Έντυπη Έκδοση

Τα Ζαγόρια έχασαν κάτι από την αθωότητά τους

Στην «Αναπαράσταση», μία από τις ταινίες που άλλαξαν μια για πάντα τον ελληνικό κινηματογράφο, και στον δημιουργό της, τον διεθνή Ελληνα Θόδωρο Αγγελόπουλο, ήταν αφιερωμένη η συγκινητική εκδήλωση που έγινε την Κυριακή το βράδυ στα Κάτω Πεδινά (Σουδενά) Ζαγορίου.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην τιμητική εκδήλωση για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, στον οποίο ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Πεδινών πρόσφερε και δώρα τοπικής προέλευσης Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην τιμητική εκδήλωση για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, στον οποίο ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Πεδινών πρόσφερε και δώρα τοπικής προέλευσης Στην περιοχή δηλαδή που σαράντα χρόνια πριν, το 1970, ο σκηνοθέτης γύρισε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, με την οποία ξεκίνησε το συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι του σε όλο τον κόσμο.

Ενα πραγματικό γεγονός, ο φόνος ενός άνδρα σε απόμακρο χωριό των Ιωαννίνων, αποτέλεσε αφορμή για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο για να αποτυπώσει εν μέσω χούντας με τρόπο πρωτόγνωρο και σύγχρονο την απογυμνωμένη από τη μετανάστευση επαρχία και να αποκαλύψει μια σκοτεινή ιστορική στιγμή της σύγχρονης Ελλάδας. Η ταινία-σταθμός της απαρχής του «Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου» έχει φόντο το σκληρό, «γυάλινο» τοπίο του Ζαγορίου. Φυσικό «σκηνικό» της είναι τα χωριά Μονοδένδρι, Βίτσα και Κουκούλι.

Τη συγκίνηση και την ικανοποίησή του από την εκδήλωση μας μετέφερε χθες ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Παρών στην εκδήλωση, όπου ο διεθνής Ελληνας έγινε επίτιμος δημότης, ήταν ο πρωταγωνιστής της ταινίας Γιάννης Τότσικας (ο αγροφύλακας της «Αναπαράστασης») αφού η συμπρωταγωνίστρια του, η εξαιρετική Τούλα Σταθοπούλου, όπως και αρκετοί από τους ντόπιους που συμμετείχαν στην ταινία, έφυγε από τη ζωή το 2006, σε ηλικία 70 χρόνων.

Η προβολή της «Αναπαράστασης» έγινε στο θερινό σινεμά των Κάτω Πεδινών, μετά το χαιρετισμό του τιμωμένου. Νωρίτερα εγκαινιάστηκαν εκθέσεις φωτογραφίας δύο συνεργατών του σκηνοθέτη. Η πρώτη, με υλικό από τον «Θίασο», με την υπογραφή του διευθυντή φωτογραφίας Ανδρέα Σινάνου, η δεύτερη από την ταινία «Το λιβάδι που δακρύζει», που τράβηξε ο Ανδρέας Σοφικίτης.

«Ημασταν σε περίοδο δικτατορίας. Η "Αναπαράσταση" γεννήθηκε από την ανάγκη να μιλήσει κανείς μέσα από μια ταινία για την Ελλάδα εκείνης της εποχής, για την εσωτερική Ελλάδα, τη χαμένη στο βάθος. Οταν πρωτοπήγα σε εκείνα τα χωριά αντίκρισα τα σπίτια, χτισμένα με αυτή τη σκούρα πέτρα, και ελάχιστους κατοίκους, κυρίως γυναίκες, αφού οι άντρες τους είχαν φύγει για τη Γερμανία. Υπήρχε μια αθωότητα και μια αλήθεια τότε στις περιοχές εκείνες, που σήμερα, με την εξέλιξη, έχει χαθεί», θυμάται ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Ζωηρή κρατά στη μνήμη του και την υποδοχή της ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τον ενθουσιασμό των νέων, κυρίως φοιτητών, που την παρακολούθησαν απ' τον εξώστη και μετά την προβολή τον συνόδευσαν ενθουσιασμένοι μέχρι το ξενοδοχείο. «Είχα το αίσθημα ότι πρόκειται για ένα είδος διαμαρτυρίας και για τη γέννηση ενός άλλου κινηματογράφου», μας λέει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Ο σκηνοθέτης δεν είναι από τους δημιουργούς που επαναπαύονται. Μας διαβεβαίωσε ότι προετοιμάζει την επόμενη ταινία του, ένα σχέδιο εντελώς καινούργιο, το οποίο και θα ανακοινώσει την κατάλληλη στιγμή.

Την εκδήλωση στα Ζαγόρια συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Κάτω Πεδινών, η Ν.Α. Ιωαννίνων, με την υποστήριξη του Δήμου Κεντρικού Ζαγορίου, της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Ζαγορίου και του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος