκεντρώσεις όζοντος, οξειδίου του αζώτου, αμμωνίας και υδρόθειου, ενώ πολύ χαμηλά είναι αντιθέτως τα ποσοστά οξυγόνου. Κατά τον Πάβελ Λογκίνοφ, του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Κέντρου στη Μόσχα, τα προβλήματα υγείας που απειλούν τους κατοίκους είναι πολλά και σοβαρά: βρογχίτιδα, άσθμα, αλλεργίες, πνευμονικές και οφθαλμικές λοιμώξεις ως αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής μόλυνσης αλλά και καρδιαγγειακά προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου. Οσο για την αποτελεσματική προστασία, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές: «Το μόνο πράγμα που πραγματικά βοηθά, είναι να φύγει κανείς από τη Μόσχα», λέει ο δρ Λογκίνοφ, «ιδίως όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα βρέφη και οι έγκυοι». Οι χειρουργικές μάσκες, που καλούνται να φορούν όσοι βγαίνουν στους δρόμους, προστατεύουν κάπως έναντι των ερεθισμών που προκαλεί ο καπνός αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα της έλλειψης οξυγόνου.

«Κανένας κίνδυνος για την Ελλάδα»

«Η χώρα μας είναι πολύ μακριά από τη Ρωσία για να μεταφερθούν εδώ επικίνδυνα σωματίδια σε τέτοιες συγκεντρώσεις ώστε να παρουσιάσουν στην Ελλάδα προβλήματα.

Οσο κοντύτερα είναι στην εστία η εκπομπή, τόσο μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα. Εδώ ισχύει ό,τι και στο ηφαίστειο της Ισλανδίας· οι συγκεντρώσεις θα είναι αρκετά μικρές, εκτός και εάν υπάρξουν ειδικές μετεωρολογικές συνθήκες -σπάνιες αλλά όχι απίθανες- για να μεταφέρουν στις περιοχή μας ανιχνεύσιμες ποσότητες. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται τέτοιος κίνδυνος».

Καθησυχαστικός ο Μιχάλης Πετράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εξηγεί γιατί ο ρωσικός εφιάλτης με τον αέρα της Μόσχας, που ξεπερνά κατά τρεις έως έξι φορές το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο μόλυνσης, προς το παρόν δεν πονοκεφαλιάζει τους εδώ επιστήμονες. Να σημειωθεί πως ο μολυσμένος αέρας περιέχει επίσης σημαντικές συγκεντρώσεις οξειδίου του αζώτου και θειώδους αμμωνίου, ενώ το ποσοστό του οξυγόνου είναι μειωμένο και μπορεί να προκαλέσει βρογχίτιδα, άσθμα, αλλεργίες πνευμονικές και οφθαλμικές λοιμώξεις. Επιπλέον, η έλλειψη οξυγόνου στον αέρα μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα.

«Η καύση των δασών συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στις εκπομπές των αιωρούμενων σωματιδίων, καθώς επίσης και στις εκπομπές βενζολίου, για το οποίο προς το παρόν δεν έχουμε ακούσει κάτι, καθώς ο ρύπος αυτός θεωρείται καρκινογόνος» προσθέτει ο Μιχάλης Πετράκης. «Οι εικόνες που έχουμε από τη Μόσχα συνηγορούν στο ότι τα όρια που ισχύουν για την Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν ξεπεραστεί στη ρωσική πρωτεύουσα πολλές φορές. Είναι νωρίς για να κάνει κάποιος έρευνα πάνω στη σύσταση των αιωρούμενων σωματιδίων σχετικά με τη διάμετρό τους. Αιωρούμενα σωματίδια με μικρή διάμετρο, τα οποία εισχωρούν βαθύτερα στην αναπνευστική οδό του ανθρώπινου σώματος, είναι και αυτά που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Σημειωτέον ότι οι παρενέργειες, τα αποτελέσματα και οι επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία θα αρχίσουν να διαφαίνονται στο εγγύς μέλλον, και ειδικότερα στις πληθυσμιακές ομάδες που έχουν ευαισθησία στο αναπνευστικό σύστημα, με άσθμα, βρογχίτιδα, αλλεργίες κλπ. Είναι νωρίς για απολογισμό.

Ο Παναγιώτης Νάστος, αναπληρωτής καθηγητής Κλιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μας λέει πως αυτό το καλοκαίρι υπάρχει μια «κλιματική ανωμαλία» στην περιοχή της Ρωσίας, μια θετική ή αρνητική αύξηση της θερμοκρασίας από τον μέσο κλιματικό όρο. «Αυτή τη στιγμή στη Ρωσία υπάρχει ένας αντικυκλώνας που προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας και δεν επιτρέπει να περάσουν από την περιοχή βροχομετρικα συστήματα από την κεντρική Ευρώπη (σε Τσεχία, Γερμανία, Πολωνία είχαμε πρόσφατα πλημμύρες). Το τοξικό νέφος της Μόσχας είναι πολύ μακριά από εμάς και οι επικρατούσες συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας δεν επιτρέπουν τη μεταφορά του νοτιότερα».

Ο Δημήτρης Λάλας, πανεπιστημιακός, υπενθυμίζει πως και το 2003 είχαμε πυρκαγιές στη Ρωσία αλλά και τότε το νέφος δεν μετακινήθηκε προς νότο. «Οι δασικές πυρκαγιές από μόνες τους δεν δημιουργούν τοξικές ουσίες. Η φωτιά απείλησε στη Ρωσία εγκαταστάσεις είτε στρατιωτικές είτε πυρηνικά εργαστήρια, όπου εάν έφτανε εκεί θα δημιουργούσε νέφος με ραδιενεργά ή τοξικά σωματίδια. Για το λόγο αυτό, οι ρωσικές αρχές καταβάλλουν προσπάθεια να μη γίνει αυτό. Οι πιθανότητες να μεταφερθούν τέτοια σωματίδια στην Ελλάδα είναι μηδαμινές».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Για το ίδιο θέμα
Η Ρωσία μειώνει τις προβλέψεις της για τις σοδειές δημητριακών
Στον καιρό εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι Μοσχοβίτες