Έντυπη Έκδοση

Υμηττός: το πράσινο σχέδιο...

«Τολμηρό βήμα» χαρακτηρίζει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τον Υμηττό ο Γιάννης Πολύζος, πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας και αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου. Σε δήλωσή του προς την «Ε» αποκαλύπτει ότι ανοίγει συνολικά το θέμα της προστασίας του περιαστικού πράσινου στην Αττική, που περιλαμβάνει πέντε ορεινούς όγκους με συνολική επιφάνεια της τάξης του ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων.

«Είναι ένα σχέδιο που στοχεύει στον σταδιακό έλεγχο και την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, αρχίζοντας από περιοχές με υψηλή οικολογική αξία. Είναι η μεγάλη μάχη που πρέπει να δώσουμε για να βελτιώσουμε τις κλιματικές συνθήκες στους κατοίκους της πρωτεύουσας», επισημαίνει.

Εκτός από τον Υμηττό, που θεωρείται πιλότος, θα ακολουθήσουν η Πεντέλη, η Πάρνηθα, το σύστημα Ποικίλο Ορος-Αιγάλεω και η οροσειρά Πατέρας. Για την τελευταία περίπτωση πριν από ένα μήνα εκδόθηκε από την υπουργό Περιβάλλοντος απόφαση με την οποία αναστέλλεται για ένα χρόνο η έκδοση οικοδομικών αδειών σε μια έκταση περίπου 500.000 στρεμμάτων. Πάντως, η επόμενη ρύθμιση θα αφορά την Πεντέλη, όπου υπάρχουν ανοιχτά θέματα με το ιδιοκτησιακό και τα καμένα, τα οποία ζητούν λύση, με μεγάλο πολιτικό κόστος.

Από τον πρόεδρο του Οργανισμού Αθήνας ζητήσαμε επίσης διευκρινίσεις για ορισμένα «αγκάθια» που αφήνει ανέπαφα το σχέδιο διατάγματος. Συγκεκριμένα, μας είπε:

* Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κατασκευής νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό, καθώς τα έργα θα καλυφθούν με νόμο, ο οποίος από νομική άποψη είναι ισχυρότερος από προεδρικό διάταγμα. Διασαφηνίζει, πάντως, ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις θέτουν αποτελεσματικούς περιορισμούς και αποτρέπουν το ενδεχόμενο για προγράμματα έργων όπως αυτά που είχαν παρουσιαστεί στο πρόσφατο παρελθόν.

* Δεν είναι ρεαλιστικό να απομακρυνθούν όλα τα στρατόπεδα, αλλά περιορίζεται η δυνατότητα επέκτασης των εγκαταστάσεων αφού ορίζεται ότι χρειάζονται οικοδομική άδεια.

* Δεν προβλέπεται η απομάκρυνση του κέντρου υψηλής τάσης της ΔΕΗ στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης.

* Περιορίζονται τα σχέδια της Εκκλησίας για κατασκευή συνεδριακού κέντρου και ξενώνα σε δασική έκταση στον Καρέα.

* Επανεξετάζεται το σύνολο των γκαράζ που έχουν προβλεφθεί σε ολόκληρη προστατευόμενη περιοχή, που αντιμετωπίζονται σε νέα βάση. Με τη θέσπιση του διατάγματος, δεν μπορεί να προχωρήσει το υπαίθριο γκαράζ στις εγκαταστάσεις του μπάντμιντον στην περιοχή Γουδή, ενώ με τη διάταξη που απαγορεύει την κοπή δένδρων αποκλείεται το υπόγειο πάρκινγκ στη Διοχάρους στα Ιλίσια.

* Θεσμοθετούνται αυστηροί όροι δόμησης στη Β' ζώνη, όπου τα τελευταία χρόνια λόγω των εξαγγελιών για τους νέους αυτοκινητόδρομους και τις ευκολίες που θα δημιουργούν στην πρόσβαση από το Λεκανοπέδιο, έχουν αγοραστεί από ιδιωτικά θεραπευτήρια μεγάλες εκτάσεις στην ανατολική πλευρά του Υμηττού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «ψαλιδίζεται» και πιθανότατα θα αλλάξει θέση το νέο κτίριο δίπλα στις εγκαταστάσεις της Χωροφυλακής στους Αμπελοκήπους, που με νόμο του 2008 προβλέπεται να έχει επιφάνεια 28.000 τετραγωνικά. Πρόκειται για χωροθέτηση σε ακίνητο που βρίσκεται στη Β' ζώνη του διατάγματος του 1978 και μάλιστα στα όρια με την Α' ζώνη. Μια πρόταση που εξετάζεται είναι να κατασκευαστεί, με λιγότερα τετραγωνικά, στο ακίνητο της ΕΡΤ, στη διασταύρωση της Μεσογείων με την Κατεχάκη. Πρόκειται για παλιά κτίρια που μπορούν να μεταφερθούν στο κεντρικό κτίριο στην Αγία Παρασκευή ή σε άλλο ακίνητο της ΕΡΤ.

Στο Πεντάγωνο

Με ανάλογο πνεύμα θα αντιμετωπιστούν και άλλα αιτήματα φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα για νέες εγκαταστάσεις ή επεκτάσεις αυτών που ήδη υπάρχουν. Για παράδειγμα, το υπουργείο Υποδομών έχει υποβάλει αίτημα για νέο κτίριο δίπλα σε αυτό που διαθέτει δίπλα στο σταθμό του μετρό, απέναντι από το Πεντάγωνο, για να στεγάσει τις υπηρεσίες που στεγάζονται σε νοικιασμένα κτίρια στο τέρμα της Χ. Τρικούπη. Ανάλογες αιτήσεις έχουν υποβληθεί από νοσοκομεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Είναι προτάσεις που θα εξεταστούν κατά περίπτωση στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ανατεθεί σε επιστημονική ομάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο. Με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν, ο Οργανισμός Αθήνας θα εκπονήσει σχέδιο ανάπτυξης της περιμετρικής ζώνης, όπου με το ισχύον αλλά και το προωθούμενο διάταγμα προβλέπονται χρήσεις εκπαίδευσης, υγείας, πολιτισμού και αθλητισμού.*

Διαδημοτική Επιτροπή: Δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών

...και οι «γκρίζες» ζώνες

«Ατολμο» χαρακτηρίζει το σχέδιο διατάγματος η διαδημοτική επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού, που θεωρεί ότι «δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών». Εντοπίζει εννέα θετικά και πέντε αρνητικά, ενώ καταθέτει οκτώ προτάσεις για τη θωράκιση του πιο σημαντικού ορεινού όγκου για την Αττική.

Στα υπέρ του σχεδίου αναφέρει την αντιμετώπιση του Υμηττού ως «οικοσυστήματος υπό προστασία», την υπαγωγή του στο νομικό καθεστώς προστασίας της πανίδας και χλωρίδας του νόμου 1650/1986 και των σχετικών κοινοτικών Οδηγιών, την αύξηση της προστατευόμενης περιοχής και ιδιαίτερα της Α' ζώνης, την απαγόρευση διάθεσης δημόσιων δασικών εκτάσεων κατά χρήση, την απαγόρευση κατασκευής νέων κοινωφελών εγκαταστάσεων υγείας, αθλητισμού και πολιτισμού, την ένταξη των όλων ρεμάτων του ορεινού όγκου στην Α' ζώνη προστασίας, την κατάργηση του κυνηγιού και των διαφημιστικών πινακίδων. Επισημαίνει ως ιδιαίτερα θετική τη σύνδεση του βουνού με τον αστικό ιστό μέσω των δύο μελλοντικών μητροπολιτικών πάρκων Γουδή και Ιλισίων.

Στα «μείον» περιλαμβάνει:

-Το ασαφές χρονοδιάγραμμα για την καταγραφή των τελεσίδικα χαρακτηρισμένων αυθαίρετων κτισμάτων.

-Τα κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, για τα οποία μάλιστα εκτιμούν ότι είναι «δώρο» προς τη Μητρόπολη Μεσογαίας και όχι προς τους δήμους.

-Τη διατήρηση της δυνατότητας κατασκευής εκπαιδευτηρίων στη Β' ζώνη, που επιτρέπει συγκροτήματα έως 8.000 τετραγωνικά.

-Τη νομιμοποίηση αυθαιρεσιών που έχουν εντοπιστεί στα νεκροταφεία Ζωγράφου, Χολαργού, Παπάγου κ.λπ.

-Τη μετάθεση για το αόριστο μέλλον της απομάκρυνσης των ραδιοτηλεοπτικών κεραιών, των οποίων η εγκατάσταση έχει γίνει παράνομα.

Η διαδημοτική επιτροπή ζητεί συγκεκριμένα:

-Να ενταχθεί στη ζώνη απόλυτης προστασίας η περιοχή Φασκομηλιάς-λίμνης Βουλιαγμένης, που ήδη, περιλαμβάνεται στο δίκτυο NATURA.

-Να απαγορευθεί με σαφήνεια η δυνατότητα διάνοιξης νέων οδικών αξόνων στον Υμηττό, όπως άλλωστε ορίζει γνωμοδότηση του ΣτΕ (αριθμός απόφασης 67/1998) για τους πυρήνες μητροπολιτικών πάρκων.

-Να δοθεί χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης-Αργυρούπολης, καθώς και η γραμμή μεταφοράς ρεύματος από το Λαύριο, για τα οποία υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ από το 2005.

-Να απαλλοτριωθούν τα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα στη Β' ζώνη Υμηττού για τα οποία το σχέδιο διατάγματος προβλέπει τη διατήρησή τους με δυνατότητα συντήρησης.

-Να απαλειφθεί κάθε έννοια αρτιότητας και συντελεστή δόμησης στη Β' ζώνη, που ανοίγει δρόμους για δόμηση νέων συγκροτημάτων.

-Να καταργηθούν χρήσεις που θεωρούνται «ήπιες», όπως είναι η εκπαίδευση και τα κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που ανοίγουν δρόμους για ογκώδεις και ανεξέλεγκτες εγκαταστάσεις. Αναφέρει τα υπάρχοντα εκπαιδευτικά συγκροτήματα (Κολέγιο Αγίας Παρασκευής, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Βάρης-Κορωπίου), αλλά και νέες εγκαταστάσεις που προβλέπονται σε δασικές ζώνες στην Ηλιούπολη και τον Βύρωνα.

-Να επεκταθεί η προστασία αρχαιολογικών χώρων, όπως στο Κορακοβούνι Χολαργού, Σπήλαιο του λιονταριού στα Γλυκά Νερά, Κακόρεμα Βύρωνα, Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης, Σπήλαιο Νυμφολήπτου Βούλας, ιερό Προσόψιου Απόλλωνα Κορωπίου κ.ά.

-Να επαναπροσδιοριστούν τα όρια της Α' και της Β' ζώνης, ώστε στην πρώτη να μην περιλαμβάνονται γεωργικές χρήσεις.

Η διαδημοτική επιτροπή προειδοποιεί ότι θα παρακολουθεί την τήρηση των θετικών ρυθμίσεων του προωθούμενου διατάγματος, ώστε να μην παραμείνει στα χαρτιά, και παράλληλα θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων που δεν είναι συμβατές με την προστασία του Υμηττού.

Διεκδικούν «κληρονομιές» 40.000 στρ.

«Εκεί ψηλά στον Υμηττό» δεν υπάρχει μόνον «κάποιο μυστικό», όπως ήθελε το χατζηδάκειο τραγούδι της δεκαετίας του '60.

Εκτός από τις βίλες-αναψυκτήρια, που ήταν το έναυσμα για να ανακαλύψει το 2007 η κοινή γνώμη και πάλι τον «Τρελό», υπάρχουν και άλλες αθέατες πλευρές. Μεγάλες εκτάσεις στο βουνό, που ξεπερνούν τα 40.000 στρέμματα, τις διεκδικούν από πολλά χρόνια διάφοροι συνεταιρισμοί ή φερόμενοι ως κληρονόμοι. Υπάρχουν πολύχρονοι δικαστικοί αγώνες, με το Δημόσιο ουσιαστικά σε ρόλο θεατή, στάση που δίνει ελπίδες στους ποικιλώνυμους διεκδικητές. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις δήμων που καλοβλέπουν τον Υμηττό για να καλύψουν ανάγκες της περιοχής σε σχολεία και άλλες κοινωνικές ανάγκες. Δεν λείπουν επίσης τα λατομεία, ειδικά προς την ανατολική πλευρά του βουνού. Ορισμένα εξακολουθούν να λειτουργούν, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους και με δικαστικές αποφάσεις έχει επιβληθεί το κλείσιμό τους. Είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ο καταπράσινος την περίοδο της Κατοχής Υμηττός έχει καεί πάνω από οκτώ φορές μετά τη μεταπολίτευση.

Ζωγράφου: ανάσα για κατοίκους η ένταξη 17 στρ. στο πάρκο Ιλισίων

Επέκταση της προστατευόμενης περιοχής στον Δήμο Ζωγράφου προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο διατάγματος για τον Υμηττό.

Πρόκειται για έκταση περίπου 17 στρεμμάτων, που ορίζεται από τις οδούς Καζαντζάκη, Καμπυλαυκά, Αγίας Ελένης, Παπαναστασίου, Γ. Ζωγράφου, Πλαστήρα, Ιοκάστης, Παξών, Αυξεντίου και την Πανεπιστημιούπολη, που θα ενταχθεί στο πάρκο Ιλισίων. Οι γνωρίζοντες κάνουν λόγο για «πονεμένη» ιστορία, με μπερδεμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, στο οποίο θα μπει τέρμα με τον χαρακτηρισμό της έκτασης ως πάρκου στο οποίο θα επιτρέπονται μόνο μικρές μονάδες κοινωνικής υποδομής τοπικής εμβέλειας.

Βασικό χαρακτηριστικό του σχεδίου είναι η σύνδεση των μητροπολιτικών πάρκων με τον αστικό ιστό, που συνδέεται με τους σχεδιασμούς του Οργανισμού Αθήνας για την ευρύτερη περιοχή του κέντρου, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη προσέλευση ώς το Σύνταγμα και τον Εθνικό Κήπο. Προβλέπονται επίσης ειδικές κατασκευές για την άρση της διχοτόμησης των πάρκων από σημαντικούς υπερτοπικούς οδικούς άξονες, όπως οι λεωφόροι Κατεχάκη, Κανελλοπούλου και Ούλοφ Πάλμε.

Ειδικά στην περίπτωση Γουδή θεσπίζεται η ανάδειξη της «στρατιωτικής πόλης» με επανάχρηση ορισμένων κτιρίων για δραστηριότητες πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Στο συγκεκριμένο πάρκο εντάσσονται:

- Οι εκτάσεις που έχουν ήδη παραχωρηθεί σε κοινή χρήση, όπως το άλσος Στρατού και οι ιδιοκτησίες των Δήμων Αθηναίων και Ζωγράφου.

- Τα ολυμπιακά ακίνητα, που θα περάσουν στη διαχείριση του φορέα του πάρκου.

- Μικρές εκτάσεις που ανήκουν σήμερα στο Πολυτεχνείο και το υπουργείο Μεταφορών, όπως το Οικοδομικό Τετράγωνο 168 που χαρακτηρίζεται αλσύλλιο.

- Η παραρεμάτια ζώνη στον Δήμο Παπάγου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία